Zniżka 14% z kodem JUNE | Zaoszczędź jeszcze dziś →
Do -15% na kategorię OGRÓD | Zaoszczędź jeszcze dziś →
50 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Świętuj początek lata. Przepis na świętojański ser i przyjęcie w ogrodzie

Noc kupały w wielu europejskich krajach ma swoje wyjątkowe obchody. W niektóry z nich, na przykład na Łotwie, tradycja ta jest nadal bardzo żywa. Pali się ogień, szuka paproci, śpiewa ludowe pieśni i przygotowuje wyjątkowy ser.

Mamy dla Ciebie propozycję, jak w tym roku świętować nadejście lata. Zaproś przyjaciół, przygotuj świętojański ser i ciesz się długim dniem w doborowym towarzystwie.

Świętojańskie dekoracje na stół

To idealna okazja, by docenić to, co daje nam przyroda. Postaw więc na naturalne kolory i materiały, którymi możesz ozdobić stół i podkreślić wyjątkową atmosferę.

Idealnie sprawdzi się też tradycyjny lniany obrus. Być może warto zajrzeć do szafy babci, by odkryć tam taki skarb?

Inspiracja naturą

Podając do stołu możesz postawić na drewniane naczynia – będą świetnie podkreśla naturalny charakter święta. Wybierz na przykład dębowe, bambusowe lub inne drewniane miski i talerze i podaj na nich przekąski lub przyprawy. Na stole połóż także serwetki ozdobione kwiatami. Aby wprowadzić odrobinę żywego ognia postaw na stole świeczniki w naturalnych kolorach i pasujące świeczki, których płomienie jednocześnie będą odstraszać komary.

Ponieważ ziołom zebranym w noc świętojańską przypisuje się magiczną moc, przygotuj miejsce na stole także na nie.

Przepis na świętojański ser

Tradycyjny łotewski ser świętojański ma bardzo długą tradycję. Dzięki temu, że ma okrągły kształt i żółty kolor, podobno miał symbolizować słońce. Warto przygotować go z prawdziwego przepisu i przekonać się jaj smakuje.

Co będzie Ci potrzebne:

  • 3 litry mleka
  • 1 kg twarogu
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • sól
  • kminek

Wykonanie:

1. Mleko podgrzej do temperatury 80 stopni. Na średniej mocy palnika i ciągle delikatnie mieszając zacznij do gorącego mleka dodawać twaróg. Mieszaj do momentu, aż zacznie się oddzielać serwatka.

2. Weź namoczoną bawełnianą ściereczkę lub drobną gazę i włóż ją do durszlaka. Po oddzieleniu się serwatki przecedź ser przez ściereczkę i zlej serwatkę.

3. Gorący ser wyłóż na patelnię z rozmąconymi jajkami z kminkiem i solą. Do mieszanki dodaj też masło. Ciągle mieszaj, dopóki całość nie przyklei się do ścianek patelni.

4. Kiedy mieszanka jest gotowa, wlej zawartość patelni do przygotowanego naczynia. Ser pozostaw do wystudzenia, aż osiągnie temperaturę pokojową. Następnie włóż do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc.

5. Pokrój ser w plasterki i podawaj.

Świętojańskie tradycje

Na Łotwie piwo symbolizuje dobre plony, więc do sera podaje się także ten bursztynowy napój.

Poranna kąpiel

Według starych wierzeń o wschodzie słońca powinniśmy zażyć kąpieli, ponieważ woda ma magiczne właściwości – dodaje energii, sił witalnych i zdrowia. Jeśli zamierzasz wprowadzić w życie tę tradycję nie zapomnij o ciepłym kocu i przekąskach, aby po kąpieli ogrzać się i zjeść coś dobrego.