Aromatycznie i orzeźwiająco – myśl przewodnia idealnego letniego pikniku
Na letnim pikniku nie może zabraknąć sezonowych przysmaków. Domowe ciasto truskawkowe zawsze jest hitem – jego naturalna słodycz i orzeźwiający smak doskonale pasują do pory roku. Połącz go z talerzem owoców, aby uzyskać dodatkowy efekt. Sezonowe owoce nie tylko wniosą stół na żywe kolory, ale także zapewnią niezbędne orzeźwienie w ciepłe dni, kiedy nie masz ochoty na ciężkie jedzenie.
Być może ważniejsze od jedzenia są odświeżające letnie napoje. Przedstawiamy dwa pomysły, z pomocą których przeniesiesz piknik na wyższy poziom i z pewnością zachwycisz gości.
Lemoniada z czarnego bzu i mięty
1. Zagotuj 3 litry wody i 3 kg cukru, aż cukier się rozpuści.
2. Do ostudzonego roztworu cukru i wody dodaj 30 - 40 kwiatów czarnego bzu, 3 - 4 garści liści mięty i 300 gramów kwasku cytrynowego.
3. Odstaw mieszaninę na 24 godziny, następnie przecedź przez gazę, przelej do wysterylizowanych butelek i używaj według potrzeb.
4. Podczas serwowania, wymieszaj ze zwykłą lub gazowaną wodą, dodaj kilka kostek lodu, plasterek cytryny i liść mięty.
Lemoniada z dodatkiem lawendy
1. Aby przygotować syrop lawendowy, połącz równe części wody i cukru w rondelku, dodaj garść świeżej lub suszonej lawendy i gotuj, aż cukier się rozpuści.
2. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie przecedź.
3. Aby przygotować lemoniadę, wyciśnij kilka cytryn, wymieszaj sok z wodą i dosłodź syropem lawendowym do smaku.
4. Podawaj z lodem i gałązką lawendy.