Zniżka 15% z kodem WIOSNA15 | Zaoszczędź jeszcze dziś →
-20% na dywany Flair Rugs z kodem FLAIR20 | Zaoszczędź jeszcze dziś →
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Jesienny grill w ogrodzie

Lída Maršálková
Lída Maršálková
Bonami Blogger

Jesienne grillowanie ma niezapomniany urok. Dlatego nie musisz chować grilla wraz z pierwszymi opadającymi liśćmi. Grillowanie jesienią może być jeszcze przyjemniejsze niż latem. W dodatku można przygotować pyszne i kolorowe jesienne dania korzystając z bogactwa tej pory roku!

Nie masz jeszcze grilla? Nie musisz czekać do lata, aby wyposażyć w niego swój ogród lub taras. Na Bonami znajdziesz wysokiej jakości grille, które sprawią, że Twoje potrawy będą smakować wyśmienicie, a przy okazji Cię ogrzeją.

Grillowanie na gazie

Gdy temperatury spadają, grille gazowe mają swoje zalety. W przeciwieństwie do tych na paliwo stałe, temperatura jest bardziej stabilna, więc po dwóch godzinach przy grillu nadal będzie ciepło, bez konieczności ciągłego biegania po drewno lub marnowania węgla drzewnego.

Grille gazowe mają również tę zaletę, że są bezdymne. Dym nie wgryzie się w Twój ulubiony sweter, koc lub pled, więc możesz bez obaw okryć się tym, w czym czujesz się komfortowo. Z drugiej strony wybierając grill na gaz pozbawisz się autentycznego trzaskania węgla drzewnego, który stwarza wyjątkową atmosferę. Tak więc to od Ciebie zależy, co preferujesz.

Wybierz odpowiednią porę na grilla

Jeśli planujesz jesiennego grilla, koniecznie pamiętaj o wcześniejszym rozgrzaniu grilla, dzięki czemu żywność upiecze się równomiernie i nie przywrze do rusztu. W przypadku grillów na węgiel drzewny, podpal węgiel i pozwól mu się palić, aż pokryje się szarym popiołem. W przypadku grilli gazowych, podgrzewaj przez 15 minut przy zamkniętej pokrywie.

Używaj ciepła pośredniego do gotowania, aby zapobiec wysychaniu żywności. Aby użyć ciepła pośredniego, wystarczy zapalić jeden lub dwa palniki na grillu gazowym lub rozpalić dwustrefowy ogień na grillu węglowym. Gdy grill jest gorący, umieść jedzenie na zimnej stronie grilla i gotuj przy zamkniętej pokrywie.

Odpowiednie akcesoria do grillowania

Zrób wrażenie i grilluj jak prawdziwy profesjonalista. Jakie akcesoria do grillowania powinieneś mieć w swoim zestawie?
  • Obrotowy rożen.
  • Termometr do grilla: Termometr do grilla to konieczność nie tylko jesienią. Pomoże on kontrolować temperaturę wewnętrzną mięsa, dzięki czemu nie będzie ono niedopieczone lub wysuszone.
  • Strzykawka do marynowania: Przydatny gadżet, który nada mięsu jeszcze więcej smaku i soczystości.
Pamiętaj także, że prawdziwy mistrz grillowania nie tylko przygotowuje pyszności, ale także dba o grilla. Gdy zima jest tuż za rogiem, zainwestuj w wysokiej jakości pokrowiec na grilla, aby zapobiec uszkodzeniu sprzętu przez lód i śnieg. Jeśli to możliwe, przenieś grill pod dach lub do garażu.

Ciesz się jesiennym grillowaniem w cieple

Nawet jeśli Twoją twarz wciąż łaskoczą promienie słoneczne, o tej porze roku łatwo zmarznąć. Z drugiej strony, szkoda przedwcześnie kończy imprezę tylko dlatego, że temperatura wieczorem spadła.

Wtul się w koc lub szal i wypij coś gorącego. Pomocne są również ogrzewacze ogrodowe. Ogrzewacz gazowy lub palenisko zapewnią przyjemne ciepło i nie będziesz musiał grillować w trzech warstwach ubrań.

Odpowiednie oświetlenie ogrodowe, w postaci girland lub dekoracji świetlnych również pomogą stworzyć przyjemną atmosferę.

Co „wrzucić” na ruszyt jesienią?

Jesień to idealny czas na grillowanie mięs i sezonowych warzyw. Żeberka, steki, kurczak i karkówka to doskonały wybór na jesiennego grilla. Wypróbuj również grillowaną kukurydzę, ziemniaki, cebulę, patisony lub paprykę. Co warto podać do picia? Grzane wino, piwo lub cydr to dobry wybór, a jeśli wolisz napoje bez alkoholu wybierz ciepłą herbatę z sokiem malinowym, napar z imbiru czy grzany sok jabłkowy z cynamonem.