Letnie grillowanie może odbywać się także na balkonie. Wystarczy odpowiedni grill, odrobina szacunku dla sąsiadów i wieczory spędzone przy gorącym ruszcie będą Twoje.
Przeczytaj nasze rady i wskazówki, jak wybrać grill idealny na balkon i jakich zasad bezpieczeństwa (i nie tylko) należy przestrzegać.
Przed wyborem grilla balkonowego upewnij się, że grillowanie na balkonie jest w Twoim bloku dozwolone. Jeśli jest to zabronione w regulaminie osiedla, nie pozostaje Ci nic innego, jak zdecydować się na grill przenośny, który można łatwo spakować i przenieść na publiczne miejsce piknikowe, gdzie również można grillować.
Możesz zapomnieć o klasycznym grillu. W końcu unoszący się żar nie jest dobrym rozwiązaniem dla małych przestrzeni i dobrych stosunków sąsiedzkich. Zamiast tego poszukaj grilla bezdymnego lub elektrycznego na balkon. Unikniesz nie tylko dymu, ale także nieprzyjemnego zapachu.
Grill powinien być dopasowany do wielkości balkonu. Zarezerwuj także trochę miejsca na przygotowanie i podanie jedzenia. Odpowiednio dopasuj również meble ogrodowe.
Spróbuj naszkicować swój balkon na papierze lub użyć taśmy klejącej, aby sprawdzić, czy rozmieszczenie mebli i grilla będzie wygodne.
Grill gazowy jest również odpowiedni na balkon. Jest łatwy w obsłudze, a grillowanie jest podobne do pieczenia w piekarniku. Wystarczy przekręcić pokrętło, aby osiągnąć pożądaną temperaturę. Ponadto zmniejsza się ryzyko poparzenia.
W niektórych modelach można również wykorzystać grillowanie pośrednie do przygotowania mięsa, wędzenia lub powolnego grillowania.
Z reguły na balkonie wystarczy mniejszy grill z jednym lub dwoma palnikami.
Grill elektryczny wystarczy podłączyć do prądu i można przyrządzać na nim mięso tak samo jak na zwykłym grillu. Co więcej, jest on łatwy w obsłudze.
Jeśli chcesz zaoszczędzić każdy centymetr przestrzeni, sięgnij po stołowy grill elektryczny. Nie tylko rozwiąże on problem grillowania na balkonie Twojego bloku, ale także możesz go używać przez cały rok w domu. Dodatkowo, w niektórych grillach możesz zmieniać płyty – od metalowych, przez kamienne, po nieprzywierające.
W przypadku grilla elektrycznego należy jednak unikać kontaktu z wodą.