Mid Season Sale | Zaoszczędź do 50% →
Wiosna w domu i na zewnątrz | Zainspiruj się →
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Grill na węgiel drzewny, czyli idealny towarzysz do ogrodu

Grillowanie na węglu drzewnym to jedna z najpopularniejszych form przyrządzania potraw na grillu. Oferuje szereg zalet, które pozwalają korzystać z grilla węglowego niemal wszędzie – na tarasie, w ogrodzie czy w miejskim parku.

Jakie są charakterystyczne cechy tego grilla? Przeczytaj nasz artykuł i ciesz się pysznościami z rusztu!

Grill ogrodowy na węgiel drzewny i jego zastosowania

Największą zaletą grillów na węgiel drzewny jest wyjątkowa atmosfera oraz niepowtarzalny smak i aromat przygotowywanego mięsa, którego praktycznie nie da się podrobić.

Osiągnięcie optymalnej temperatury może jednak na początku wymagać nieco wprawy. Im dłużej węgle są rozpalone, tym intensywniejsze ciepło wydzielają. Można to jednak regulować, po prostu usuwając lub dodając odpowiednią ilość węgla.

Ponieważ grillujesz w stosunkowo wysokiej temperaturze, grill świetnie sprawdzi się do przyrządzania mniejszych lub cieńszych kawałków mięsa oraz warzyw.

Dzięki grillom z pokrywą można również przygotowywać jedzenie metodą pośrednią, która naśladuje gotowanie w piekarniku. Metoda ta jest również odpowiednia do większych kawałków mięsa.

Zalety grilla węglowego

  • Tańszy niż grill gazowy.
  • Łatwa obsługa.
  • Wyjątkowa atmosfera.
  • Szybkie przygotowywanie potraw.
  • Grillowanie metodą pośrednią i bezpośrednią.
  • Przygotowywane potrawy pachną drewnem.