Grillowanie na węglu drzewnym to jedna z najpopularniejszych form przyrządzania potraw na grillu. Oferuje szereg zalet, które pozwalają korzystać z grilla węglowego niemal wszędzie – na tarasie, w ogrodzie czy w miejskim parku.
Jakie są charakterystyczne cechy tego grilla? Przeczytaj nasz artykuł i ciesz się pysznościami z rusztu!
Największą zaletą grillów na węgiel drzewny jest wyjątkowa atmosfera oraz niepowtarzalny smak i aromat przygotowywanego mięsa, którego praktycznie nie da się podrobić.
Osiągnięcie optymalnej temperatury może jednak na początku wymagać nieco wprawy. Im dłużej węgle są rozpalone, tym intensywniejsze ciepło wydzielają. Można to jednak regulować, po prostu usuwając lub dodając odpowiednią ilość węgla.
Ponieważ grillujesz w stosunkowo wysokiej temperaturze, grill świetnie sprawdzi się do przyrządzania mniejszych lub cieńszych kawałków mięsa oraz warzyw.
Dzięki grillom z pokrywą można również przygotowywać jedzenie metodą pośrednią, która naśladuje gotowanie w piekarniku. Metoda ta jest również odpowiednia do większych kawałków mięsa.