Dobre wino to prawdziwy rarytas, dlatego należy je odpowiednio traktować. Nie trzeba być winiarzem ani sommelierem, aby docenić je wszystkimi zmysłami. Smaki i aromaty można wydobyć także poprzez odpowiednie podanie. Wystarczy przestrzegać kilku zasad.
Przeczytaj nasze wskazówki, jakie kieliszki do wina wybrać i jakie są najlepsze temperatury serwowania.Żadnych modnych trendów. W przypadku wszystkich kieliszków do wina najodpowiedniejsze są te wykonane z wysokiej jakości przezroczystego szkła. Takie kieliszki pozwolą Ci rozpoznać szeroką gamę odcieni, jakie ma do zaoferowania wino.
Im cieńszy kieliszek, tym lepiej. Wirując winem w kieliszku o cienkich ściankach, można lepiej docenić jego lepkość.
Nie wahaj się więc sięgać po większe kieliszki do wina. Nie tylko wygodniej będzie z nich pić i wirować w nich wino, ale też aromat nie wydostanie się tak szybko.
Kieliszki do białego wina powinny mieć kształt tulipana. Korpus kieliszka jest zatem kulisty i lekko zamknięty w kierunku krawędzi. Dzięki temu aromat wina będzie dłużej utrzymywał się w kieliszku.
Ale im bardziej aromatyczne i cięższe białe wino, tym kieliszek może być bardziej otwarty.
A ponieważ białe wina podaje się na zimno, trzymaj kieliszek za nóżkę tak nisko, jak to możliwe.
Wina różowe możemy również podawać w kieliszkach w kształcie tulipana.Kieliszki do czerwonego wina mają kształt balonu z bardzo praktycznego powodu. Dzieje się tak dlatego, że wystarczająca ilość miejsca jest niezbędna, aby wydobyć smaki i aromaty. Dlatego poziom wina po nalaniu powinien tworzyć szeroką taflę, zwłaszcza w przypadku odmian aromatycznych.
A ponieważ wino czerwone nie powinno być podawane na zimno, nóżka kieliszka do wina czerwonego jest zazwyczaj krótsza. Chociaż kieliszek do wina czerwonego możemy trzymać nawet trzema palcami u góry nóżki, to nawet w tym przypadku nie powinniśmy dotykać czaszy.
A ile wina wlać do kieliszka? Wystarczy napełnić go w jednej trzeciej, aby wino mogło swobodnie wirować.Wina musujące najlepiej smakują w wąskich i długich kieliszkach. W wąskiej czasze doskonale widać zarówno musujące wino, jak i pianę powstającą podczas nalewania. Do win deserowych o dużej zawartości alkoholu nadają się małe kieliszki o wąskich brzegach, z których aromaty nie ulatniają się tak szybko.
Nieodpowiednia temperatura serwowania może mieć negatywny wpływ na smak wina. Wina czerwone powinny być schładzane w lodówce przez około 20 minut przed podaniem. Ponieważ wina białe podaje się na zimno, należy schłodzić je z dużym wyprzedzeniem.
Nie masz pod ręką korkociągu? Błędy zdarzają się każdemu. Prawdopodobnie nie pozostaje nic innego, jak improwizować. I, niestety, ryzykujesz, że zepsujesz wino.
Jako korkociągu można użyć na przykład długiego klucza, który należy wwiercić ukośnie w korek i wyciągnąć go mocnym szarpnięciem.
Alternatywnie możemy użyć zapalniczki do podgrzania szyjki butelki pod korkiem, aż zmiana temperatury spowoduje powstanie silnego ciśnienia w butelce, które spowoduje wystrzelenie. Konieczne jest jednak podgrzewanie butelki przez co najmniej 3 minuty. Należy jednak uważać na oparzenia spowodowane przez samą zapalniczkę lub gorące szkło.
Jeśli chcesz przechowywać wino w domu, nawet przez kilka miesięcy, zadbaj o nie odpowiednio. Odwdzięczy Ci się ono doskonałym smakiem.
Nie martw się, nie musisz od razu kupować piwniczki na wino. Piwnica jest szczególnie przydatna w przypadku bardzo szlachetnych win, które można archiwizować.
W przypadku zwykłych win wystarczy kilka podstawowych zasad.