Ta witryna używa plików cookie. Więcej o używanych przez nas plikach, ich zastosowaniu, modyfikacji i akceptacji można znaleźć tutaj

ok

Hot Summer Sale | Zdobądź produkty nawet 70% taniej → W dniach 8-9.08. dział obsługi klienta czynny jest od 8:00 do 16:00.

Hot Summer Sale | Zdobądź produkty nawet 70% taniej → W dniach 8-9.08. dział obsługi klienta czynny jest od 8:00 do 16:00.

Menu
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanie20 zł dla CiebieKoszyk
Strona głównaStrona głównaInspiracje

W czym podawać białe i czerwone wino oraz szampana?

Dobre wino to prawdziwy rarytas, dlatego należy je odpowiednio traktować. Nie trzeba być winiarzem ani sommelierem, aby docenić je wszystkimi zmysłami. Smaki i aromaty można wydobyć także poprzez odpowiednie podanie. Wystarczy przestrzegać kilku zasad.

Przeczytaj nasze wskazówki, jakie kieliszki do wina wybrać i jakie są najlepsze temperatury serwowania.

Kieliszki do wina

Żadnych modnych trendów. W przypadku wszystkich kieliszków do wina najodpowiedniejsze są te wykonane z wysokiej jakości przezroczystego szkła. Takie kieliszki pozwolą Ci rozpoznać szeroką gamę odcieni, jakie ma do zaoferowania wino.

Im cieńszy kieliszek, tym lepiej. Wirując winem w kieliszku o cienkich ściankach, można lepiej docenić jego lepkość.

Nie wahaj się więc sięgać po większe kieliszki do wina. Nie tylko wygodniej będzie z nich pić i wirować w nich wino, ale też aromat nie wydostanie się tak szybko.

 

 

Kieliszki do białego wina

Kieliszki do białego wina powinny mieć kształt tulipana. Korpus kieliszka jest zatem kulisty i lekko zamknięty w kierunku krawędzi. Dzięki temu aromat wina będzie dłużej utrzymywał się w kieliszku.

Ale im bardziej aromatyczne i cięższe białe wino, tym kieliszek może być bardziej otwarty.

A ponieważ białe wina podaje się na zimno, trzymaj kieliszek za nóżkę tak nisko, jak to możliwe.

Wina różowe możemy również podawać w kieliszkach w kształcie tulipana.

 

 

Kieliszki do wina czerwonego

Kieliszki do czerwonego wina mają kształt balonu z bardzo praktycznego powodu. Dzieje się tak dlatego, że wystarczająca ilość miejsca jest niezbędna, aby wydobyć smaki i aromaty. Dlatego poziom wina po nalaniu powinien tworzyć szeroką taflę, zwłaszcza w przypadku odmian aromatycznych.

A ponieważ wino czerwone nie powinno być podawane na zimno, nóżka kieliszka do wina czerwonego jest zazwyczaj krótsza. Chociaż kieliszek do wina czerwonego możemy trzymać nawet trzema palcami u góry nóżki, to nawet w tym przypadku nie powinniśmy dotykać czaszy.

A ile wina wlać do kieliszka? Wystarczy napełnić go w jednej trzeciej, aby wino mogło swobodnie wirować.

 

 

Kieliszki do szampana i win deserowych

Wina musujące najlepiej smakują w wąskich i długich kieliszkach. W wąskiej czasze doskonale widać zarówno musujące wino, jak i pianę powstającą podczas nalewania. Do win deserowych o dużej zawartości alkoholu nadają się małe kieliszki o wąskich brzegach, z których aromaty nie ulatniają się tak szybko.

 

 

Temperatura serwowania

Nieodpowiednia temperatura serwowania może mieć negatywny wpływ na smak wina. Wina czerwone powinny być schładzane w lodówce przez około 20 minut przed podaniem. Ponieważ wina białe podaje się na zimno, należy schłodzić je z dużym wyprzedzeniem.

  • Młode i lekkie wina białe 7-10°C
  • Starsze, pełne i dojrzałe wina białe 10-12°C
  • Lekkie i młode wina czerwone 14-16°C
  • Dojrzałe, pełne, cięższe wina czerwone 16-18°C
  • W pełni dojrzałe wina czerwone 18-20°C
  • Młode i owocowe wina różowe 8-10°C
  • Dojrzałe i aromatyczne wina różowe 10-12°C
  • Wina musujące 5-7°C
  • Wina gazowane 8 -10°C
  • Wina likierowe 6-8°C

 

 

Jak otwierać wino korkociągiem jak zawodowiec

  • Zdejmij folię.
  • Powoli wkręć korkociąg w korek. Uważaj, aby nie przebić się przez korek na wylot. W ten sposób zanieczyścisz wino.
  • Wkręć korkociąg tak, aby jeden do półtora obrotu spirali pozostał nad korkiem.
  • Ściśnij uchwyty korkociągu, aby korek wyszedł prawie cały.
  • Następnie powoli wyciągnij korek palcami.
  • Jeśli wykonałeś te czynności prawidłowo, podczas otwierania butelki nie usłyszysz "pop", które oznacza, że wino zostało wstrząśnięte nagłą zmianą ciśnienia.

Jak otworzyć wino bez korkociągu (na pewno nie jak zawodowiec)

Nie masz pod ręką korkociągu? Błędy zdarzają się każdemu. Prawdopodobnie nie pozostaje nic innego, jak improwizować. I, niestety, ryzykujesz, że zepsujesz wino.

Jako korkociągu można użyć na przykład długiego klucza, który należy wwiercić ukośnie w korek i wyciągnąć go mocnym szarpnięciem.

Alternatywnie możemy użyć zapalniczki do podgrzania szyjki butelki pod korkiem, aż zmiana temperatury spowoduje powstanie silnego ciśnienia w butelce, które spowoduje wystrzelenie. Konieczne jest jednak podgrzewanie butelki przez co najmniej 3 minuty. Należy jednak uważać na oparzenia spowodowane przez samą zapalniczkę lub gorące szkło.

 

 

Jak długo można przechowywać otwarte wino?

Winem najlepiej delektować się w dniu otwarcia butelki. Nie zepsuje się ono następnego dnia, ale z pewnością będzie smakować inaczej. Zależy to również od rodzaju wina. Jeżeli boisz się, że trunek się zmarnuje, użyj resztek wina do gotowania.

  • Wino musujące po zakorkowaniu można pić jeszcze drugiego lub najwyżej trzeciego dnia.
  • Wino różowe zamknięte korkiem i przechowywane w lodówce można pić piątego, a nawet siódmego dnia po otwarciu.
  • Białe wino z korkiem przechowywane w lodówce może być pić przez 3 do 5 dni.
  • Wino czerwone przechowywane w ciemnym miejscu z korkiem zachowuje swój smak przez 3 do 5 dni.

 

 

Jak przechowywać wino

Jeśli chcesz przechowywać wino w domu, nawet przez kilka miesięcy, zadbaj o nie odpowiednio. Odwdzięczy Ci się ono doskonałym smakiem.

Nie martw się, nie musisz od razu kupować piwniczki na wino. Piwnica jest szczególnie przydatna w przypadku bardzo szlachetnych win, które można archiwizować.

W przypadku zwykłych win wystarczy kilka podstawowych zasad.

  • Butelki z winem należy przechowywać poziomo. Korek powinien być w kontakcie z winem. Zapobiegnie to wysychaniu korka i przedostawaniu się powietrza do wnętrza butelki, a tym samym zepsuciu wina.
  • Nie należy wystawiać wina na bezpośrednie działanie światła. Zalecana jest ciemność.
  • Upewnij się, że butelki z winem nie są narażone na wstrząsy.
  • Temperatura pomieszczenia, w którym przechowuje się wino, powinna wynosić od 7 do 16°C.
  • Temperatura powyżej 20°C powoduje, że wino szybciej się starzeje, jego bukiet staje się nieświeży, a smak mdły.
  • Wilgotność podczas przechowywania powinna wynosić około 65%.

 

 

Więcej inspiracji