Zniżka 15% z kodem MINUS15 | Zaoszczędź jeszcze dziś →
50 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Dwa przepisy na babkę, która będzie gwiazdą świątecznego stołu

Wyobraź sobie zapach świeżo upieczonego ciasta wypełniający cały dom. Mamy dla Ciebie dwa przepisy na idealnie wilgotne ciasto i wskazówki, jak uczynić z niego centralny element świątecznego stołu. Upiecz i udekoruj razem z nami świąteczną babkę, która skradnie serca wszystkich gości.
Upiecz i udekoruj świąteczne ciasto.

Upiecz i udekoruj świąteczne ciasto.

Bezglutenowa babka świąteczna

Ciasto można upiec zarówno w wersji z mąką bezglutenową, jak i klasyczną. W obu wersjach uzyskasz złocistą chrupiącą skórkę i miękkie ciasto w środku. Jest to bardzo łatwy i szybki wypiek, nie tylko na Boże Narodzenie.
Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • szklanka mąki bezglutenowej
  • szklanka wiórków kokosowych (lub zmielonych orzechów itp.)
  • 1 śmietana (200 ml)
  • 10 g proszku do pieczenia
Do dekoracji:
  • polewa czekoladowa
  • plasterki pomarańczy
  • granat
  • listki mięty lub melisy
  • Wykonanie:

    1. Najpierw ubij całe jajka z cukrem.
    2. Następnie wlej śmietanę i ostrożnie wmieszaj mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia.
    3. Piecz ciasto w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 35 - 40 minut. Wiele zależy jednak od Twojego piekarnika, więc dostosuj do niego czas pieczenia.
    4. Przestudź ciasto w formie, a następnie wyciągnij z formy i udekoruj czekoladą, plastrami pomarańczy i listkami melisy.
    Formę dokładnie wysmaruj masłem lub innym tłuszczem.

    Formę dokładnie wysmaruj masłem lub innym tłuszczem.

    Wysmarowaną formę oprósz mąką.

    Wysmarowaną formę oprósz mąką.

    Następnie powoli wlej ciasto.

    Następnie powoli wlej ciasto.

    Jeśli chcesz uzyskać marmurkowy efekt, wlej na wierzch ciasto z dodatkiem kakao.

    Jeśli chcesz uzyskać marmurkowy efekt, wlej na wierzch ciasto z dodatkiem kakao.

    Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto łatwo wyjąć z formy.

    Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto łatwo wyjąć z formy.

    Gdy ciasto ostygnie, rozpocznij dekorowanie.

    Gdy ciasto ostygnie, rozpocznij dekorowanie.

    Babka z orzechami laskowymi i polewą czekoladową

    Ta babka jest bardziej świąteczna, zawiera dużo orzechów włoskich, które doskonale pasują do Bożego Narodzenia.
    Składniki:

    • 3 żółtka
    • 3 białka jaj
    • 120 g masła
    • 150 g cukru
    • 200 g mąki pszennej
    • 150 g zmielonych orzechów
    • 130 ml mleka
    • 5 g proszku do pieczenia
    Do dekoracji:

    • 100 g czekolady 70%
    • 100 ml śmietany
    • figi, orzechy i sezonowe owoce, które lubisz
    Wykonanie:

    1. Żółtka, masło i cukier ubij na puszystą masę.
    2. Dodaj mąkę, orzechy, mleko i proszek do pieczenia.
    3. Następnie ubij białka i delikatnie wmieszaj je do ciasta.
    4. Wlej ciasto do natłuszczonej formy i piecz w temperaturze 170 stopni przez około 35 - 40 minut.
    5. Ciasto przestudź a następnie w wyjmij z formy. Śmietankę podgrzej i wsyp do niej czekoladę. Pozwól jej się rozpuścić i wymieszaj, aż powstanie czekoladowa polewa.
    6. Polej ciasto czekoladą i udekoruj owocami i orzechami.

    Często zadawane pytania

    Jak stworzyć efekt marmurkowy?

    Aby upiec babkę marmurkową, podziel ciasto na dwie części i do jednej z nich dodaj kakao. Następnie naprzemiennie wlewaj jasne i ciemne ciasto do formy, i używając patyczka do szaszłyków delikatnie mieszaj nim w cieście tworząc wzorki.

    Jak sprawdzić, czy ciasto jest upieczone?

    Ciasto jest upieczone, gdy w wbity patyczek po wyciągnięciu będzie suchy, bez surowego ciasta. Inną oznaką jest to, że ciasto lekko odchodzi od boków formy i ma złotą skórkę.

    Jak zrobić prostą polewę czekoladową do tortu?

    Podgrzej 100 ml śmietany kremówki w kuchence mikrofalowej, aby była gorąca. Następnie natychmiast wrzuć do niej tabliczkę gorzkiej czekolady. Odczekaj około 2 minut i wymieszaj, aby uzyskać gładką masę. Możesz użyć tej polewy do innych deserów oraz lodów.