Zniżka 15% z kodem WIOSNA15 | Zaoszczędź jeszcze dziś →
-20% na dywany Flair Rugs z kodem FLAIR20 | Zaoszczędź jeszcze dziś →
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Świąteczne pierniczki. Przepis i porady jak je dekorować

Pachnące i pięknie udekorowane pierniczki są ozdobą każdego świątecznego stołu. Aby na tym Twoim stole nie zabrakło tych słodkości, przygotowaliśmy przepis i kilka wskazówek, jak udekorować ciasteczka przy minimalnym wysiłku, ale z doskonałym efektem.

A więc skorzystaj z naszych rad w praktyce! Upiecz pyszne pierniczki z przepisu blogerki In kitchen with Zuz.

Składniki na ciasto:

  • 520 g przesianej mąki pszennej
  • 225 g przesianego cukru pudru
  • 105 g masła
  • 3 całe jajka
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżki przyprawy do piernika
  • 6 łyżek miodu
  • 3 łyżki kakao holenderskiego

Składniki na lukier:

  • 200 g bardzo drobnego cukru pudru (przesianego co najmniej dwukrotnie)
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • opcjonalnie barwnik spożywczy

Przygotowanie ciasta:

Zanim zaczniesz, wyjmij masło z lodówki co najmniej 20 minut wcześniej, aby zmiękło.

W misce wymieszaj suche składniki, czyli przesianą mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, kakao.

Następnie dodaj jajka, miękkie masło i miód.

Połącz i wyrób na zwarte ciasto. Upewnij się, że składniki są dokładnie połączone. Jeśli używasz robota kuchennego, użyj końcówki do zagniatania i wyrabiaj ciasto co najmniej przez 5 minut, aby uformować jednolite ciasto.

Zawiń gotowe ciasto w folię i pozostaw na noc w lodówce. Jeśli się spieszysz, pozwól ciastu odpocząć w lodówce przez co najmniej 4 godziny.

Pieczenie pierniczków:

Piekarnik rozgrzej do 170°C.

Słodzone ciasto podziel na kawałki. Rozwałkuj je na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą ulubionych foremek do wykrawania wytnij poszczególne kształty i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz przez 8 do 10 minut w temperaturze 170°C.

Natychmiast po wyjęciu z piekarnika posmaruj gorące pierniczki roztrzepanym żółtkiem, uzyskają ładny połysk. Pozwól pierniczkom ostygnąć na kratce. Po ostudzeniu zacznij je dekorować.

Dekorowanie pierniczków:

Z podanych składników przygotuj lukier.

Najpierw dokładnie przesiej cukier, aby w lukrze nie powstały grudki, które mogłyby zapchać szpycę lub tylkę cukierniczą.

Za pomocą szpatułki wymieszaj cukier, sok z cytryny i białko, do uzyskania gładkiej konsystencji. Zawsze mieszaj składniki ręcznie, mikser niepotrzebnie napowietrzyłby lukier, który przez to mógłby się pokruszyć.

Dodatkowo, aby lukier z białka jajka zachował swój kolor i konsystencję nie powinien mieć kontaktu z metalowymi przedmiotami. Powinien być na tyle gęsty, aby nie spływał ze szpatułki, a po jej wyjęciu z miski delikatnie się na niej zaginał.

Napełnij rękaw cukierniczy lukrem i udekoruj pierniczki według uznania.

Wskazówki Bonami:

Aby lukier nie stwardniał, zawsze przykrywaj miseczkę z niewykorzystaną porcją wilgotną ściereczką.

Lukier ma tendencję do gęstnienia, więc dozuj go małymi partiami. Możesz też napełnić kilka rękawów cukierniczych. W międzyczasie niewykorzystane porcję w rękawach przechowuj w lodówce.

Lukier wykorzystaj tego samego dnia, którego był przygotowany.

Wskazówki Bonami, jak dekorować pierniczki

  • Ładne i gładkie linie stworzysz nie dotykając ręką podkładki i starając się kłaść lukier jak sznurek.
  • Inną klasyczną techniką jest pokrywanie lukrem całych pierniczków. W tym celu dobrze jest go odrobinę rozrzedzić wodą, dodając jej około pół łyżeczki na jeden raz. Wypełnij lukrem worek cukierniczy, pokryj lukrem ciastko i za pomocą wykałaczki lub pędzelka rozprowadź lukier po ciastku tak, aby stworzył gładką warstwę.
  • Jeśli nie chcesz dekorować pierników lukrem, wykorzystaj grawerowany wałek i stwórz ciekawy wzór na cieście przed wykrawaniem pierniczków. Inną opcją są stemple do ciastek.
  • Możesz również spróbować techniki tzw. spękanego ciastka, czyli cracklingu. Zmieszaj śliwowicę i jadalny biały barwnik w proszku do uzyskania gęstej pasty. Posmaruj tą mieszanką wycięte pierniczki i pozwól im wyschnąć przed pieczeniem. Powinny popękać zanim włożysz je do piekarnika. Następnie upiecz ciastka.

Wskazówki Bonami, jak sprawić, by pierniczki były miękkie

  • Zawsze piecz pierniczki tylko do lekkiego zrumienia.
  • Umieść pierniczki w papierowym pudełku wyłożonym serwetkami i przechowuj w chłodnym, lekko wilgotnym miejscu. Nadmiar wilgoci może spowodować, że ciasteczka spleśnieją.
  • Umieszczenie przepołowionego jabłka w pudełku z pierniczkami pomoże je zmiękczyć. Do pudełka włóż jabłko ze skórką, aby nie zniszczyło pierników.
  • Możesz też użyć kawałków chleba zamiast jabłka.

Foto: In kitchen with Zuz