Zniżka 12% z kodem BONAMI12 | Zaoszczędź jeszcze dziś →
Birthday Deals | Zaoszczędź do 50% →
50 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Jak uporządkować lodówkę, by jedzenie dłużej było świeże

Karolína Fardová
Karolína Fardová
Bonami Blogger

Śledzie, kompot z suszu, świeże zioła, sałatki, a do tego aromatyczne wędliny. Świąteczna lodówka pęka w szwach, a Ty zastanawiasz się gdzie to wszystko dać?

Jak sprawić, aby ciasta nie przeszły zapachem kiełbasy? Jak uniknąć comiesięcznego wyciągania z dolnej szufladki czegoś, co zaczęło żyć drugim życiem?

Organizacja lodówki może być prawdziwym wyzwaniem, ale z odpowiednimi pomocnikami z pewnością ogarniesz ten temat. My pokażemy Ci nasze ulubione pojemniki, butelki i praktyczne gadżety, które ułatwią to zadanie.

1. Przechowywanie ziół

Odpowiednie przechowywanie ziół jest kluczowe do zachowania ich świeżości, smaku i zapachu przez długi czas. W lodówce zioła można przechowywać na dwa sposoby:
  • Owinięte ręcznikiem papierowym: Zioła umyj pod zimną wodą, osusz papierowym ręcznikiem i zawiń w nowy, delikatnie wilgotny ręcznik papierowy. Następnie włóż do woreczka i nie zamykaj go do końca, aby zioła mogły oddychać. Tak można przechowywać natkę pietruszki, kolendrę, bazylię i szczypiorek.
  • Słoik z wodą: Utnij końcówki ziół i włóż je do słoika lub szklankiz czystą wodą. Przykryj całość woreczkiem foliowym i włóż do lodówki. Wodę zmieniaj każdego dnia. W ten sposób przedłużysz świeżość bazylii, mięty i innych ziół o długich łodyżkach.
  • Przechowywanie na sucho: Rozmaryn, szałwia, tymianek możesz przechowywać w lodówce w oryginalnym opakowaniu lub owinąć ręcznikiem papierowym i włożyć do woreczka.

2. Jak przechowywać owoce i warzywa w lodówce

Też denerwuje Cię, że pomidor kupiony przedwczoraj nie nadaje się już do jedzenia? Tajemnica długiej świeżości składników spoczywa m.in. w tym, na jakiej półce w lodówce je przechowujesz:
  • Utrzymuj temperaturę w lodówce w przedziale 3-5°C.
  • Warzywa przechowuj w szufladach, w których można ustawić poziom wilgotności. Wysoka wilgotność sprawdzi się w przypadku warzyw liściastych, a niższa do warzyw takich jak papryki, cukinie itd.
  • Oddzielaj warzywa od owoców. Owoce wydzielają etylen, który przyśpiesza dojrzewanie warzyw.
  • Na warzywa, które potrzebują dobrej cyrkulacji powietrza (brokuły, kalafior, ogórki, papryki, bakłażan) wykorzystaj pojemniki lub woreczki z otworami.
  • Pokrojone warzywa przechowuj w szczelnych naczyniach, które zapobiegną wysychaniu.
  • Z warzyw korzeniowych typu marchewka lub rzodkiewka usuń liście , które zabierają warzywom wilgoć.
  • Warzyw i owoców nie myj wcześniej, zrób to bezpośrednio przed jedzeniem/gotowaniem. Wilgoć przyspiesza psucie się.
  • Maliny, truskawki i inne delikatne owoce przechowuj na górnej półce w lodówce.

3. Żywność, którą należy przechowywać poza lodówką

Nie wszystko powinno być w lodówce. Niektórym produktom chłód lub częste otwieranie drzwiczek szkodzi. Do lodówki nie wkładaj:
  • Pomidorów: W lodówce tracą smak i konsystencję.
  • Chleb: W lodówce szybko zrobi się twardy. Jeśli chcesz przedłużyć jego świeżość, zamroź go.
  • Ziemniaki: Niskie temperatury zmieniają skrobię w cukier, więc ziemniaki robią się słodkie.
  • Cebula i czosnek: Wilgotne środowisko przyśpiesza ich gnicie. Przechowuj je w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.
  • Owoce tropikalne: Mango, papaja, ananas i inne owoce tropikalne w lodówce tracą smak i zmienia się ich tekstura.
  • Dynie, melony, arbuzy: Jeśli nie są pokrojone, przechowuj je w temperaturze pokojowej.

Pozostałe wskazówki, jak przechowywać jedzenie w lodówce

  • Stwórz podział na strefy dla różnych rodzajów żywności (na przykład, napoje, nabiał, wędliny itd..). Poprawisz tym organizację i ułatwisz sobie szukanie w lodówce.
  • Przechowuj produkty według temperatury, jakiej wymagają. Górne półki mają zazwyczaj bardziej stabilną temperaturę, a dolne półki niższą temperaturą.
  • Mięso i ryby przechowuj na najniższej półce. Unikniesz w ten sposób kapania sokami na inne produkty i unikniesz ich kontaminacji.
  • Dżemy, sosy i sery możesz przechowywać na drzwiach lodówki. Wytrzymują one większe wahania temperatur.
  • Jedzenie, które należy szybko spożyć trzymaj z przodu lodówki. Będziesz je widzieć i nie zapomnisz o nich. Możesz przeznaczyć także jedną półkę na już otwarte jedzenie.
  • Do przechowywania jedzenia w lodówce używaj przezroczystych pojemników, aby widzieć, co jest w środku.
  • Przechowuj w zrównoważony sposób. Zamiast jednorazowych opakowań wykorzystaj słoiki. Będą idealne na domowe soki, jogurty, granolę czy masło.
Bonami radzi: Przygotowaliśmy dla Ciebie zestaw etykietek, które możesz nakleić na pojemniki z żywnością. Wybierz wersję językową, pobierz i wydrukuj na papierze samoprzylepnym.

Często zadawane pytania

Jak wyczyścić lodówkę?

Lodówkę odłącz od zasilania i połóż pod nią ręcznik, aby zabezpieczyć przez topiącym się lodem. Wyciągnij wszystko z lodówki. Zepsute i przeterminowane jedzenie wyrzuć. Przygotuj sobie wiaderko z wodą i płynem do mycia lub ostem i ściereczką. Wyciągnij wszystkie półki i umyj je. Wyczyść wnętrze lodówki i nie zapomnij o otworze na skropliny. Na koniec wytrzyj ściereczką do sucha, aby nie zrobił się szron. Włóż z powrotem jedzenie do lodówki. Zastosuj nasze wskazówki.

Co przechowywać na drzwiach w lodówce?

Pomyśl o ułożeniu produktów także na drzwiczkach lodówki. Na sam dół włóż mleko. soki, wodę i inne butelki z napojami.

Trochę wyżej możesz umieścić otwarte słoiki i dżemy. To także dobre miejsce na keczup, musztardę itd. Na drzwiczkach dobrze przechowywać jest także masło, margarynę i jajka. Nie wkładaj jajek w kartonie, możesz w ten sposób przenieść różne bakterie. Przełóż je do stojaka, który jest zazwyczaj w każdej lodówce, najlepiej czubkiem jajka skierowanym ku dołowi.

Jak przechowywać jedzenie w zamrażarce?

Zamrażarka powinna mieć temperaturę od -18 do -20°C. Wszystkie produkty dokładnie zapakuj i napisz na nich datę. Staraj się mrozić jedzenie, jak najszybciej, aby utrzymało swoją jakość i strukturę. Nie zamrażaj smażonych potraw, warzyw liściastych, majonezu i warzyw z dużą zawartością wody.

Jak przechowywać dania obiadowe w lodówce?

Ugotowane dania wystudź i włóż jak najwcześniej do lodówki, najlepiej w do 2 godzin. Podziel dania na mniejsze porcje, by szybciej ostygło i łatwiej było je podgrzać. Przy ponownym podgrzaniu jedzenie powinno osiągnąć temperaturę minimum 75°C.

Jak przechowywać nabiał?

Nabiał najlepiej przechowywać w temperaturze od 4 do 8°C. Jogurty, sery i pozostały nabiał najlepiej przechowywać na górnej półce w lodówce. Te produkty mają zazwyczaj długi termin ważność, prócz tych świeżych, na przykład twarogów. Zawsze kieruj się datą przydatności do spożycia podana na opakowaniu. Jeśli zastanawiasz się czy jogurt po terminie z wypukłym wieczkiem nadaje się jeszcze do jedzenie, lepiej wyrzuć go do kosza.