Śledzie, kompot z suszu, świeże zioła, sałatki, a do tego aromatyczne wędliny. Świąteczna lodówka pęka w szwach, a Ty zastanawiasz się gdzie to wszystko dać?
Jak sprawić, aby ciasta nie przeszły zapachem kiełbasy? Jak uniknąć comiesięcznego wyciągania z dolnej szufladki czegoś, co zaczęło żyć drugim życiem?
Organizacja lodówki może być prawdziwym wyzwaniem, ale z odpowiednimi pomocnikami z pewnością ogarniesz ten temat. My pokażemy Ci nasze ulubione pojemniki, butelki i praktyczne gadżety, które ułatwią to zadanie.
Lodówkę odłącz od zasilania i połóż pod nią ręcznik, aby zabezpieczyć przez topiącym się lodem. Wyciągnij wszystko z lodówki. Zepsute i przeterminowane jedzenie wyrzuć. Przygotuj sobie wiaderko z wodą i płynem do mycia lub ostem i ściereczką. Wyciągnij wszystkie półki i umyj je. Wyczyść wnętrze lodówki i nie zapomnij o otworze na skropliny. Na koniec wytrzyj ściereczką do sucha, aby nie zrobił się szron. Włóż z powrotem jedzenie do lodówki. Zastosuj nasze wskazówki.
Pomyśl o ułożeniu produktów także na drzwiczkach lodówki. Na sam dół włóż mleko. soki, wodę i inne butelki z napojami.
Trochę wyżej możesz umieścić otwarte słoiki i dżemy. To także dobre miejsce na keczup, musztardę itd. Na drzwiczkach dobrze przechowywać jest także masło, margarynę i jajka. Nie wkładaj jajek w kartonie, możesz w ten sposób przenieść różne bakterie. Przełóż je do stojaka, który jest zazwyczaj w każdej lodówce, najlepiej czubkiem jajka skierowanym ku dołowi.
Zamrażarka powinna mieć temperaturę od -18 do -20°C. Wszystkie produkty dokładnie zapakuj i napisz na nich datę. Staraj się mrozić jedzenie, jak najszybciej, aby utrzymało swoją jakość i strukturę. Nie zamrażaj smażonych potraw, warzyw liściastych, majonezu i warzyw z dużą zawartością wody.
Ugotowane dania wystudź i włóż jak najwcześniej do lodówki, najlepiej w do 2 godzin. Podziel dania na mniejsze porcje, by szybciej ostygło i łatwiej było je podgrzać. Przy ponownym podgrzaniu jedzenie powinno osiągnąć temperaturę minimum 75°C.