Do -15% na łazienkę | Zaoszczędź jeszcze dziś →
Mid Season Sale | Zaoszczędź do 50% →
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Wielkanocny baranek z twarogiem. Przepis i rady, jak go wyjąć z formy oraz udekorować

Zamierzasz upiec wielkanocnego baranka, ale uważasz, że ciasto biszkoptowe jest zbyt suche? Spróbuj zrobić wielkanocnego baranka z ciasta twarogowego. Dzięki twarogowi i olejowi ciasto jest miękkie i wilgotne.

Wykorzystaj przepis blogerki Kateřiny Jašek i poznaj kilka wskazówek, jak wyjąć wielkanocnego baranka z formy i udekorować.

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 250 g twarogu sernikowego
  • 100 g oleju roślinnego
  • 130 g cukru trzcinowego
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 4 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • skórka z cytryny
  • roztopione masło do wysmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy

Bonami radzi:

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, aby uniknąć zakalca. Twaróg i jajka wyjmij z lodówki co najmniej pół godziny przed rozpoczęciem przygotowania ciasta.

Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni: dolna i górna grzałka z termoobiegiem. Formę w kształcie baranka dokładnie wysmaruj roztopionym masłem i oprószyć bułką tartą.

2. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na gęstą pianę.

3. Następnie umieść żółtka w misie robota kuchennego i ubij je z cukrem do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodaj olej i twaróg, ponownie ubij.

4. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy lub ekstrakt, drobno startą skórkę z cytryny. Zmiksuj za pomocą robota kuchennego.

5.Na koniec delikatnie wmieszaj pianę z białek.

6. Następnie wlej ciasto do formy do baranka wielkanocnego.

7. Piec w piekarniku przez 50 minut.

8. Przed wyjęciem sprawdź ciasto patyczkiem. Jeśli ciasto na nim pozostanie, pozostaw je w piekarniku jeszcze przez 5-10 minut. Nie należy jednak piec go zbyt długo, ponieważ ciasto zrobi się suche.

9.Po upieczeniu pozwól barankowi ostygnąć przez kilka minut, a następnie ostrożnie wyjmij go z formy na kratkę i pozwól mu całkowicie ostygnąć.

10. Posyp baranka wielkanocnego cukrem pudrem i udekoruj według uznania.

Bonami radzi, jak udekorować wielkanocnego baranka

  • Zrób panierkę dla baranka używając cukru pudru waniliowego lub polewy czekoladowej.
  • Zrób oczy z kwiatów goździka lub plasterków migdałów.
  • Nie zapomnij zawiązać mu na szyi fajnej kokardki.
  • Wokół baranka możesz ułożyć pisanki lub jadalne kwiaty.

Wskazówka Bonami, jak wybrać formę do baranka

  • Wybierz formę z materiału, który dobrze przewodzi ciepło. Sięgnij po kamionkę, blachę, ceramikę lub szkło.
  • Przy zakupie upewnij się, że forma jest stabilna po położeniu jej głową do dołu.
  • Sprawdź, czy możesz wygodnie trzymać formę jedną ręką podczas wyjmowania jej z piekarnika lub wyciągania ciasta.
  • Dwuczęściowe formy do baranka są bardziej praktyczne, ciasto ładnie w nich rośnie, a gotowy baranek ma wyprofilowane plecy.

Bonami radzi, jak wyciągnąć baranka z formy

  • Kluczem jest dokładne wysmarowanie formy, najlepiej lekko przestudzonym masłem.
  • Zwróć szczególną uwagę na ryzykowne obszary: nos i uszy.
  • Następnie posyp formę mąką krupczatką lub bułką tartą, wiórkami kokosowymi lub zmielonymi orzechami.
  • Nie wypełniaj formy do baranka wielkanocnego po brzegi, wlej ciasto do trzech czwartych objętości.
  • Zawsze piecz baranka w idealnie nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 stopni.
  • Dbaj o to, by podczas pieczenia nie utworzyła się skorupka i ciasto nadmiernie się nie upiekło. Dlatego przed końcem pieczenia wbij w ciasto szpikulec. Ciasto jest gotowe, gdy nie przykleja się do szpikulca.
  • Upieczony baranek powinien być elastyczny. Po dotknięciu nie powinno zostać wyraźne wgniecenie.
  • Wyjmij formę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kilka minut. Około 3 minut powinno wystarczyć, aby forma przestygła i można było wyciągnąć ciasto.
  • Najpierw wyciągnij baranka na talerz w formie leżącej i pozostaw na kilka minut. Po tym czasie możesz ostrożnie postawić baranka pionowo.

Zdjęcia autorstwa Kateřiny Jašek