1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni: dolna i górna grzałka z termoobiegiem. Formę w kształcie baranka dokładnie wysmaruj roztopionym masłem i oprószyć bułką tartą.
2. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na gęstą pianę.
3. Następnie umieść żółtka w misie robota kuchennego i ubij je z cukrem do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodaj olej i twaróg, ponownie ubij.
4. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy lub ekstrakt, drobno startą skórkę z cytryny. Zmiksuj za pomocą robota kuchennego.
5.Na koniec delikatnie wmieszaj pianę z białek.
6. Następnie wlej ciasto do formy do baranka wielkanocnego.
7. Piec w piekarniku przez 50 minut.
8. Przed wyjęciem sprawdź ciasto patyczkiem. Jeśli ciasto na nim pozostanie, pozostaw je w piekarniku jeszcze przez 5-10 minut. Nie należy jednak piec go zbyt długo, ponieważ ciasto zrobi się suche.
9.Po upieczeniu pozwól barankowi ostygnąć przez kilka minut, a następnie ostrożnie wyjmij go z formy na kratkę i pozwól mu całkowicie ostygnąć.
10. Posyp baranka wielkanocnego cukrem pudrem i udekoruj według uznania.
Zdjęcia autorstwa Kateřiny Jašek