Mid Season Sale | Zaoszczędź do 50% →
Wiosna w domu i na zewnątrz | Zainspiruj się →
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Wyposażenie pierwszej kuchni. Niezbędne rzeczy dla początkujących

Kateřina Chourová
Kateřina Chourová
Bonami Blogger

Urządzanie kuchni to prawdziwe wyzwanie, zwłaszcza jeśli to nasza pierwsza kuchnia. Patelnie, garnki, misy i te wszystkie akcesoria... Nic dziwnego, że początkujący adepci sztuki kulinarnej mogą czuć się zagubieni. Nie trać czasu ani pieniędzy na złe decyzje – mamy dla Ciebie listę rzeczy, które na pewno będą strzałem w dziesiątkę.

A jeśli z czasem odkryjesz w sobie wielką pasję do gotowania, możesz bez problemu rozbudować swój gastronomiczny arsenał.

Garnki i patelnie

Tutaj nie ma zmiłuj – przynajmniej jeden komplet garnków i patelni to mus. Na początku wystarczy jeden większy (2,5-3 l) i mniejszy garnek oraz rondelek.

Ważnym elementem kuchni będzie dobrej jakości patelnia o średnicy 24-26 cm. Lepiej sprawdzi się głębszy model, na którym bez problemu przygotujesz zarówno naleśniki, jak i dania kuchni azjatyckiej dla 4 osób. Wybierz materiał garnków odpowiedni do posiadanej płyty. I nie zapomnij o pokrywkach!

Bonami radzi:
Jeśli chcesz oszczędzić czas, przemyśl zakup szybkowaru. Gotowanie będzie o wiele szybsze i bardziej oszczędne.

Noże i deski do krojenia

Początkujący zadowolą się 4 rodzajami noży – uniwersalnym, szefa kuchni (np. Santoku), do obierania i do chleba. Do listy zakupów dodaj także ostrzałkę!

Jeśli chodzi o deski do krojenia, wystarczą Ci 3 – do pieczywa, do mięsa oraz do owoców i warzyw. Na drewniane deski można odłożyć gorące garnki oraz serwować z ich pomocą mniejsze przekąski. Plastikowe są łatwiejsze w pielęgnacji oraz nie przejmują zapachów. W kuchni dobrze jest mieć przynajmniej jedną drewnianą i jedną plastikową deskę.

Podstawowe urządzenia

W każdej kuchni znajdzie się miejsce na czajnik elektryczny. Nie tylko błyskawicznie zagotuje wodę, ale nie uszczupli płyty kuchennej o cenną przestrzeń. Docenisz to szczególnie wtedy, kiedy na kuchence bulgocze kilka garnków. Przygotowując desery nie obejdziesz się bez wagi i miksera – klasycznego lub ręcznego.

Jeśli lubisz zaczynać dzień od tostów, postaw na toster albo opiekacz. Jeśli raczysz się grzankami raz na jakiś czas, wystarczy Ci dobra patelnia.

Miski

Kilka różnych modeli w różnych rozmiarach – koniecznie! Jesli masz mało miejsca, zadbaj, aby naczynia można było przechowywać jedno w drugim. Te plastikowe będą lżejsze, te ze stali nierdzewnej można wykorzystać również do serwowania. Przynajmniej jedna miska powinna być odpowiednia do mieszania ciasta lub sałatek, kilka mniejszych – do podawania przekąsek i sosów.

Brytfanna lub naczynie do zapiekania

Jeśli jesteś szczęśliwym posiadaczem piekarnika, nie wahaj się go wykorzystać. Zaopatrz się w naczynie do zapiekania, brytfannę lub głęboką blachę do pieczenia. Kilka składników, chwilka w piekarniku i kolacja gotowa!

Przybory kuchenne

Spraw sobie kilka łyżek kuchennych, łopatek i chochlę. Wałek i rozkładana stolnica (ta silikonowa, dzięki której oszczędzisz naprawdę dużo miejsca) też na pewno znajdą zastosowanie.

Niezbędne drobiazgi

Są niepozorne, ale ich brak może nieźle uprzykrzyć życie. Wyposaż się w korkociąg, otwieracz do konserw, durszlak, sitko do herbaty, a także tłuczek do mięsa, krajalnicę do jajek oraz czworoboczną tarkę do warzyw. I można świat doganiać!