Czy pomidory, które kupiłeś wczoraj, dziś są już nie do jedzenia? I dlaczego chleb jest twardy jak skała po dwóch dniach? Czy denerwuje Cię to, ile jedzenia wyrzucasz? Nie jesteś jedyny. Według danych Banków Żywności przeciętny Polak wyrzuca rocznie około 75 kg żywności.
Zmieńmy razem ten niechlubny wynik. Sprawdź, jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce oraz odkryj praktyczne wskazówki i triki, aby przedłużyć świeżość wypieków, owoców, warzyw, a nawet ziół. Nie tylko planeta będzie Ci wdzięczna, ale także Twój portfel.
Jak prawidłowo przechowywać żywność? Trik polega na odpowiednich opakowaniach.
Jak przechowywać żywność w lodówce, aby była świeża i smaczna jak najdłużej? Potrzebne będą organizery do lodówki i pudełka na jedzenie. Pamiętaj, że każda półka i szuflada w lodówce ma swoje przeznaczenie i jest odpowiednia dla innego rodzaju żywności.
Jabłka i gruszki przechowuj w lodówce oddzielnie od innych owoców. Uwalniają one etylen, który przyspiesza dojrzewanie innych produktów.
Warzywa liściaste przechowuj w perforowanych plastikowych torebkach lub szklanych pojemnikach z papierowymi ręcznikami, aby zapobiec kondensacji wilgoci i szybkiemu psuciu się.
Jajka trzymaj w oryginalnym opakowaniu lub w szczelnym pojemniku. Przechowuj je na środkowej lub dolnej półce, czubkiem w dół. Dzięki temu żółtko pozostanie w idealnej pozycji na środku, nie opadnie i nie zepsuje się.
Surowe mięso należy przechowywać w zamkniętych pojemnikach i umieszczać na dolnej półce. Umieść chłonne podkładki pod spodem, aby zatrzymać płyny i zapobiec rozwojowi bakterii.
Ryby włóż do płytkiego pojemnika i przykryj lodem. Najlepiej wymieniać lód codziennie, aby zachować świeżość ryb tak długo, jak to możliwe.
Nabiał należy przechowywać na górnej półce, gdzie temperatura jest stabilna. Twardy ser należy przechowywać pod przykryciem lub w woskowanym papierze. W folii szybko spleśnieje. Nieotwarty jogurt pozostaw w oryginalnym opakowaniu. Po otwarciu przełóż go do szklanego lub plastikowego pojemnika ze szczelną pokrywką, aby zapobiec gromadzeniu się bakterii.
Owiń świeże zioła w wilgotny ręcznik papierowy i umieść w plastikowej torbie w lodówce.
Grzyby przechowuj w lodówce w nie więcej niż dwóch warstwach w oddychającym pojemniku. Nie myj ich przed włożeniem do lodówki
Resztki jedzenia i otwarte puszki przechowuj w zamkniętych pojemnikach na środkowych półkach.
Całego arbuza możesz zostawić w temperaturze pokojowej, jeśli planujesz go zjeść w ciągu 1-2 tygodni. Przechowywanie w lodówce wydłuża okres przydatności do spożycia do 2-3 tygodni. Pokrojonego arbuza należy przechowywać w lodówce bezpośrednio w szczelnym pojemniku lub dobrze owiniętego w folię.
Masło pozostaw w oryginalnym opakowaniu do momentu otwarcia. Umieść rozpakowane masło w maselniczce lub zawiń je w folię i umieść w szczelnym pojemniku.
Bonami radzi: Suszone owoce i orzechy też możesz przechowywać w lodówce, aby przedłużyć ich świeżość. Włóż je do szczelnego pojemnika, aby nie wchłaniały wilgoci i zapachów z innych produktów spożywczych. Świetnie sprawdzają się plastikowe lub szklane pojemniki ze szczelnymi pokrywkami oraz torebki strunowe.
Podstawą odpowiedniego przechowywania żywności są pojemniki i pudełka.
Właściwe przechowywanie żywności ma sens. Przedłuża świeżość i zachowuje wspaniały smak.
Zamrażarka to idealne miejsce do przechowywania żywności, której nie zjesz od razu. Ważne jest, aby dobrze owinąć całą żywność, aby uniknąć zanieczyszczenia. Poniżej znajduje się kilka wskazówek, jak prawidłowo i bezpiecznie przechowywać żywność w zamrażarce.
Zupy, buliony i sosy zamrażaj w foremkach na kostki lodu lub mniejszych pojemnikach. Po zamrożeniu można je przenieść do woreczków odpowiednich do mrożenia, co pozwala zaoszczędzić miejsce.
Mięso i ryby należy dokładnie zawinąć w folię lub woreczki próżniowe, aby zminimalizować ryzyko ich zanieczyszczenia.
Owoce przechowywane w zamrażarce świetnie nadają się do przygotowywania koktajli. Należy jednak wybierać owoce dojrzałe, a nie przejrzałe. Owoce jagodowe, takie jak truskawki, maliny, jagody i jeżyny, a także ananas, mango i papaja nadają się do mrożenia. Brzoskwinie i morele dobrze jest zblanszować przed zamrożeniem.
Pieczywo zamroź jak najszybciej po zakupie lub upieczeniu, aby zachować jego świeżość. Można je pokroić przed zamrożeniem, aby móc wyciągnąć z zamrażarki tylko kilka kromek.
Zioła można posiekać i zamrozić w foremkach do lodu z odrobiną wody lub oleju.
Bonami radzi: Warzywa przed zamrożeniem zblanszuj. Powstrzyma to enzymy powodujące utratę koloru, smaku i tekstury. Zanurz warzywa na krótko we wrzącej wodzie, a następnie natychmiast ostudź w zimnej wodzie.
Przechowywanie żywności w spiżarni może wydawać się uciążliwe. W końcu znajdują się tam różne rodzaje żywności, a każdy z nich ma nieco inne zasady. Prawda jest jednak taka, że przechowywanie żywności w spiżarni nie jest trudne. Przyda Ci się dużo pojemników, zarówno plastikowych, jak i szklanych, ale ważne jest, aby były one szczelne. To ochroni zapasy przed potencjalnymi szkodnikami.
Ziemniaki, cebulę i czosnek przechowuj w chłodnym, suchym miejscu. Nigdy nie przechowuj ich razem, ponieważ cebula powoduje kiełkowanie ziemniaków.
Banany także przechowuj w spiżarni lub na blacie, a nie w lodówce. Aby spowolnić ich dojrzewanie, podziel kiść i owiń ogonki folią. Trzymaj je z dala od jabłek, gruszek i cebuli, ponieważ przyspieszają ich dojrzewanie.
Suchą i sypką żywność, orzechy i suszone owoce trzymaj w szczelnych pojemnikach, aby chronić je przed wilgocią i szkodnikami. Mąkę przechowuj z dala od bezpośredniego światła słonecznego, aby zapobiec jej jełczeniu.
Chleb należy przechowywać w chlebaku lub worku na chleb, aby dłużej zachował świeżość.
Olej i ocet przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu z dala od okna, aby wydłużyć ich okres przydatności do spożycia i zachować smak.
Przyprawy i zioła przechowuj w szklanych lub plastikowych słoikach, aby jak najdłużej zachować ich aromat i smak.
Żywność w puszkach przechowuj w chłodnym, suchym miejscu. Regularnie sprawdzaj daty ważności i wyrzucaj przeterminowane puszki.
Jak przechowywać żywność w spiżarni? Wystarczająca ilość słoików i pojemników to podstawa.
Przyprawy i zioła przechowuj w szklanych lub plastikowych słoikach.
Cebulę należy zawsze przechowywać oddzielnie. Przyspiesza ona kiełkowanie ziemniaków.