20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanie20 zł dla CiebieKoszyk
Strona głównaStrona głównaInspiracje

Keks: przepis i porady, jak go przygotować

Jeśli chcesz poczęstować swoich bliskich deserem, który świetnie wygląda, a jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, upiecz keks.

Co więcej, możesz wykorzystać rodzynki, daktyle, orzechy lub kandyzowane owoce pozostałe z pieczenia świątecznych ciast.

Zainspiruj się przepisem blogerki In kitchen with Zuz i naszymi wskazówkami, jak upiec pyszny keks.

Składniki na ciasto:

  • 6 żółtek jaj
  • 1 całe jajko
  • 150 g mąki pszennej + do oprószenia formy do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 100 g owoców kandyzowanych (u nas papaja)
  • 20 g żurawiny
  • 50 g masła + do wysmarowania formy do pieczenia
  • żurawina i owoce kandyzowane do dekoracji, można też użyć pokrojonych migdałów
  • skórka z ½ cytryny

Składniki na polewę:

  • 150 g śmietany kremówki (33%)
  • 150 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie ciasta i pieczenie

Keksówkę wysmaruj masłem i oprósz mąką.

W misce umieść żółtka, jajka, startą skórkę z cytryny i cukier. Całość podgrzewaj w kąpieli wodnej i mieszaj, aż masa osiągnie temperaturę 55°C.

Następnie ubijaj masę za pomocą miksera lub robota kuchennego do uzyskania gęstej piany. Powoli dodawaj mąkę i proszek do pieczenia, cały czas mieszając. Gdy masa stanie się jednolita i gładka, dodaj kandyzowane owoce, żurawinę, a na samym końcu roztopione i ostudzone masło.

Wylej ciasto do przygotowanej formy i równomiernie rozprowadź. Piecz w temperaturze 170°C przez około 40 minut.

Sprawdzić ciasto drewnianym patyczkiem przed wyjęciem z piekarnika. Patyczek po wyjęciu powinien być suchy.

Dekorowanie ciasta:

Po upieczeniu, pozostaw ciasto do ostygnięcia w formie na kilka minut, następnie wyjmij je na kratkę i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

W garnku, podgrzej śmietankę do 60°C, dodaj do miski z posiekaną czekoladą i mieszaj, aż powstanie gładka polewa.

Po ciasto na kratce włóż blachę do pieczenia i polej keks polewą. Wierzch udekoruj resztkami żurawiny i kandyzowanych owoców.

Wskazówki Bonami, jak przygotować keks

  • Aby keks nie opadł w piekarniku, upewnij się, że jajka są ubite na gęstą pianę.
  • Dodaj odrobinę tłuszczu do czekolady w trakcie jej roztapiania. Możesz ją wymieszać z odrobiną śmietany lub masła.
  • Jeśli spód keksu po upieczeniu jest nierówny, można odciąć część po wystudzeniu, aby ciasto równo leżało na talerzu.
  • Keks możesz też upiec w formie do muffinek. Wtedy po upieczeniu udekoruj muffinki czekoladą lub marcepanem.
  • Możesz udekorować wypiek nie tylko kandyzowanymi owocami, ale także orzechami lub liofilizowanymi malinami.

Foto: In kitchen with Zuz

Więcej inspiracji