Keksówkę wysmaruj masłem i oprósz mąką.
W misce umieść żółtka, jajka, startą skórkę z cytryny i cukier. Całość podgrzewaj w kąpieli wodnej i mieszaj, aż masa osiągnie temperaturę 55°C.
Następnie ubijaj masę za pomocą miksera lub robota kuchennego do uzyskania gęstej piany. Powoli dodawaj mąkę i proszek do pieczenia, cały czas mieszając. Gdy masa stanie się jednolita i gładka, dodaj kandyzowane owoce, żurawinę, a na samym końcu roztopione i ostudzone masło.
Wylej ciasto do przygotowanej formy i równomiernie rozprowadź. Piecz w temperaturze 170°C przez około 40 minut.
Sprawdzić ciasto drewnianym patyczkiem przed wyjęciem z piekarnika. Patyczek po wyjęciu powinien być suchy.
Po upieczeniu, pozostaw ciasto do ostygnięcia w formie na kilka minut, następnie wyjmij je na kratkę i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
W garnku, podgrzej śmietankę do 60°C, dodaj do miski z posiekaną czekoladą i mieszaj, aż powstanie gładka polewa.
Po ciasto na kratce włóż blachę do pieczenia i polej keks polewą. Wierzch udekoruj resztkami żurawiny i kandyzowanych owoców.
Foto: In kitchen with Zuz