Formę na babkę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Za pomocą robota kuchennego ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dolewaj olej, a na końcu mleko. Dokładnie wymieszaj.
Obierz jabłko i zetrzyj je na drobnej tarce, a następnie dodaj je do masy.
Formę bardzo dokładnie natłuść i wysyp mąką. Nie używaj masła, bo łatwo się przypala na brzegach. Lepszy będzie smalec lub inny 100% tłuszcz. Oprócz mąki, możesz wysypać formę kokosem lub orzechami.
W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Na koniec połącz suche składniki z masą jajeczną, tworząc gładkie ciasto.
Wlej ciasto do przygotowanej tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Babkę piecz w temperaturze 160 stopni przez około 40-45 minut.
Poznasz, kiedy ciasto jest gotowe, po jego sprężystej i zwartej konsystencji. Pod koniec pieczenia spróbuj wbić w ciasto drewniany patyczek. Jeśli ciasto jest upieczone, patyczek będzie suchy.
Nie używaj funkcji termoobiegu, która wysuszyłaby ciasto. W przypadku babki najlepiej sprawdzi się opcja grzałki góra-dół.
Po upieczeniu pozwól ciastu chwilę ostygnąć, a następnie wyjmij je z foremki.
W kąpieli wodnej przygotuj polewę czekoladową. Rozpuść czekoladę w metalowej misce umieszczając ją nad garnkiem z gorącą wodą, a następnie wymieszaj ze śmietanką. Polej ciasto polewą i pozostaw do zastygnięcia.
Nie pozwól, aby ciasto całkowicie ostygło, ponieważ będzie trudno wyjąć je z formy. Około 3 minuty po wyjęciu z piekarnika powinny wystarczyć. Jest to idealny czas, aby ciasto odkleiło się od boków formy.
Zdjęcia: Kitchen Story