20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanie20 zł dla CiebieKoszyk

Babka piernikowa. Jak ją upiec i wyjąć z formy?

Babka to jeden z deserów, na który można znaleźć nie tylko tradycyjne przepisy, ale także wszelkiego rodzaju wariacje. Tym razem przygotowaliśmy babkę piernikową, która wypełni dom aromatem jabłek i czekolady.

Wypróbuj prosty przepis Kitchen Story i zainspiruj się naszymi wskazówkami, jak upiec babkę i jak bezpiecznie wyjąć ją z formy.

Składniki na ciasto:

  • 340 g cukru trzcinowego
  • 3 jajka
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 350 ml mleka
  • 1 jabłko
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy

Składniki na polewę:

  • 100 g ciemnej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%

Formę na babkę wysmaruj masłem i oprósz mąką. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Za pomocą robota kuchennego ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dolewaj olej, a na końcu mleko. Dokładnie wymieszaj.

Obierz jabłko i zetrzyj je na drobnej tarce, a następnie dodaj je do masy.

Bonami radzi:

Formę bardzo dokładnie natłuść i wysyp mąką. Nie używaj masła, bo łatwo się przypala na brzegach. Lepszy będzie smalec lub inny 100% tłuszcz. Oprócz mąki, możesz wysypać formę kokosem lub orzechami.

W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Na koniec połącz suche składniki z masą jajeczną, tworząc gładkie ciasto.

Wlej ciasto do przygotowanej tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Babkę piecz w temperaturze 160 stopni przez około 40-45 minut.

Poznasz, kiedy ciasto jest gotowe, po jego sprężystej i zwartej konsystencji. Pod koniec pieczenia spróbuj wbić w ciasto drewniany patyczek. Jeśli ciasto jest upieczone, patyczek będzie suchy.

Bonami radzi:

Nie używaj funkcji termoobiegu, która wysuszyłaby ciasto. W przypadku babki najlepiej sprawdzi się opcja grzałki góra-dół.

Po upieczeniu pozwól ciastu chwilę ostygnąć, a następnie wyjmij je z foremki.

W kąpieli wodnej przygotuj polewę czekoladową. Rozpuść czekoladę w metalowej misce umieszczając ją nad garnkiem z gorącą wodą, a następnie wymieszaj ze śmietanką. Polej ciasto polewą i pozostaw do zastygnięcia.

Bonami radzi:

Nie pozwól, aby ciasto całkowicie ostygło, ponieważ będzie trudno wyjąć je z formy. Około 3 minuty po wyjęciu z piekarnika powinny wystarczyć. Jest to idealny czas, aby ciasto odkleiło się od boków formy.

Rady, jak upiec babkę, by nie popękała

  • Upewnij się, że surowe składniki są w temperaturze pokojowej. Dlatego wyjmij je z lodówki na około godzinę przed zrobieniem babki.
  • Zawsze przesiewaj mąkę przez sito.
  • Jeśli przygotowujesz ciasto z ubitymi białkami, pamiętaj, aby nie dopuścić do przedostania się do białek nawet odrobiny żółtka.
  • Do białek przed ubijaniem możesz dodać szczyptę soli.
  • Zawsze wstawiaj ciasto do dokładnie nagrzanego piekarnika.
  • Aby zapobiec pękaniu ciasta, piecz je powoli. Najlepiej w temperaturze 160 stopni.
  • Drzwiczki piekarnika możesz otworzyć dopiero po pół godzinie pieczenia, inaczej ciasto opadnie.

Porady, jak wyjąć ciasto z formy

  • Przygotowanie jest kluczowe. Nigdy nie używaj zwykłej mąki do oprószenia, ale sięgnij po krupczatkę.
  • Nie spiesz się. Nagła zmiana temperatury nie jest dobra dla ciasta.
  • Pozwól ciastu ostygnąć po wyjęciu z piekarnika, aby nie opadło.
  • Jeśli nadal nie chce wyjść z formy, połóż na wierzch i boki blaszki ścierkę zamoczoną w zimnej wodze i dobrze wyciśniętą. Następnie ponownie spróbuj wyjąć ciasto z formy.

Porady, co zrobić z pękniętym ciastem

  • Jeżeli ciasto jest dobrze upieczone, pęknięcia nie mają wpływu na jego smak.
  • Warstwa cukru pudru lub lukru zamaskuje niedoskonałość.
  • Jeśli pęknięcia Ci przeszkadzają, nie wyrzucaj upieczonego ciasta. Zamiast tego zamień je w cake pops.

Zdjęcia: Kitchen Story

Więcej inspiracji