Do -15% na łazienkę | Zaoszczędź jeszcze dziś →
Mid Season Sale | Zaoszczędź do 50% →
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Zimowy drink idealny na karnawał

Świąteczne chwile i czas zabawy zasługują na wyjątkową oprawę.

Blogerka kulinarna Mateja Delakorda na ten okres w roku przygotowała pyszny i pachnący koktajl z żurawiną, imbirem, whisky i sekretnym składnikiem, dzięki któremu drink jest musujący i smakuje jeszcze lepiej.

Składniki:

Na syrop imbirowy (na 4 szklanki):

  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki wody
  • łyżeczka mielonego imbiru

Na koktajl (na jedną szklankę):

  • 60 ml whisky (lub brandy bezalkoholowej)
  • 30 ml syropu imbirowego
  • 30 do 60 ml 100% soku żurawinowego
  • 15 ml przegotowanej wody z ciecierzycy (aquafaba)
  • lód

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotuj syrop. Wszystkie składniki umieść w misce i wymieszaj. Gotuj do momentu, aż cukier się rozpuści, a następnie wystudź.
  2. Do shakera wlej wszystkie składniki na koktajl. Zamknij shaker i dobrze wstrząśnij (3 sekundy).
  3. Otwórz shaker i wypełnij go do połowy lodem. Teraz zaczyna się prawdziwe „wstrząsanie”, powinno ono trwać tak długo, aż poczujesz chłód w dłoniach, czyli około 10 sekund.
  4. Otwórz shaker i przelej koktajl do szklanki przez sitko. Podawaj ze szklaną słomką.

Rada: mierz ilości używając miarki koktajlowej z mniejszą jednostką po jednej stronie i większą po drugiej.

Sekretny składnik

Pewnie zdziwiło Cię, że wśród składników znajduje się woda z ciecierzycy. Jest to zamiennik białka jajka, częstego składnika koktajli, który tworzy pianę. Daje ona efekt wizualny, ale jest też nośnikiem smaków, dzięki czemu drink jest jeszcze bardziej wyrazisty. Nie martw się, nie będziesz czuć smaku ciecierzycy jako takiej. Postawiliśmy na aquafabę, aby przepis był odpowiedni dla wegan, a także przypadł do gustu tym, którzy nigdy nie wypiliby surowego białka jajka.