Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce, następnie dodaj masło, jajka i skórkę z cytryny oraz wanilię. Wyrabiaj, aż uzyskasz gładkie, jednolite i błyszczące ciasto.
Owiń gotowe ciasto w folię i włóż na noc do lodówki.
Jeśli masz mało czasu, pozwól ciastu odpocząć w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj kawałek po kawałku używając wałka i wytnij ciasteczka za pomocą foremek do wykrawania. Wycięte kształty umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku przez około 7 minut w temperaturze 170°C. Natychmiast po upieczeniu zdejmij ciasteczka z gorącej blaszki, aby się nie przypaliły. Ciastka możesz układać jedne na drugich dopiero po wystudzeniu.
Po wystudzeniu wystarczy posmarować dolne i górne części ulubionym dżemem i złożyć. Zazwyczaj do tych ciasteczek, które same w sobie są bardzo słodkie, poleca się bardziej kwaśne rodzaje, takie jak dżem porzeczkowy.
Przed podaniem możesz posypać ciastka cukrem pudrem.
Foto: In kitchen with Zuz