Do -15% na łazienkę | Zaoszczędź jeszcze dziś →
Mid Season Sale | Zaoszczędź do 50% →
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Ciastka z dżemem: przepis i porady, jak je upiec i przechowywać

Chciałbyś upiec na święta ciastka, które nie tylko pięknie wyglądają, ale są pyszne i wypełnią cały dom zapachem wanilii? W takim razie postaw na kruche ciastka z dżemem.

Mamy dla Ciebie przepis blogerki In kitchen with Zuz oraz szereg wskazówek dotyczących przygotowania i przechowywania ciastek. Zainspiruj się, przygotuj foremki i piecz razem z nami.

Składniki na ciasto:

  • 500 g przesianej mąki pszennej
  • 330 g schłodzonego masła
  • 160 g przesianego cukru pudru
  • 4 g proszku do pieczenia
  • ½ laski wanilii lub 7 g cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • ½ łyżki skórki z cytryny

Nadzienie:

  • dżem, najlepiej domowy

Przygotowanie ciasta:

Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce, następnie dodaj masło, jajka i skórkę z cytryny oraz wanilię. Wyrabiaj, aż uzyskasz gładkie, jednolite i błyszczące ciasto.

Owiń gotowe ciasto w folię i włóż na noc do lodówki.

Jeśli masz mało czasu, pozwól ciastu odpocząć w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Pieczenie i składanie ciasteczek:

Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj kawałek po kawałku używając wałka i wytnij ciasteczka za pomocą foremek do wykrawania. Wycięte kształty umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w piekarniku przez około 7 minut w temperaturze 170°C. Natychmiast po upieczeniu zdejmij ciasteczka z gorącej blaszki, aby się nie przypaliły. Ciastka możesz układać jedne na drugich dopiero po wystudzeniu.

Po wystudzeniu wystarczy posmarować dolne i górne części ulubionym dżemem i złożyć. Zazwyczaj do tych ciasteczek, które same w sobie są bardzo słodkie, poleca się bardziej kwaśne rodzaje, takie jak dżem porzeczkowy.

Przed podaniem możesz posypać ciastka cukrem pudrem.

Wskazówki, jak upiec ciasteczka

  • Zawsze używaj masła, ponieważ nie zawiera ono wody, która może wpłynąć na kształt ciasteczek podczas pieczenia.
  • Ciasteczka te to jedne z bardziej kruchych rodzajów. Dlatego masło i jajka powinny być schłodzone.
  • Zagniataj ciasto szybko, aby masło nie zdążyło się rozgrzać, co wpłynęłoby na konsystencję ciasta. W przypadku kruchych ciastek to niezwykle ważne.
  • Pilnuj ciasteczek, żeby małe kształty się nie przypaliły. Kolor powinien być dość jasny.
  • Możesz również ozdobić surowe ciasto stemplami tworząc na nim ciekawe wzory.

Wskazówki, jak przechowywać ciasteczka

  • Przechowuj je w pudełku papierowym wyłożonym serwetkami. Przed zamknięciem wieczka również przykryj ciasteczka serwetką.
  • Przechowuj ciastka w chłodnym, nieogrzewanym pomieszczeniu, najlepiej w spiżarni.
  • Pozostaw na co najmniej tydzień lub dwa, aby ciasteczka lekko zmiękły.

Foto: In kitchen with Zuz