3 proste przepisy na świąteczne ciastka
Mamy dla Ciebie trzy przepisy na ciastka, które idealnie sprawdzą się na Święta. Może w tym roku zamiast pracochłonnych ciast przygotujesz na przykład czekoladowe ciastka lub ciastka z ajerkoniakowym kremem?
Ciastka z ajerkoniakowym kremem
Ciasto:
400 g pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
2 łyżki stołowe ajerkoniaku
2 żółtka jaj
200 g miękkiego masła
Krem:
100 g miękkiego masła
2 łyżki mascarpone w temperaturze pokojowej
50 g cukru pudru
50 g białej czekolady
5 łyżek ajerkoniaku
Z podanych składników zagnieć ciasto i włóż na dwie godziny do lodówki. Następnie rozwałkuj ciasto i wykrawaj ciastka. Możesz użyć grawerowanego wałka lub stempla. Przenieś ciastka na natłuszczoną blachę do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 9 minut.
Po ostygnięciu możesz zacząć dekorować ciasteczka. Przygotuj krem. Ubij miękkie masło i stopniowo
dodawaj 2 łyżki mascarpone w temperaturze pokojowej. Ale uważaj, mascarpone musi mieć temperaturę pokojową, w przeciwnym razie krem się zwarzy. Dodaj cukier, ajerkoniak i rozpuszczoną białą czekoladę. Udekoruj za pomocą rękawa cukierniczego.
Upiecz oryginalne ciastka z ajerkoniakiem