Do -20% na ogród | Zaoszczędź jeszcze dziś →
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

3 proste przepisy na świąteczne ciastka

Mamy dla Ciebie trzy przepisy na ciastka, które idealnie sprawdzą się na Święta. Może w tym roku zamiast pracochłonnych ciast przygotujesz na przykład czekoladowe ciastka lub ciastka z ajerkoniakowym kremem?

Ciastka z ajerkoniakowym kremem

Ciasto:

  • 400 g pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki stołowe ajerkoniaku
  • 2 żółtka jaj
  • 200 g miękkiego masła
    Krem:
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyżki mascarpone w temperaturze pokojowej
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g białej czekolady
  • 5 łyżek ajerkoniaku

    Z podanych składników zagnieć ciasto i włóż na dwie godziny do lodówki. Następnie rozwałkuj ciasto i wykrawaj ciastka. Możesz użyć grawerowanego wałka lub stempla. Przenieś ciastka na natłuszczoną blachę do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 9 minut.
    Po ostygnięciu możesz zacząć dekorować ciasteczka. Przygotuj krem. Ubij miękkie masło i stopniowo dodawaj 2 łyżki mascarpone w temperaturze pokojowej. Ale uważaj, mascarpone musi mieć temperaturę pokojową, w przeciwnym razie krem się zwarzy. Dodaj cukier, ajerkoniak i rozpuszczoną białą czekoladę. Udekoruj za pomocą rękawa cukierniczego.

  • Upiecz oryginalne ciastka z ajerkoniakiem

    Upiecz oryginalne ciastka z ajerkoniakiem

    Ciastka chałwowo-rumowe

    Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • skórka z połowy cytryny

    Krem:
  • 4 łyżki rumu
  • 160 g chałwy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła

    Mąkę i cukier puder przesiej. Dodaj 1 jajko, miękkie masło i skórkę z cytryny. Wyrób ciasto i włóż je do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
    Rozwałkuj ciasto tak, by miało około 3 mm grubości i wytnij ciastka. Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 8 - 10 minut. Masło w temperaturze pokojowej ubij na puch, dodaj cukier, rum i drobno pokruszoną chałwę. Górne części posmaruj polewą czekoladową i posyp pokrojonymi orzechami. Dolne części posmaruj przygotowanym kremem i złóż obie części.
  • Ciasteczka czekoladowe

    Będziesz potrzebować:

  • 220 g mąki pszennej
  • 70 g cukru pudru
  • 30 g kakao
  • szczypty soli
  • 125 g masła
  • 2 żółtek jaj
  • ciemnej czekolady do dekoracji
  • liofilizowanych malin, posiekanych orzechów (migdały, pistacje, orzechy laskowe)

    Wykonanie:
    Z podanych składników zagnieć ciast, rozwałkuj i wytnij ciasteczka. Użyj ozdobnego kółka w kształcie wieńca i wytnij mniejsze kółko w środku. Piecz ciastka na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zanurz upieczone ciasteczka w ciemnej czekoladzie i posyp pokruszonymi liofilizowanymi malinami. To połączenie smakuje wyśmienicie. Jeśli nie masz malin, możesz posypać posiekanymi pistacjami, orzechami laskowymi lub migdałami.