20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanie20 zł dla CiebieKoszyk

Łatwe przepisy na Halloween nie tylko dla dzieci

Halloween, a wraz z nim przygotowanie upiornych i mrocznych smakołyków, zawitał także w nasze strony. Kto nie lubi słodkości, dyni i okazji do świętowania? Wychodzimy z założenie, że nikt! Przygotowaliśmy proste przepisy na halloweenowe muffiny, krwawe paluszki i dyniowe bułeczki. Wykonanie tych pyszności jest bardzo łatwe, a efekt zniewalający.

Muffinki z dyni

Składniki:
.

  • 150 gramów purée z dyni (resztę możesz wykorzystać do naleśników dyniowych)
  • 1 szklanka (250 ml) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Wykonanie:
    1. Do przepisu potrzebne będzie purée z dyni. Do jego przygotowania potrzebujesz jednej dyni hokkaido, ugotowanej lub upieczonej w piekarniku na blasze. Możesz ją obrać, ale nie musisz. Piecz w temperaturze 180 stopni przez niecałą godzinę, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Następnie przekrój dynię na pół, wydrąż wnętrze, pokrój w kostkę i zblenduj z odrobiną wody.
    2. Jajka ubij razem z cukrem trzcinowym, cukrem waniliowym i miodem. Dodaj olej, puree z dyni i przyprawy.
    3. Dobrze wymieszaj masę, a następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
    4. Ciasto wlej do formy. My użyliśmy specjalnej, halloweenowej. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
    5. Muffinki możesz podać również na śniadanie lub przekąskę. Dorośli szczególnie je docenią z filiżanką kawy.

    Halloweenowe place czarownicy:

    Składniki:

  • 45 gramów masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka kakao
  • obrane migdały przekrojone na pół
  • Wykonanie:
    1. Wymieszaj razem mąkę, cukier, ekstrakt waniliowy oraz kakao i delikatnie połącz z masłem za pomocą palców. W razie potrzeby dodaj mleko.
    2. Wyrób na gładkie i nie klejące się do rąk ciasto.
    3. Zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
    4. Uformuj ciasto w małe wałeczki (z tej ilości powstanie około 12-15). Lekko dociśnij w dwóch miejscach, a następnie delikatnie natnij w tych miejscach, aby powstały małe zagniecenia przypominające palce.
    5. Przyklej połówki migdałów.
    6. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez około 15 minut.
    7. Aby nadać paznokciom upiorny wygląd, po upieczeniu oddziel migdał od palców i obklej go dżemem porzeczkowym (lub innym jaskrawoczerwonym).

    Palce czarownicy na Halloween

    Palce czarownicy na Halloween

    Bułeczki z dynią

    Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 20 gramów świeżych drożdży
  • 80 gramów cukru pudru
  • 500 gramów mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 100 gramów masła
  • 3 - 4 łyżki stołowe puree z dyni
  • szczypta soli

    Nadzienie:
    Twarożek, mak, orzechy, dżem lub nutella. Wszystko zależy od Twoich upodobań.

    Co jeszcze będzie potrzebne: Przygotuj również sznurek spożywczy i laskę cynamonu na łodygi dyni.
  • Przygotowanie:
    1 Przygotuj purée z dyni. Powstaje ono poprzez ugotowanie dyni na wolnym ogniu. Następnie należy ją odcedzić i zblendować na gładkie purée.
    2. Zrób rozczyn z drożdży, rozkruszając je do letniego mleka. Dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszaj i odczekaj około 20 minut, aby rozczyn podwoił swoją objętość.
    3. Następnie zagnieć ciasto. Wymieszaj wszystkie składniki, łącznie z rozczynem i purée z dyni. Powinno powstać gładkie, nieklejące się ciasto.
    4. Pozwól ciastu wyrosnąć przez około godzinę w ciepłym miejscu.
    5. Następnie podziel ciasto na około 16 kawałków i lekko rozwałkuj je na placki. Na środku połóż porcję nadzienia.
    6. Sklej brzegi ciasta razem i uformuj z nich w bochenki. Za pomocą sznurka zwiąż bułeczki jak prezenty, aby wyglądały jak małe dynie. Nie napinaj ciasta zbyt mocno, będzie dalej rosło.
    7. Zostaw bochenki do wyrośnięcia na 10 minut, a następnie piecz w piekarniku przez około 20 - 30 minut. Dokładny czas zależy od wielkości bułek i Twojego piekarnika.
    8. Usuń sznurki i zakończ tworząc łodygi z kawałka cynamonu.

    Dynie związane sznurkiem przed upieczeniem

    Dynie związane sznurkiem przed upieczeniem

    Po upieczeniu udekoruj dynie laską cynamonu lub kawałkiem gałki muszkatołowej

    Po upieczeniu udekoruj dynie laską cynamonu lub kawałkiem gałki muszkatołowej

    Więcej jesiennych inspiracji