Składniki:
.
Wykonanie:
1. Do przepisu potrzebne będzie purée z dyni. Do jego przygotowania potrzebujesz jednej dyni hokkaido, ugotowanej lub upieczonej w piekarniku na blasze. Możesz ją obrać, ale nie musisz. Piecz w temperaturze 180 stopni przez niecałą godzinę, a następnie pozostaw do ostygnięcia. Następnie przekrój dynię na pół, wydrąż wnętrze, pokrój w kostkę i zblenduj z odrobiną wody.
2. Jajka ubij razem z cukrem trzcinowym, cukrem waniliowym i miodem. Dodaj olej, puree z dyni i przyprawy.
3. Dobrze wymieszaj masę, a następnie dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
4. Ciasto wlej do formy. My użyliśmy specjalnej, halloweenowej. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
5. Muffinki możesz podać również na śniadanie lub przekąskę. Dorośli szczególnie je docenią z filiżanką kawy.
Składniki:
Wykonanie:
1. Wymieszaj razem mąkę, cukier, ekstrakt waniliowy oraz kakao i delikatnie połącz z masłem za pomocą palców. W razie potrzeby dodaj mleko.
2. Wyrób na gładkie i nie klejące się do rąk ciasto.
3. Zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
4. Uformuj ciasto w małe wałeczki (z tej ilości powstanie około 12-15). Lekko dociśnij w dwóch miejscach, a następnie delikatnie natnij w tych miejscach, aby powstały małe zagniecenia przypominające palce.
5. Przyklej połówki migdałów.
6. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez około 15 minut.
7. Aby nadać paznokciom upiorny wygląd, po upieczeniu oddziel migdał od palców i obklej go dżemem porzeczkowym (lub innym jaskrawoczerwonym).
Palce czarownicy na Halloween
Składniki:
Przygotowanie:
1 Przygotuj purée z dyni. Powstaje ono poprzez ugotowanie dyni na wolnym ogniu. Następnie należy ją odcedzić i zblendować na gładkie purée.
2. Zrób rozczyn z drożdży, rozkruszając je do letniego mleka. Dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszaj i odczekaj około 20 minut, aby rozczyn podwoił swoją objętość.
3. Następnie zagnieć ciasto. Wymieszaj wszystkie składniki, łącznie z rozczynem i purée z dyni. Powinno powstać gładkie, nieklejące się ciasto.
4. Pozwól ciastu wyrosnąć przez około godzinę w ciepłym miejscu.
5. Następnie podziel ciasto na około 16 kawałków i lekko rozwałkuj je na placki. Na środku połóż porcję nadzienia.
6. Sklej brzegi ciasta razem i uformuj z nich w bochenki. Za pomocą sznurka zwiąż bułeczki jak prezenty, aby wyglądały jak małe dynie. Nie napinaj ciasta zbyt mocno, będzie dalej rosło.
7. Zostaw bochenki do wyrośnięcia na 10 minut, a następnie piecz w piekarniku przez około 20 - 30 minut. Dokładny czas zależy od wielkości bułek i Twojego piekarnika.
8. Usuń sznurki i zakończ tworząc łodygi z kawałka cynamonu.
Dynie związane sznurkiem przed upieczeniem
Po upieczeniu udekoruj dynie laską cynamonu lub kawałkiem gałki muszkatołowej