Dlaczego galette to świetne danie? Ponieważ jest sezonowe! Zmienimy nieco nadzienie, wybierzemy słodką lub słoną wersję i bardzo szybko mamy pyszne danie główne lub deser.
Niżej znajdziesz przepis na ciasto, które jest bardzo proste, a po upieczeniu idealnie chrupiące. Do wyboru są 4 różne wersje, 2 na słono i 2 na słodko, ale wszystkie przepyszne.
Mąkę, sól i masło wymieszaj, aby uzyskać kruszonkę, możesz to zrobić ręcznie, mikserem lub w robocie kuchennym. Dodaj wodę i jogurt oraz zagnieć ciasto. Przenieś ciasto na czystą powierzchnię i podziel je na 4 równe części. Z każdej części uformuj placek, zawiń w przezroczystą folię i odstaw na pół godziny do lodówki.
Nadzienie 1:
Nadzienie 2:
Nadzienie 3:
Nadzienie 4:
Pokrój gruszki na cienkie plasterki. Wiśnie odsącz z kompotu i wymieszaj w misce z cukrem, skrobią, sokiem i skórką z cytryny. Pomidorki przekrój na pół, a pieczarki pokrój w cienkie plasterki.
Rozwałkuj ciasto w okrąg na papierze do pieczenia, grubość nie powinna przekraczać pół centymetra. Nie przejmuj się, jeśli nie jest to idealnie regularny okrąg, ponieważ galette ma mieć rustykalny wygląd. Rozsmaruj dżem/mascarpone/fetę/pesto bazyliowe na cieście, w zależności od tego, które galette robisz. Zostaw brzeg 2-3 centymetry. Ułóż pokrojone gruszki na dżemie i posyp je posiekanymi orzechami włoskimi. Rozłóż wiśnie na mascarpone. Pokrojone pomidorki koktajlowe ułóż na pokruszonej fecie, a pokrojone pieczarki na bazylii.
Zwiń końce ciasta do środka (lekko wchodząc na nadzienie), aby nadać im charakterystyczny wygląd. Posmaruj brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem.
Przełóż na blaszkę i piecz przez około 40 minut, tj. do momentu, gdy ciasto nabierze ładnego złotego koloru. Wyjmij galette z piekarnika i pozostaw na 5 minut, aby odpoczęło. Następnie pokrój i podawaj.
Smacznego!