Zniżka 15% z kodem WIOSNA15 | Już tylko do północy →
-20% na dywany Flair Rugs z kodem FLAIR20 | Zaoszczędź jeszcze dziś →
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Przepis na galette na 4 sposoby

Vedran Bošković
Vedran Bošković
Seasoned with Love

Dlaczego galette to świetne danie? Ponieważ jest sezonowe! Zmienimy nieco nadzienie, wybierzemy słodką lub słoną wersję i bardzo szybko mamy pyszne danie główne lub deser.

Niżej znajdziesz przepis na ciasto, które jest bardzo proste, a po upieczeniu idealnie chrupiące. Do wyboru są 4 różne wersje, 2 na słono i 2 na słodko, ale wszystkie przepyszne.

Ciasto – składniki i przygotowanie

  • 800 g mąki pszennej
  • 480 g masła
  • 240 ml wody
  • 240 ml jogurtu
  • 2 łyżeczki soli

Mąkę, sól i masło wymieszaj, aby uzyskać kruszonkę, możesz to zrobić ręcznie, mikserem lub w robocie kuchennym. Dodaj wodę i jogurt oraz zagnieć ciasto. Przenieś ciasto na czystą powierzchnię i podziel je na 4 równe części. Z każdej części uformuj placek, zawiń w przezroczystą folię i odstaw na pół godziny do lodówki.

Składniki na nadzienie

Nadzienie 1:

  • 3 gruszki
  • 4 łyżki dżemu jagodowego
  • 50 g orzechów włoskich
  • cukier

Nadzienie 2:

  • 100g mascarpone
  • 200g wiśni z kompotu
  • 1 łyżka skrobi
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru

Nadzienie 3:

  • 200g sera feta
  • 150g pomidorków koktajlowych (różne kolory)
  • sól i pieprz
  • sól gruboziarnista
  • świeża bazylia

Nadzienie 4:

  • 4 łyżki pesto bazyliowego
  • 150g brązowych pieczarek
  • sól i pieprz
  • sezam
  • świeży tymianek

Przygotowanie nadzienia

Pokrój gruszki na cienkie plasterki. Wiśnie odsącz z kompotu i wymieszaj w misce z cukrem, skrobią, sokiem i skórką z cytryny. Pomidorki przekrój na pół, a pieczarki pokrój w cienkie plasterki.

Rozwałkuj ciasto w okrąg na papierze do pieczenia, grubość nie powinna przekraczać pół centymetra. Nie przejmuj się, jeśli nie jest to idealnie regularny okrąg, ponieważ galette ma mieć rustykalny wygląd. Rozsmaruj dżem/mascarpone/fetę/pesto bazyliowe na cieście, w zależności od tego, które galette robisz. Zostaw brzeg 2-3 centymetry. Ułóż pokrojone gruszki na dżemie i posyp je posiekanymi orzechami włoskimi. Rozłóż wiśnie na mascarpone. Pokrojone pomidorki koktajlowe ułóż na pokruszonej fecie, a pokrojone pieczarki na bazylii.

Zwiń końce ciasta do środka (lekko wchodząc na nadzienie), aby nadać im charakterystyczny wygląd. Posmaruj brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem.

Przełóż na blaszkę i piecz przez około 40 minut, tj. do momentu, gdy ciasto nabierze ładnego złotego koloru. Wyjmij galette z piekarnika i pozostaw na 5 minut, aby odpoczęło. Następnie pokrój i podawaj.

Smacznego!