Do -15% na łazienkę | Zaoszczędź jeszcze dziś →
Mid Season Sale | Zaoszczędź do 50% →
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Przepis na babkę Fale Dunaju

Martina Hendler
Martina Hendler
Bonami Blogger

Mamy dla Ciebie przepis, który jest pysznym połączeniem czekolady, kremu waniliowego i wiśni. Przygotowała go dla nas Mateja Delakorda, która swoje przepisy publikuje również na blogu kulinarnym Odprta kuhinja.

Składniki:

Kremowe nadzienie

  • 200 g mascarpone
  • 35 g cukru pudru
  • 10 g cukru z wanilią Bourbon
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej (lub budyniu waniliowego w proszku)
  • 1 jajko
  • sok i skórka z ½ cytryny

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 10 g cukru z wanilią Bourbon
  • 70 g oleju
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 225 g białej mąki orkiszowej
  • 7 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao

Dodatkowo:

  • 200 g wiśni
  • 200 g czekolady (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190°C i natłuść formę do ciasta. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia.

  2. Najpierw przygotuj kremowe nadzienie: wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką.

  3. Teraz przygotuj ciasto: ubij jajka, cukier i cukier waniliowy mikserem elektrycznym, aż ich objętość potroi się.

  4. Przełącz mikser na średnią prędkość i stopniowo dodawaj śmietanę i olej.

  5. Do masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem. Można to zrobić ręcznie lub mikserem na niskich obrotach. Na koniec wymieszaj silikonową szpatułką, aby wymieszać wszystko, co nagromadziło się na dnie i bokach miski.

  1. Połowę masy umieść w innej misce. Do jednej połowy dodaj kakao i wymieszaj ręcznie.

  2. Wlej ciasto do formy: najpierw połowę kakaowego, potem połowę jasnego. Wlej kremowe nadzienie na środek. Trochę się zapadnie, ponieważ jest gęstsze niż ciasto. Posyp połową wiśni i przykryj resztą ciasta kakaowego. Ponownie posyp wiśniami i przykryj jasnym ciastem.

  3. Uderz blachą do pieczenia o stół, aby dokładnie rozprowadzić ciasto i wstaw do piekarnika na około 50-55 minut.

  4. Po upieczeniu ciasta, wyjmij je z piekarnika i odczekaj 10 minut, a następnie przełóż na kratkę do ostygnięcia.

Wskazówka dotycząca podawania: Jeśli chcesz, możesz polać ciasto rozpuszczoną czekoladą i posypać kandyzowanymi wiśniami lub innymi kandyzowanymi owocami przed podaniem.