Nietoperze z ciasteczek Oreo to piękna dekoracja na Halloween
Co będzie Ci potrzebne?
Wykonanie:
1. Odłóż na bok część ciasteczek Oreo, potrzebne będą do zrobienia skrzydełek.
2. Podziel te ciasteczka na dwie części i wydłub z nich biały krem. Przetnij je na pół za pomocą noża i uformuj w skrzydełka.
3. Drugą część herbatników wykorzystaj na korpusy nietoperzy. Podziel również te herbatniki i umieść skrzydła z ciastek pomiędzy dwoma waflami.
4. Na koniec dodaj oczy − kupione lub własnoręcznie zrobione z lukru i czekolady.
Rada: Do zrobienia oczu możesz też użyć usuniętej z ciasteczek białej masy. Uformuj je w małe kulki. Następnie połóż na wierzchu okruchy ciasteczek.
Ciastka z ciasta francuskiego możesz wypełnić dżemem lub czekoladą.
Co będzie Ci potrzebne
Wykonanie:
1. Rozłóż ciasto na stolnicy i wytnij kształt dyni za pomocą foremki do wykrawania. Połowę dyń pozostaw w całości, na drugiej połowie wytnij twarze.
2. Całe dynie posmaruj dżemem, a następnie przykryj dyniami z twarzą.
3. Za pomocą widelca dociśnij wzdłuż krawędzi.
4. Posmaruj jajkiem i piecz w temperaturze 170°C przez około 20 minut.