Do -15% na łazienkę | Zaoszczędź jeszcze dziś →
Mid Season Sale | Zaoszczędź do 50% →
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Puszysta babka jabłkowa z orzechami

Babka to jeden z naszych ulubionych domowych wypieków. Jabłka już dojrzewają, skrzynki się zapełniają i szkoda byłoby nie wykorzystać tych darów jesieni. Dlatego przygotowaliśmy przepis, który łączy w sobie smak jabłek i pysznie miękkie ciasto. Delektuj się tym pachnącym owocami i cynamonem ciastem przy sobotniej popołudniowej kawie.

Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania babki?

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 1/4 szklanki mleka (w zależności od soczystości jabłek)
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 jabłka pokrojone w mniejszą kostkę
  • garść posiekanych orzechów
  • szczypta soli
  • Rada: Wypróbuj nasze piękne formy do pieczenia.

    Wykonanie:

    1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Nasmaruj nieprzywierającą formę do babki masłem lub sprayem do pieczenia.
    2. Pokrój jabłka w drobną kostkę.
    3. Ubij jajka z cukrem do uzyskania piany, a następnie dodaj olej, mleko i dwie łyżki rumu.
    4. Wymieszaj wszystkie suche składniki i dodaj je do masy. Połącz wszystkie składniki. Następnie ostrożnie wmieszaj do ciasta pokrojone jabłka i posiekane orzechy.
    5. Przelej masę do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej formy na babkę i piecz przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka.
    6. Pozostaw upieczoną babkę do ostygnięcia w formie przez 10 minut, a następnie wyjmij ją z formy na kratkę i wystudź.
    7. Przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem.

    Więcej wskazówek jak wyjąć babkę z formy i prawidłowo ją upiec znajdziesz w naszym artykule.