Zniżka 15% z kodem LUTY15 | Już tylko do północy →
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

5 prostych sposobów na dekorację tortu nie tylko na walentynki

Nie trzeba być cukiernikiem, aby łatwo i efektownie udekorować samodzielnie upieczony lub kupiony tort. Wystarczy odrobina wyobraźni, aby w mgnieniu oka wyczarować piękny tort walentynkowy lub urodzinowy. Zainspiruj się naszymi wskazówkami i podaj piękne i pyszne ciasto.

1. Udekoruj tort owocami

Pierwszą opcją jest udekorowanie ciasta owocami. Do dekoracji w kształcie wiśni przygotuj czerwone maliny i listki melisy lub mięty. Granat, borówki, jeżyny i mniejsze truskawki również będą wyglądać spektakularnie. Możesz je przepołowić i ułożyć w kształcie serca. Przepis na biszkopt z kremem mascarpone znajduje się na końcu artykułu.
Bonami radzi: Do upieczenia ciasta użyj foremek w kształcie serca. Trzy czerwone foremki Amour sprawdzą się nie tylko do pieczenia, ale także do podawania różnych przekąsek.

2. Tort ozdobiony kwiatami

W roli dekoracji świetnie sprawdzą się kwiaty drobnych róż, eustomy i gipsówki. Używaj tylko jadalnych kwiatów z upraw ekologicznych lub zbieraj kwiaty samodzielnie latem w ogrodzie i prasuj je lub susz.

3. Dekorowanie cukierkami i posypkami

W supermarketach i sklepach specjalistycznych można znaleźć różne posypki i ozdoby w kształcie serc. Alternatywnie, możesz pokroić większe czerwone żelki i wyciąć z nich małe serduszka. Następnie możesz losowo ułożyć serca na torcie lub ułożyć je symetrycznie w kształcie słów, imion itp.

4. Masa marcepanowa

Rozwałkuj masę marcepanową i wytnij z niej serca Jeśli nie masz foremek do wykrawania, potnij rozwałkowany arkusz na cienkie paski, a następnie nadaj im dowolny kształt – litery, cyfry itp.

Bonami radzi: Kremy na bazie bitej śmietany nie nadają się do marcepanu. Jeśli chcesz użyć masy cukrowej lub marcepanowej przygotuj krem maślany,

5. Zrób serce z papieru

Papier i wykałaczkę bądź patyczek do szaszłyków na pewno masz w domu. Wytnij z papieru serca o różnych rozmiarach, przyklej je do wykałaczek i wbij w ciasto.

Prosty przepis na ciasto z kremem

Na biszkopt przygotuj:

  • 4 jajka
  • 120 gramów cukru
  • 90 gramów mąki
Na krem przygotuj:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml kremówki
Wykonanie:

  1. Jajka z cukrem ubijaj przez około 10-15 minut.
  2. Następnie delikatnie wmieszaj mąkę.
  3. Przelej do wysmarowanej tłuszczem formy i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut (w zależności od wielkości formy i piekarnika.)
  4. Pozostaw ciasto do ostygnięcia i przygotuj krem. Mascarpone i kremówkę ubij razem na sztywny krem. Możesz dodać cukier do smaku.
  5. Rozsmaruj krem na cieście i udekoruj zgodnie z powyższymi instrukcjami.

    Bonami radzi: Przepis na truskawkowe ciasto walentynkowe autorstwa blogerki Moniki Kóňovej znajdziesz tutaj.