Zbrzydły Ci bezbarwne i jednakowe wieczory spędzane przy serialu? Dziś zaproś się do ekskluzywnej restauracji! Już nawet nie pamiętasz, jak prawidłowo nakryć do stołu? Żaden problem. Wyciągnij piękną zastawę, którą trzymasz na wypadek wizyty królowej i ciesz się kolacją w niecodziennej odsłonie.
Niezobowiązująco nakryty stół różni się od uroczystych kolacji liczbą sztućców, kieliszków i o wiele mniejszym naciskiem na zasady etykiety. Nie codziennie świętuje się urodziny lub rocznicę ślubu, ale to nie znaczy, że nie możesz cieszyć się pięknie zastawionym stołem w zwykły dzień.
Przygotuj: :
Podkreślą wyjątkową atmosferę wieczoru. Na środku stołu dobrze zaprezentuje się niski wazon z kwiatkiem lub misa z suszonymi kwiatami. Wybieraj mniej aromatyczne dodatki, aby nie zdominowały naturalnych zapachów posiłków..
Miły nastrój stworzą figlarne płomienie świec. Świecznik lub świeczkę umieść na środku stołu, a wokół nich umieść kilka mniejszych sztuk. Na niezobowiązującej kolacji sprawdzą się niskie świece, które nie powinny przeszkadzać w złapaniu kontaktu wzrokowego.
Tutaj oczekiwania są znacznie wyższe, przede wszystkim co do liczby dań i napojów. Oprócz tego, że na stole zagości więcej szkła i sztućców, goście powinni kierować się zasadami savoir-vivre. Bez obaw, podpowiemy Ci, co wypada, a co nie!
Przygotuj: :
3 najważniejsze zasady :
1. Do każdego dania inne sztućce.
2. Sztućców umieszczonych najdalej od talerza używa się jako pierwszych.
3. Kieliszki ustawione w szeregu wychylamy zgodnie z ich kolejnością.
Spróbuj zawczasu zaopatrzyć się w bardziej eleganckie sztućce, które nadadzą zastawionemu stołowi odświętny wygląd. Liczba sztućców jest zależna od dań, obok siebie powinny być maksymalnie trzy sztuki.
Od których sztućców zacząć? Obowiązuje jedna prosta zasada – od zewnątrz do wewnątrz!