Zniżka 15% z kodem MINUS15 | Zaoszczędź jeszcze dziś →
50 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Savoir-vivre przy stole

Michaela Šelenberková
Michaela Šelenberková
Bonami Blogger

Zbrzydły Ci bezbarwne i jednakowe wieczory spędzane przy serialu? Dziś zaproś się do ekskluzywnej restauracji! Już nawet nie pamiętasz, jak prawidłowo nakryć do stołu? Żaden problem. Wyciągnij piękną zastawę, którą trzymasz na wypadek wizyty królowej i ciesz się kolacją w niecodziennej odsłonie.

Jak nakryć do stołu – wersja codzienna

Niezobowiązująco nakryty stół różni się od uroczystych kolacji liczbą sztućców, kieliszków i o wiele mniejszym naciskiem na zasady etykiety. Nie codziennie świętuje się urodziny lub rocznicę ślubu, ale to nie znaczy, że nie możesz cieszyć się pięknie zastawionym stołem w zwykły dzień.

Przygotuj: :

1. Obrus i maty stołowe

W przypadku nieformalnej kolacji, od Ciebie zależy, czy wykorzystasz obrus. Przygotuj dla każdego nakrycie i naszykuj talerz na danie główne. Nie ograniczaj się wybierając maty stołowe – różne materiały, style i kolory to podstawa. Talerze i sztućce nie muszą być wcale z tej samej bajki. Papierową lub materiałową serwetkę złóż na pół (i jeszcze raz na pół, jeśli jest taka potrzeba) i połóż ją na talerzu.

2. Sztućce

Z lewej strony talerza umieść widelec, a z prawej nóż (ostrzem w kierunku talerza). Jeśli chcesz podać zupę, obok noża ułóż łyżkę. Na koniec posiłku zawsze znajdzie się miejsce na coś słodkiego. Łyżeczkę deserową połóż równolegle nad talerzem w kierunku do lewej. Jeśli masz widelczyki deserowe, ich miejsce znajduje się pod łyżeczką deserową, ale z zębiskami skierowanymi w prawą stronę.

3. Kieliszki

Do przygotowanego posiłku kilka łyków czegoś mocniejszego? Kieliszki umieść po prawej stronie, nad nożem i łyżką. Szkło z wodą ustaw nad sztućcami deserowymi.

4. Dekoracje stołowe

Podkreślą wyjątkową atmosferę wieczoru. Na środku stołu dobrze zaprezentuje się niski wazon z kwiatkiem lub misa z suszonymi kwiatami. Wybieraj mniej aromatyczne dodatki, aby nie zdominowały naturalnych zapachów posiłków..

Miły nastrój stworzą figlarne płomienie świec. Świecznik lub świeczkę umieść na środku stołu, a wokół nich umieść kilka mniejszych sztuk. Na niezobowiązującej kolacji sprawdzą się niskie świece, które nie powinny przeszkadzać w złapaniu kontaktu wzrokowego.

Jak nakryć do stołu - wersja uroczysta

Tutaj oczekiwania są znacznie wyższe, przede wszystkim co do liczby dań i napojów. Oprócz tego, że na stole zagości więcej szkła i sztućców, goście powinni kierować się zasadami savoir-vivre. Bez obaw, podpowiemy Ci, co wypada, a co nie!

Przygotuj: :

  • Obrus i maty stołowe
  • Komplet odświętnych sztućców
  • Kieliszki na wodę, wino lub szampana
  • Karafkę na wodę lub wino
  • Talerze do serwowania i naczynia na poszczególne dania
  • Talerz na pieczywo i nóż do masła
  • Filiżanki do kawy

3 najważniejsze zasady :

1. Do każdego dania inne sztućce.

2. Sztućców umieszczonych najdalej od talerza używa się jako pierwszych.

3. Kieliszki ustawione w szeregu wychylamy zgodnie z ich kolejnością.

1. Obrus i maty stołowe

Białe płótno to zawsze strzał w dziesiątkę. Pamiętaj, że materiał powinien przekraczać ranty stołu o 25-30 cm. Maty stołowe dopasuj kolorystycznie. Postaw na materiałowe serwetki złożone na pół (lub jeszcze raz na pół – w zależności od rozmiaru). Połóż je po lewej stronie talerza, obok widelców.

2. Sztućce

Spróbuj zawczasu zaopatrzyć się w bardziej eleganckie sztućce, które nadadzą zastawionemu stołowi odświętny wygląd. Liczba sztućców jest zależna od dań, obok siebie powinny być maksymalnie trzy sztuki.

Od których sztućców zacząć? Obowiązuje jedna prosta zasada – od zewnątrz do wewnątrz!

3. Talerze

Jako pierwszy połóż na stół klubowy talerz lub duży talerz do serwowania, który odniesiesz dopiero po daniu głównym. Aby nie wydawał w czasie posiłku nieprzyjemnych dźwięków, połóż na nim materiałową serwetkę. Mały talerzyk po przekątnej z prawej służy do odkładania pieczywa i noża do masła.

4. Kieliszki

Wszystkie kieliszki trzymają się prawej strony nakrycia i bierzemy je w dłoń w odpowiedniej kolejności. Białe wino powinno podawać się jako pierwsze. Ewentualny kieliszek na szampana powinien znaleźć się po prawej stronie szkła do wina. Kawę na deser podajemy w filiżance do espresso.

5. Dekoracje stołowe

Wazon z wielkim bukietem pięknie się zaprezentuje, ale gościom trudno będzie na siebie spoglądać. Wybieraj niskie dekoracje, takie jak suszone kwiaty, świeczki, ozdobne kamyczki lub karteczki z imionami.