Do -20% na ogród | Zaoszczędź jeszcze dziś →
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Walentynkowy tort truskawkowy. Przepis i porady, jak go ozdobić

Walentynki to nie tylko świetna okazja do spotkania z ukochaną osobą, ale także do uraczenia się wyjątkowym deserem.

Upiecz więc sobie pyszne pomarańczowo-truskawkowe ciasto walentynkowe według przepisu foodblogerki Moniki Kóňovej i zainspiruj się naszymi wskazówkami, jak udekorować ciasto i jakich składników użyć.

Korpus:

  • 390 g mąki pszennej
  • 250 g masła o temperaturze pokojowej + do wysmarowania formy
  • 250 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 12 g proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 2 pomarańcze niepryskane chemicznie
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli

Krem nr 1:

  • 250 g mascarpone
  • 50 g cukru pudru
  • 1 pomarańcza niepryskana chemicznie
  • 1 łyżeczka liofilizowanych truskawek w proszku

Warstwa truskawkowa:

  • 150 g dżemu truskawkowego
  • 2 łyżki likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego

Krem nr 2:

  • 350 g masła w temperaturze pokojowej
  • 350 g cukru pudru
  • 1 pomarańcza niepryskana chemicznie
  • 2 łyżeczki liofilizowanych truskawek w proszku

Do dekoracji:

  • świeże truskawki, porzeczki i jadalne kwiaty
  • cukier puder

Przygotowanie korpusu:

Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.

1. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce ubij masło i stopniowo dodawaj cukier. Kontynuuj ubijanie, aż masło z cukrem podwoi objętość.

2.Następnie dodaj jajka jedno po drugim i ponownie ubijaj.

3.Na koniec dodaj skórkę i sok z pomarańczy, nasiona z laski wanilii, suche składniki i mleko. Mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.

4.Wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia w kształcie serca (nie trzeba jej oprószać mąką) i piecz piekarniku nagrzanym na 170°C przez około 50-55 minut (z termoobiegiem).

5.Upieczone ciasto całkowicie wystudź.

Korpus walentynkowego tortu, gdy nie masz formy w kształcie serca

Jeśli nie masz formy do pieczenia w kształcie serca, upiecz okrągłe i kwadratowe ciasta. Jednak oba powinny mieć taką samą średnicę. Po upieczeniu i wystudzeniu podziel okrągłe ciasto na pół. Ułóż połówki na dwóch bokach kwadratowego ciasta tworząc kształt serca.

Przygotowanie kremów:

1. W misce połącz wszystkie składniki na krem nr 1 i dobrze je ubij. W drugiej misce wymieszaj dżem truskawkowy z likierem.

2.Aby wykonać krem nr 2, najpierw ubij masło. Najlepiej użyć robota kuchennego z przystawką do ubijania i ubijać na średnich obrotach przez co najmniej 10 minut.

3. Następnie dodaj cukier, skórkę z pomarańczy i liofilizowane truskawki w proszku. Ponownie ubijaj na średnich lub wysokich obrotach przez co najmniej 10 minut. Krem nr 2 jest gotowy, gdy znacznie zwiększy swoją objętość, stanie się jasny, a cukier rozpuści się podczas ubijania. Jeśli po spróbowaniu nadal czujesz kryształki cukru, ubijaj jeszcze przez chwilę.

Wykończenie i dekoracja tortu walentynkowego

1. W razie potrzeby przytnij wierzch korpusu, aby jego powierzchnia była płaska. Następnie przetnij korpus tortu na pół i użyj wierzchu jako podstawy. Górą walentynkowego tortu będzie ta część korpusu ciasta, która podczas pieczenia dotykała dna tortownicy. Dzięki temu uzyskasz idealnie płaską powierzchnię.

2.Pierwszą część korpusu posmaruj marmoladą i likierem oraz kremem nr 1. Ostrożnie umieść drugą połowę korpusu na tej warstwie i lekko ją dociśnij.

3. Na koniec posmaruj cały tort, łącznie z bokami, grubszą warstwą kremu nr 2.

4. Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami, jadalnymi kwiatami i delikatnie oprósz cukrem pudrem.

Tort walentynkowy podawaj następnego dnia, a przed podaniem wyciągnij na chwilę na blat i poczekaj.

.

Bonami radzi, jak udekorować walentynkowy tort

  • Dekoruj walentynkowe ciasto świeżymi owocami jagodowymi. Możesz pokryć całą górną powierzchnię lub swobodnie ułożyć je z jednej strony w kształcie półksiężyca. Owoce ozdób listkami melisy, które sprawią, że wierzch tortu będzie wyglądał bogato.
  • Jeśli chcesz udekorować tort pokrojonymi truskawkami, posmaruj je żelatyną dłużej wyglądały świeżo.
  • Jeśli zależy Ci na minimalizmie, pokryj tort jedynie masą cukrową lub marmurkową polewą.
  • Możesz również pokryć tort czekoladową polewą, układając na wierzchu wiórki czekoladowe.
  • Tort będzie robił imponujące wrażenie, jeśli udekorujesz go ulubionymi batonikami, pralinkami lub posypką.
  • Możesz wykonać też tort w wersji tzw. naked. Nie pokrywaj wówczas boków tortu kremem. Posmaruj jedynie wierzch i udekoruj go np. jadalnymi kwiatami.

Rady Bonami, jakie składniki wybrać na walentynki.

W walentynki śmiało możesz wykorzystać afrodyzjaki, które są wyjątkowo pyszne.

  • Czekolada

    Dobrej jakości czekolada zawierająca co najmniej 70% kakao zawiera wiele witamin, minerałów, a także fenyloetyloaminę, która nazywana jest hormonem miłości i szczęścia. Sprzyja ona intymnym doznaniom i ma silne działanie antydepresyjne.

  • Truskawki

    Dzięki zawartości cynku i manganu pomagają zwiększyć pożądanie seksualne, poprawiają wydzielanie hormonów i redukują stres. Połączenie z produktami mlecznymi − twarogiem lub kwaśną śmietaną − wspomagają wchłanianie substancji aktywnych.

  • Granat

    Tort walentynkowy możesz ozdobić ziarenkami granatu. Owoc ten wyrównuje poziom testosteronu, dzięki czemu pobudza libido.

  • Wanilia

    Sam zapach wanilii, który jest związany z ludzkimi feromonami, działa jak afrodyzjak. Dodatkowo pobudza aktywność mózgu i zmysły.

  • Miód

    Miód wzmacnia odporność i wspomaga krążenie krwi, a tym samym potencję.

  • Zdjęcia Monika Konova

    Zdjęcia Monika Konova