1. Buraka umyj, odetnij końce z obu stron, nie usuwaj skórki.
2. Skrop folię olejem, ułóż buraki, posól i popieprz.
3. Dobrze zawiń buraka w folię i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około godzinę.
4. Po upieczeniu odstaw buraki do ostygnięcia i obierz ze skórki.
5. Pokrój buraki w kostkę i zetrzyj na gładkie puree.
6. W misce połącz mąkę, jajka, żółtko, sól, puree z buraków i wyrób na gładkie ciasto.
7. Zawiń ciasto w folię i pozostaw w temperaturze pokojowej na dwie godziny.
8. Użyj maszynki do formowania makaronu lub wałka do ciasta, aby rozwałkować ciasto na cienki arkusz.
9. Wytnij serca.
10. Aby przygotować nadzienie, wymieszaj ricottę i parmezan. Posiekaj tymianek na małe kawałki i dodaj do farszu.
11. Dopraw farsz solą i pieprzem.
12. Umieść jedną łyżeczkę nadzienia na środku ciasta i zlep z drugim ciastem.
13. Gotuj we wrzącej wodzie, aż ravioli wypłyną na powierzchnię. Pozwól im gotować się przez kilka sekund i wyjmij je.
14. Roztop masło na patelni przez około 3 minuty, gdy zacznie pachnieć, dodaj liście szałwii pokrojone na małe kawałki, dodaj sól.
15. Gotowe ravioli z burakami polej sosem maślano-szałwiowym i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.