Do -20% na ogród | Zaoszczędź jeszcze dziś →
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Przepis na walentynkowe ravioli

Inga Sujová
Inga Sujová
Bonami Blogger

Mówi się, że przez żołądek do serca. Czy tak naprawdę jest? Przekonajcie się o tym sami, dzięki Mirce ze słowackiego bloga Chudnem jedlom, która przygotowała przepis na kolację walentynkową inspirowaną kuchnią włoską.

Przygotuj buraczane ravioli z ricottą w formie serduszek i ciesz się niezapomnianą romantyczną kolacją we dwoje.

Składniki:

Pieczony burak

  • 1 burak
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • folia aluminiowa

Buraczane ravioli

  • 300 g mąki pszennej
  • 80 g puree z buraków
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli

Farsz z ricotty i tymianku

  • 200 g świeżego sera ricotta
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 50 g parmezanu
  • sól
  • pieprz

Sos maślano-szałwiowy

  • 40 g masła
  • 2 łyżki posiekanych liści szałwii
  • sól

Do posypania

  • orzechy włoskie

Wykonanie:

1. Buraka umyj, odetnij końce z obu stron, nie usuwaj skórki.

2. Skrop folię olejem, ułóż buraki, posól i popieprz.

3. Dobrze zawiń buraka w folię i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około godzinę.

4. Po upieczeniu odstaw buraki do ostygnięcia i obierz ze skórki.

5. Pokrój buraki w kostkę i zetrzyj na gładkie puree.

6. W misce połącz mąkę, jajka, żółtko, sól, puree z buraków i wyrób na gładkie ciasto.

7. Zawiń ciasto w folię i pozostaw w temperaturze pokojowej na dwie godziny.

8. Użyj maszynki do formowania makaronu lub wałka do ciasta, aby rozwałkować ciasto na cienki arkusz.

9. Wytnij serca.

10. Aby przygotować nadzienie, wymieszaj ricottę i parmezan. Posiekaj tymianek na małe kawałki i dodaj do farszu.

11. Dopraw farsz solą i pieprzem.

12. Umieść jedną łyżeczkę nadzienia na środku ciasta i zlep z drugim ciastem.

13. Gotuj we wrzącej wodzie, aż ravioli wypłyną na powierzchnię. Pozwól im gotować się przez kilka sekund i wyjmij je.

14. Roztop masło na patelni przez około 3 minuty, gdy zacznie pachnieć, dodaj liście szałwii pokrojone na małe kawałki, dodaj sól.

15. Gotowe ravioli z burakami polej sosem maślano-szałwiowym i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.