Swoją drugą połówkę możesz rozpieszczać przez cały rok – co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości! Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka oryginalnych walentynkowych sugestii, które nie opierają się jedynie na wszędobylskich serduszkach, a także przewodnik po tajemniczym znaczeniu kwiatów. W końcu czasem słowa są zbędne!
Wystarczy Ci kilka składników! Możesz też wykorzystać zwykłą gruboziarnistą morską sól – na pewno masz taką w szafce.
• Wysokiej jakości sól z Morza Martwego, sól gorzką (epsom), himalajską lub morską.
• Ulubione olejki zapachowe. Sięgnij po sprawdzone marki i unikaj pierwszych lepszych olejków do lamp aromatycznych. Zadbaj, żeby w składzie nie było cynamonu – pięknie pachnie, ale może powodować oparzenia skórne.
• Suszone i świeże kwiaty.
1. Przygotuj szklany pojemnik i nasyp do niego 300 gramów soli.
2. Dodaj około 20 kropel olejku zapachowego. My wykorzystaliśmy geranium, które ma bogaty bukiet, ale jest tańsze niż ekskluzywne olejki różane. Zamieszaj.
3. Na koniec dodaj kwiaty. Nie bój się wrzucić do mieszanki kilka świeżych płatków – sól ma właściwości higroskopijne i pochłonie wodę z żywych roślin.
4. Na jedną kąpiel przygotuj ok. 120 gramów, czyli garść soli.
Doszukiwanie się symboli w roślinach ma swoje korzenie w czasach antyku, ale prawdziwą tłumaczką „mowy kwiatów” stała się lady Mary Wortley Montagu, która w XVIII w. wraz z mężem podróżowała po krajach Orientu. W listach słanych do rodziny w Anglii opisywała znaczenie poszczególnych kwiatów oraz jaką rolę odgrywały w komunikacji w haremach.
• Tulipany wyrażają bezgraniczne uwielbienie, oddanie i przychylność. Temperaturę uczuć najlepiej oddają czerwone płatki.
• Róże są klasycznym symbolem namiętności i pasji. Wyrażają miłość bez słów.
• Goździki znów wracają do łask! Podaruj czerwony bukiecik komuś, kogo podziwiasz.
• Hortensje oznaczają szczerość i czyste zamiary. Sprezentuj je osobie, której chcesz o sobie przypomnieć.
• Białe lilie są uważane za atrybut Matki Boskiej. Ich kolory symbolizują niewinność i nieskazitelność.
Brzmi skomplikowanie? Nie tym razem! Foodblogerka Bára Říhová przygotowała dla nas prosty przepis na pyszności, które skradną serce zakochanych.
Smak łososia przeplata się w nich delikatną śmietaną. Posyp tartaletki świeżym koperkiem, a osiągniesz kulinarną doskonałość.
190 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 (małe) jajko, 1 łyżka zimnej wody, szczypta soli.
500 g śmietany (min. 18%), 1-2 łyżeczki ziół, sól dla smaku, świeżo mielony pieprz i ok. 250 g wędzonego łososia.
Do ozdoby świeże kiełki, zioła lub np. suszony koperek.
1. Na początku upiecz tartaletki. Wymieszaj mąkę, sól i masło do powstania kruszonki. Dodaj jajko oraz wodę i zagnieć na gładkie ciasto.
2. Rozcieraj ciasto grzbietem dłoni, dzięki temu uzyskasz idealną masę.
3. Ciasto włóż na godzinę do lodówki, a następnie wyłóż nim formy na tartaletki. Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku w 180°C do momentu, kiedy wypieki nabiorą koloru.
4. Jak przygotować nadzienie? Śmietanę zmieszaj z ziołami, solą, pieprzem i wypełnij nią wnętrze tartaletek.
5. Na wierzchu ułóż kawałki wędzonego łososia i ozdób wedle uznania. Podawaj schłodzone.
Czekoladowa baza z malinowym kremem mascarpone rozpływa się w ustach. Przygotuj deser dzień wcześniej – niech krem się uleży.
125 g masła, 160 g czekolady z wysoką zawartością kakao, 70 g cukru trzcinowego, 3 duże jajka, 80 g mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli.
200-300 g mrożonych malin, 250 g mascarpone, 100 ml bitej śmietany, cukier puder według uznania.
1. Najpierw upiecz koszyczki. Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw do ostygnięcia, dbając jednocześnie, aby mieszanka nie stężała.
2. Jajka z cukrem ubij na puszystą pianę.
3. Połącz pianę z rozpuszczoną czekoladą i na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
4. Rozgrzej piekarnik na 180°C. Foremki do muffinów wyłóż papierowymi koszyczkami, rozlej ciasto do połowy wysokości foremek i piecz przez 20-25 minut.
5. Przygotuj krem. Rozgotuj maliny, staranie je odcedź a sok znów zagotuj, dodając łyżeczkę skrobi lub dwie łyżeczki pektyny.
6. Sok odstaw do ostygnięcia, a potem włóż do lodówki. Następnego dnia zmieszaj z mascarpone, bitą śmietaną i cukrem pudrem.
7. Koszyczek ozdób kremem i dorzuć świeże owoce wedle uznania.
Możesz ustawić je gdzie dusza zapragnie – na brzegu wanny, na stole lub obok łóżka. Pamiętaj, żeby nigdy nie zostawiać ich bez nadzoru.
Na jaką świeczkę postawić? Wybieraj według zapachów:
• Ambra wywołuje przyjemne emocje i pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Uśmierza napięcie, łagodzi stres i uspokaja.
• Jaśmin rozbudza namiętność i jest doskonałym afrodyzjakiem zarówno dla mężczyzn, jak i kobiet.
• Bergamotka to orzeźwiający zapach, wzbudzający spontaniczność i optymizm.
• Róża otuli Cię aromatem, który ukoi i złagodzi stres. Działa również jako afrodyzjak.