Zniżka 15% z kodem LATO15 | Zaoszczędź jeszcze dziś →
50 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Przepis na pyszne pączki z polewą malinową

Uwielbiasz pączki i na tłusty czwartek chciałbyś przygotować coś pysznego i mniej tradycyjnego? Postaw na pyszne pączki w amerykańskim stylu z polewą zamiast nadzienia. Przygotuj je według naszego przepisu.

Co będzie potrzebne na pączki z malinami?

Ciasto
  • 250 g mąki
  • 30 g cukru
  • 2 żółtka
  • 35 g roztopionego masła
  • 100 ml letniego mleka
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny (można pominąć).

    Rozczyn:
  • 10 - 15 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 25 ml letniego mleka

    Glazura malinowa:
  • 100 g mrożonych lub świeżych malin
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 - 150 g drobno zmielonego cukru
  • Polewę malinową przygotujesz ze świeżych lub mrożonych malin i cukru.

    Polewę malinową przygotujesz ze świeżych lub mrożonych malin i cukru.

    Polewę możesz ozdobić na przykład suszonymi owocami, płatkami złota, orzechami, kolorową posypką itd.

    Polewę możesz ozdobić na przykład suszonymi owocami, płatkami złota, orzechami, kolorową posypką itd.

    Jak przygotować ciasto na pączki i polewę?

    1. Najpierw przygotuj rozczyn. Drożdże pokrusz do miski, wymieszaj z cukrem i zalej letnim mlekiem, przykryj i poczekaj aż mieszanka wyrośnie.
    2. W międzyczasie przygotuj składniki na ciasto. Do przesianej mąki dodaj szczyptę soli, cukier, żółtka, roztopione masło, letnie mleko i skórkę z cytryny.
    3. Do mieszanki dodaj rozczyn drożdży.
    4. W robocie kuchennym lub ręcznie wyrób idealnie gładkie i elastyczne ciasto. To zajmie co najmniej 10 minut. Gotowe ciasto powinno być gładkie.
    5. Przykryj ciasto ściereczką i pozwól mu wyrosnąć przez 2 godziny w ciepłym miejscu, albo 8 - 24 godziny w lodówce. Jeśli zdecydujesz się na lodówkę, wyjmij ciasto z lodówki wcześniej i pozostaw na blacie na 2-3 h.

    Wykrawanie:
    6. Rozwałkuj ciasto na ok. 0,5 cm i wytnij z niego okręgi. Na środku każdego okręgu wytnij małe kółko.
    7. Przykryj pączki i pozostaw do ponownego wyrastania na kolejne 2 godziny.

    Smażenie:
    8. Pączki najlepiej smażyć w głębszym woku, lub użyć wyższego i szerszego garnka. Wlej tyle oleju, aby pączki mogły pływać i rozgrzej olej na średnim ogniu. Smaż pączki, gdy olej jest w pełni gorący: sprawdź to kawałkiem ciasta. Upewnij się, że olej nie jest zbyt gorący.
    . 9. Umieść pączki w oleju najpierw górną stroną. Smaż przez około 2 minuty i odwróć pączki na drugą stronę. Smaż drugą stronę przez kolejne 2 minuty.
    10. Gotowe pączki umieść na papierowych ręcznikach, aby odsączyć olej.

    Polewa malinowa:
    11. Umieść maliny w rondlu i dolej niewielką ilość wody, około 2 - 3 łyżki wystarczą. Dodaj sok z cytryny i pozwól malinom krótko się zagotować.
    12. Po ugotowaniu malin zblenduj je na gładkie puree i przecedź przez sito, aby pozbyć się ziarenek.
    13. Następnie wymieszaj drobno zmielony cukier z puree malinowym.
    Wykończenie:
    14. Zanurz wierzchy pączków w przygotowanej polewie i natychmiast udekoruj według uznania, zanim wyschnie. Na naszych pączkach znalazły się pistacje, suszone maliny, jadalne kwiaty, mini marshmallows, biały ganache i biały lukier.
    15. Pączki przechowuj w zamkniętym pojemniku. Pozostaną miękkie przez 3 dni.

    Z ciasta zrobiliśmy 20 pączków, foremką do wykrawania o średnicy 5 cm.

    Więcej wskazówek dotyczących przygotowania pączków:

  • Pączki typu donut można również nadziać. Jeśli wybierzesz nadzienie malinowe, postępuj tak samo jak z glazurą, ale podczas gotowania puree użyj żelatyny, pektyny lub agaru. Następnie nakłuj pączki w dwóch przeciwległych miejscach i wypełnij je za pomocą rękawa cukierniczego z wąską końcówką do szprycowania.
  • Polewę możesz zrobić tak gęstą jak lubisz. Im więcej cukru dodasz, tym będzie ona gęstsza.
  • Czego użyć do dekoracji? Posyp pączki tym, co lubisz. Mogą to być różnego rodzaju orzechy, dowolne liofilizowane owoce – pokruszone lub zmielone, suszone jadalne kwiaty, klasyczne cukrowe posypki , różne rodzaje czekolady (np. wiórki czekoladowe, posiekana lub roztopiona czekolada), albo klasyczny lukier.