Bonami Days do -50% | Złów swoją zniżkę →
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Uporządkowana kuchnia, która oszczędza czas i energię

Czy wiesz, że porządek w kuchni może przyspieszyć przygotowywanie posiłków nawet o kilkadziesiąt minut? Bo gdy wszystko ma swoje miejsce w kuchni, praca idzie sprawniej. Przepis na dobrze zorganizowaną kuchnię tkwi w pozornie małych rzeczach. Zainspiruj się naszymi wskazówkami, jak zorganizować kuchnię za pomocą praktycznych organizerów.

Zacznij od podłogi

Jeśli chcesz zrobić naprawdę radykalne porządki w kuchni, wyjmij z szuflad i szafek wszystkie przybory, składniki i inne zapasy. Pozbądź się niepotrzebnych lub zepsutych rzeczy i włóż z powrotem do szafek tylko to, czego naprawdę potrzebujesz. Wszystkie przybory kuchenne, naczynia i inne przedmioty powinny mieć stałe miejsce.

Przed rozpoczęciem sprzątania warto podzielić kuchnię na kilka stref roboczych, takich jak: dolne szafki, górne szafki, szuflady, lodówka, zamrażarka, blat kuchenny, spiżarnia oraz czyszczenie ich stopniowo i systematycznie. Organizacja kuchni wymaga czasu. Dlatego należy przeznaczyć na nią co najmniej dwie godziny.

Używaj dodatkowych półek dla lepszej przejrzystości

Nie układaj puszek i przetworów w jednej warstwie na półkach, ponieważ nie będziesz w stanie się połapać, czego i ile masz. Stopnie teleskopowe pozwalają zobaczyć całą żywność, w tym te znajdujące się z tyłu. Przechowuj żywność o najkrótszym okresie przydatności do spożycia z przodu.

Gdzie przechowywać garnki i patelnie?

W uporządkowanej kuchni garnki i patelnie powinny mieć swoje odpowiednie miejsce. Szafki narożne są szczególnie odpowiednie do ich przechowywania, ponieważ często są nieużywane. Jednak takie szafki są opcją jednynie, gdy masz kuchnię w kształcie litery L.

Aby zapobiec uszkodzeniom podczas przechowywania, użyj stojaków na patelnie i stojaków na pokrywki, aby przedłużyć żywotność naczyń kuchennych.

Umieść często używane przybory na wysokości oczu

Organizacja kuchni dotyczy także przedmiotów takich jak talerze, miski, kubki i szklanki. Przechowywanie powinno być przejrzyste, a przybory powinny być umieszczone w zasięgu ręki, najlepiej w górnych szafkach, gdzie można do nich łatwo sięgnąć w dowolnym momencie.

Możesz użyć wieszaków na kieliszki lub uchwytów na kubki, aby zaoszczędzić miejsce.