1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przygotuj formę na ciasto o wielkości około 15-20 cm. Dno i boki wyłóż papierem do pieczenia.
2. W
misce połącz masło z cukrem i ubijaj przez co najmniej trzy minuty, do otrzymania jasnej masy. My zmieliliśmy cukier trzcinowy, aby lepiej ubijał się z masłem. Następnie dodaj jajko i ubijaj, aż jajko będzie idealnie zespolone z ciastem.
3. Pokrój jabłka na pół. Połowę jabłek odłożyć na bok (pokrój w cienkie plasterki), a pozostałe jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
4. Do innej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Wszystko dobrze wymieszaj.
5. Teraz zacznij dodawać suche składniki i mleko na przemian do ubitego masła, cukru i jajka. Na koniec, za pomocą szpatułki, wmieszaj wanilię i starte jabłka.
6. Wlej ciasto do formy. Na wierzchu ułożyć plasterki jabłek, posiekane orzechy włoskie, skrop syropem klonowym i posyp cukrem trzcinowym.
7. Piecz przez 30-40 minut, do zrumienienia ciasta. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone.