Do -60% na marki premium | Zaoszczędź jeszcze dziś →
Wiosna w domu i na zewnątrz | Zainspiruj się →
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Ekspresowe ciasto z jabłkami i orzechami

Najsłodszym wspomnieniem z dzieciństwa jest zapach pieczonych jabłek z cynamonem. Połączenie jabłek, cynamonu i orzechów włoskich jest wyjątkowo pyszne i można z niego stworzyć wiele deserów. Przygotowaliśmy przepis na szybkie jesienne ciasto, które z pewnością pokochasz.

Co będzie Ci potrzebne?

  • 70 g masła o temperaturze pokojowej
  • 70 g drobnego cukru trzcinowego
  • 1 jajko, również w temperaturze pokojowej
  • 250 g jabłek (obranych, wydrążonych i przepołowionych)
  • 130 g mąki – na przykład orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 60 ml pełnotłustego mleka,
  • kilka kropli ekstraktu z wanilii
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • Na kruszonkę i do dekoracji:

  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • Nie zapomnij o maśle i dodatkowej mące do wysmarowania i wysypania do formy do pieczenia.
    Ciasto udekorowane plasterkami jabłek

    Ciasto udekorowane plasterkami jabłek

    Ciasto z orzechami

    Ciasto z orzechami

    Jak przygotować ciasto jabłkowe?

    1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przygotuj formę na ciasto o wielkości około 15-20 cm. Dno i boki wyłóż papierem do pieczenia.
    2. W misce połącz masło z cukrem i ubijaj przez co najmniej trzy minuty, do otrzymania jasnej masy. My zmieliliśmy cukier trzcinowy, aby lepiej ubijał się z masłem. Następnie dodaj jajko i ubijaj, aż jajko będzie idealnie zespolone z ciastem.
    3. Pokrój jabłka na pół. Połowę jabłek odłożyć na bok (pokrój w cienkie plasterki), a pozostałe jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
    4. Do innej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Wszystko dobrze wymieszaj.
    5. Teraz zacznij dodawać suche składniki i mleko na przemian do ubitego masła, cukru i jajka. Na koniec, za pomocą szpatułki, wmieszaj wanilię i starte jabłka.
    6. Wlej ciasto do formy. Na wierzchu ułożyć plasterki jabłek, posiekane orzechy włoskie, skrop syropem klonowym i posyp cukrem trzcinowym.
    7. Piecz przez 30-40 minut, do zrumienienia ciasta. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone.
    Pyszne ciasto z jabłkami sprawi, że Twoja kuchnia wypełni się aromatem cynamonu

    Pyszne ciasto z jabłkami sprawi, że Twoja kuchnia wypełni się aromatem cynamonu