Ta witryna używa plików cookie. Więcej o używanych przez nas plikach, ich zastosowaniu, modyfikacji i akceptacji można znaleźć tutaj

ok

Hot Summer Sale | Zdobądź produkty nawet 70% taniej → W dniach 8-9.08. dział obsługi klienta czynny jest od 8:00 do 16:00.

Hot Summer Sale | Zdobądź produkty nawet 70% taniej → W dniach 8-9.08. dział obsługi klienta czynny jest od 8:00 do 16:00.

Menu
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanie20 zł dla CiebieKoszyk
Strona głównaStrona głównaInspiracje

Pomysły na zdrowe słodycze nie tylko dla dzieci

Iva Baltaretu • 28 lipca
Szukasz zdrowych i prostych przepisów na słodycze, które będą smakowały dzieciom? Możesz je przygotować nie tylko na kinderbal, ale także jako świetną przekąskę na wycieczki i do szkoły.
Zainspiruj się przepisami na słodkości dla dzieci

Zainspiruj się przepisami na słodkości dla dzieci

Daktylowe cake pops

Przepisy z wykorzystaniem pasty daktylowej są bardzo popularne. Daktyle są słodkie i bogate w witaminy A, B oraz minerały takie jak żelazo, miedź czy potas. Wypróbuj ten przepis.

Będziesz potrzebować:
• 150 gramów suszonych daktyli
• 40 gramów dobrej jakości kakao w proszku
• kokosa lub orzechów
Przygotowanie:
1. Zblenduj daktyle do uzyskania gładkiej masy.
2. Wymieszaj pastę daktylową, kakao i wiórki kokosowe (lub zmielone orzechy), aby powstało gęste ciasto.
3. Uformuj w kulki i obtocz w kokosie (lub orzechach).
4. W każdą kulkę wbij patyczek i wstaw na klika godzin do lodówki.
Podawaj w miseczkach, na półmisku lub w kubkach wypełnionych drobnymi nasionami.
Zapisz ten przepis na zdrowe ciasteczka low carb

Zapisz ten przepis na zdrowe ciasteczka low carb

Chrupiące ciasteczka z masłem orzechowym

Jeśli kochasz masło orzechowe, ten przepis na ciasteczka z pewnością stanie się jednym z Twoich ulubionych. Wystarczą dwa składniki i godzina, aby przygotować pyszną przekąskę dla dzieci lub dla siebie do popołudniowej kawy.


Będziesz potrzebować:
• 100 gramów masła orzechowego
• 1 jajka
• posiekanych i całych orzechów do dekoracji, nasion sezamu itp.
Przygotowanie
1. Połącz masło orzechowe z jajkiem, aby powstała jednolita pasta.
2. Uformuj w kulki i umieść na blasze do pieczenia.
3. Lekko je spłaszcz dociskając widelcem.
4. Posypać orzechami i nasionami do smaku.
5. Piecz w temperaturze 160°C przez około 25 minut. Najlepiej smakują, kiedy dasz im trochę poleżeć.
Pieczone róże z jabłek i ciasta francuskiego

Pieczone róże z jabłek i ciasta francuskiego

Róże z jabłek i ciasta francuskiego

Te róże są jednocześnie efektowne i proste. Do ich przygotowania potrzeba jednak bardziej miękkich jabłek niż te, których użyliśmy my. Twarde mają tendencję do pękania i nie jest łatwo uformować je w ładny kwiat.

Będziesz potrzebować:
• ciasta francuskiego
• bardziej miękkich (starszych) jabłek
Przygotowanie:
1. Przekrój jabłka na pół i usuń gniazdo nasienne.
2. Pokrój połówki jabłek w bardzo cienkie plasterki. Jeśli plasterki są twarde, delikatnie podgotuj jabłka. Wystarczy gotować na małym ogniu przez kilka minut.
3. Rozłóż ciasto francuskie i pokrój w cienkie paski.
4. Na paskach ułóż plasterki jabłek.
5. Zwiń ciasto z jabłkami w kształt róż.
6. Piecz róże w foremce na muffiny przez około 30 minut w temperaturze 160°C.

Szybkie kwiatki z jabłek i ciasta francuskiego

Jeśli nie chcesz przygotowywać róż, mamy alternatywę, która jest także całkiem efektowna.


Do tych zdrowych smakołyków będziesz potrzebować:
• ciasta francuskiego
• jabłek

Wykonanie:
1. Pokrój jabłka w plastry, pozbądź się gniazda nasiennego.
2. Ciasto francuskie podziel na kwadraty wielkości krążków jabłek.
3. Za pomocą noża wytnij kwadraty zgodnie z obrazkiem.
4. Na kwadratach ułóż jabłka i zawiń je w ciasto. Możesz je udekorować orzechami na środku.
5. Piecz przez 30 minut w temperaturze 160°C.