Do -15% na łazienkę | Zaoszczędź jeszcze dziś →
Mid Season Sale | Zaoszczędź do 50% →
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Przepis. Semla, czyli skandynawskie bułeczki z marcepanem i dżemem

Martina Hendler
Martina Hendler
Bonami Blogger

Przepis, który w Skandynawii jest tak popularny jak u nas pączki. Semla to rodzaj bułeczek z nadzieniem migdałowym i bitą śmietaną. Zrobione są z ciasta drożdżowego z kardamonem.

Aby stworzyć prawdziwie niebiański deser Mateja Delakorda, autorka bloga Odprta kuhinja, wymyśliła nową zimową wersję tego pysznego deseru. Mała wskazówka – jeśli nie masz kardamonu, użyj cukru z wanilią Bourbon. Smak jest oczywiście inny, ale wanilię jest bardziej dostępna.

Składniki

Na 16 sztuk po 40 gramów:
  • 125 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 g mąki
  • 70 g cukru
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżka mielonego kardamonu lub cukru z wanilią Bourbon
  • 80 g miękkiego masła

Nadzienie:

  • 300 g dżemu żurawinowego
  • 30 g marcepanu
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • roztrzepane jajko + łyżka mleka
  • cukier do posypania

Wykonanie:

  1. Wlej mleko do miski miksera, dodaj drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki (z całkowitej ilości). Wymieszaj i poczekaj 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
  2. Do rozczynu drożdży dodaj pozostałe składniki, z wyjątkiem masła i mieszaj na niskich obrotach. Po 5 minutach zacznij dodawać po łyżce zmiękczonego masła. Wyrabiaj przez kolejne 10 minut. Uformuj gładkie i miękkie ciasto w kulę i przykryj miskę na 10 minut.
  3. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia.
  4. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni i podziel je na 16 kawałków. Jeśli je zważysz, każdy powinien mieć około 40 g. Uformuj każdy kawałek w ciasną kulkę. Umieść je na blasze do pieczenia, przykryj ściereczką i pozwól im rosnąć przez kolejne 60-90 minut, w zależności od tego, jak ciepłe jest pomieszczenie. Ciasto zawiera dużo masła, więc proces wyrastania jest wolniejszy.
  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
  2. Posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem z mlekiem i wstaw je do piekarnika na 15-20 minut, aż staną się złotobrązowe. Przełóż upieczone bułeczki na kratkę i pozwól im ostygnąć.
  3. Ułóż marmoladę na talerzu, zetrzyj na nią marcepan i wymieszaj.
  4. Zrób krem: ubij kremówkę i pod koniec ubijania dodaj mascarpone. Ubij na sztywno i dodaj cukier. Przełóż do rękawa cukierniczego z tylką.
  5. Odetnij wierzch każdej bułeczki, lekko ją wydrąż i napełnij łyżeczką dżemu. Na wierzchu ułóż łyżeczkę nadzienia. Przykryj odciętym kawałkiem ciasta i posyp cukrem pudrem.