Salon ze zniżką do 25% | Zaoszczędź jeszcze dziś →
Mamy nową aplikację | Odkryj korzyści z apki →
50 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Przepis na słodkie tacos z truskawkami

Tacos? Tak! Truskawki? Zawsze! Ale...tacos z truskawkami? Dlaczego nie! Mamy dla Ciebie prosty, ale bardzo pyszny przepis na wyjątkowe tacos z truskawkami. Idealny, by rozpocząć sezon na te pyszne owoce.

Składniki potrzebne do przygotowania truskawkowych tacos:

  • 4 duże tortille
  • 100 g zmielonych herbatników
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • 100 g serka mascarpone
  • 100 ml kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g truskawek
  • 2 łyżki soku z limonki/cytryny
  • świeża mięta

  • Wykonanie:

    Tacos
    1. Używając okrągłego noża (8cm), wytnij z każdej tortilli 3 do 4 kółek, jak najwięcej.
    2. Zmielone herbatniki i cukier wymieszaj w misce. Każdy wycięty z tortilli krążek posmaruj z obu stron roztopionym masłem. Tak posmarowane kółka tortilli obtocz w herbatnikach.
    3. Odwróć formę do muffinek do góry nogami i umieść przygotowane tacos pomiędzy otworami na muffinki. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut, czyli do momentu, aż brzegi lekko ściemnieją.
    4. Gdy tacos będą gotowe, wyjmij je z piekarnika i pozwól im całkowicie ostygnąć.

    Nadzienie
    5. Umyj truskawki, usuń szypułki i pokrój owoce na małe kawałki. Wymieszaj je z odrobiną soku z cytryny lub limonki.
    6. Mascarpone i kremówkę ubijaj do momentu, aż uzyskasz krem. Wystudzone tacos napełnij kremem i ułóż na nim truskawki
    Serwowanie
    7. Udekoruj deser listkami mięty i podawaj.

    Porada:

    Jeśli nie zamierzasz od razu podawać słodkich tacos, nie nakładaj na nie kremu, ponieważ ciastko zmięknie. Lepiej przygotuj sobie krem i truskawki, a deser skomponuj tuż przed podawaniem.