Do -20% na ogród | Zaoszczędź jeszcze dziś →
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Pomysł na szybki obiad. Makaron z sosem paprykowym

Martina Hendler
Martina Hendler
Bonami Blogger

Czy wiesz, że pieczenie papryki wydobywa jej cudowny, głęboki smak i stanowi świetną bazę do pysznego sosu? Ponieważ pieczenie zajmuje trochę czasu, słoweńska blogerka kulinarna Mateja Delakorda przygotowała równie pyszną, ale dużo szybszą wersję dla tych, którzy nie lubią stać przy garnkach.

Bardzo kremowy, wegetariański sos przygotujesz w 15 minut i będzie on bogatszą w smaku alternatywą dla sosu pomidorowego. Możesz go wykorzystać także do kluseczek, lasagne, a nawet kanapek.

Na porcję dla dwóch osób przygotuj:

  • 2 czerwone papryki
  • pół większej cebuli
  • oliwę z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżkę koncentratu pomidorowego
  • 100 ml gorącej wody lub rosołu
  • sól i pieprz
  • ser feta
  • tymianek
  • 250 g makaronu
  • opcjonalnie: łyżeczkę mielonej wędzonej papryki i dwie łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

  1. Oczyść paprykę i pokrój ją w paski. Posiekaj cebulę.

  2. Rozgrzej patelnię i dodaj odrobinę oliwy z oliwek. Wrzucić na nią cebulę i smaż, ale tylko do momentu, aż stanie się ona złotobrązowa. Dodaj paprykę i lekko podsmaż. Dodaj przeciśnięty czosnek i smaż, aż zacznie pachnieć. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy.

  3. Dobrze wymieszaj i wlej 100 ml gorącej wody lub bulionu. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj, aż papryka będzie miękka.

  4. Następnie umieść wszystko w blenderze i zmiksuj na gładką masę.

  5. W razie potrzeby można dodaj łyżeczkę mielonej wędzonej papryki i dwie łyżki sosu sojowego.

  6. Makaron ugotuj al dente. Wlej sos z powrotem na patelnię i dodaj makaron. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody, w której gotował się makaron.

  7. Wyłóż danie na talerze, posyp pokruszoną fetę i dodaj tymianek.