Na ciasto:
1. Do garnka wlej mleko i wodę, dodaj masło, cukier i szczyptę soli. Podgrzewaj na średniej mocy palnika do całkowitego rozpuszczenia się masła.
2. Kiedy mleko będzie ciepłe, masło rozpuszczone, a na powierzchni zaczną się tworzyć bąbelki, wsyp mąkę i podkręć moc palnika.
3. Energicznym ruchem wmieszaj mąkę i drewnianą łyżką ucieraj ciasto przez kilka minut. Ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka. Im lepiej to zrobisz, tym bardziej puszyste będzie ciastko po upieczeniu.
4. Ciasto przestudź, a następnie dodaj do niego jajka. Należy robić to stopniowo, dodając po jednym jajku.
5. Jeżeli po wmieszaniu do ciasta 3 jajek, jego konsystencja nadal będzie bardzo gęsta, dodaj jeszcze jedno.
6. Konsystencja ciasta powinna być taka, aby utrzymywało ono kształt i nie ściekało, ale jednocześnie, aby dało się je łatwo wycisnąć przez rękaw cukierniczy.
7. Piekarnik nagrzej na 180°C, wybierz funkcję górna i dolna grzałka. Nie używaj termoobiegu!
8. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z ząbkowaną końcówką. Wyciskaj paski o długości 6 - 7 cm. Ciastka twórz tak, aby był między nimi odstęp, ponieważ mocno urosną. Rzuć okiem na nasze przybory cukiernicze.
9. Ciastka możesz delikatnie pokropić zimną wodą lub posypać cukrem pudrem – zapobiega to popękaniu.
10. Eklerki piecz na dolnym poziomie piekarnika do uzyskania złotego koloru, około 35 - 45 minut. Przez pierwsze 25 minut absolutnie nie otwieraj piekarnika.
11. W przypadku ciasta parzonego, dobrze jest po upieczeniu od spodu w każdym ciastku zrobić małą dziurkę wykałaczką, aby wypuścić parę.
12. Kiedy eklerki będą już wystudzone, końcówką do szprycowania zrób dwie dziurki – na każdym końcu ciastka jedną.
1. Krem zacznij przygotowywać dzień wcześniej. Przełóż do garnka wszystkie składniki na krem oprócz śmietanki. Wszystko dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną i na średniej mocy palnika podgrzewaj ciągle mieszając do zgęstnienia. Następnie przykryj powstały budyń folią spożywczą tak, aby dotykała bezpośrednio budyniu. Wystudź i włóż garnek do lodówki.
2. Na drugi dzień do zimnego budyniu wlej śmietanę i ubij. Możesz dodać jeszcze cukru pudru.
3. Jeżeli masz ochotę, dodaj do kremu dżem (też z lodówki, wszystkie składniki muszą mieć taką samą temperaturę).
1. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i dodaj do niej olej kokosowy.
2. Wykorzystując zrobione dziurki napełnij eklerki kremem, aż ciastko zacznie delikatnie pęcznieć. Uważaj, aby nie dać zbyt dużo kremu, ponieważ albo zacznie on wyciekać, albo pęknie eklerka.
3. Połowę gotowego ciastka zamocz w czekoladzie i zanim zastygnie posyp liofilizowanymi malinami.
4. Na koniec udekoruj świeżymi owocami i podaj na talerzach.
Uwaga: po otworzeniu paczki owoce liofilizowane szybko pochłaniają wilgoć.