Ta witryna używa plików cookie. Więcej o używanych przez nas plikach, ich zastosowaniu, modyfikacji i akceptacji można znaleźć tutaj

ok
Menu
50 zł dla CiebieRejestracjaLogowanie50 zł dla CiebieKoszyk
Strona głównaStrona głównaInspiracje

Eklerki. Upiecz w domu ciastka jak z francuskiej cukierni

Barbora Říhová · 17 maja 2022

Eklerki to pyszne ciastka pochodzące z Francji. Podstawę tworzy ciasto parzone, które przełożone jest kremem z polewą czekoladową na wierzchu. Są niezwykle kremowe i smakują fenomenalnie. Zrób je w domu i przekonaj się sam.

Rady, jak zrobić eklery i ciasto parzone

• Przygotowanie ciasta parzonego jest prostsze, niż się wydaje. Najtrudniejszym etapem jest pieczenie – w czasie pieczenia nigdy nie otwieraj piekarnika, ponieważ obniżenie temperatury spowoduje opadnięcie ciasta. Gdy tak się stanie, jest nie do uratowania i trzeba zacząć od początku.

• Do ciasta parzonego nie używamy funkcji termoobiegu. Ustaw piekarnik na górną i dolną grzałkę.

• Ciasto na blaszkę najlepiej wyciskać za pomocą ząbkowanej tylki cukierniczej o średnicy ok. 1 cm.

• Eklerki powinny mieć długość 6-10 cm, my zrobiliśmy 7-centymerowe ciastka.

• Do kremu będzie potrzebna końcówka do szprycowania. Jeżeli nie masz takiej tylki, przetnij eklerki i posmaruj je w środku kremem i ponownie złóż.

• Temperatura wszystkich składników na krem powinna być taka sama.

Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania eklerek?

Na ciasto:
• 125 ml mleka
• 125 ml wody
• 100 g masła
• 1 łyżka cukru
• 150 g mąki pszennej
• 3 - 4 jajka
• szczypta soli

Na krem:
• 500 ml mleka
• 1 budyń waniliowy
• 100 g cukru
• 1 łyżka cukru waniliowego
• 3 żółtka
• 150 - 200 ml śmietany kremówki
• dżem lub inne dodatki według gustu

Do dekoracji:
• świeże maliny
• suszone maliny
• 100 g dobrej czekolady (55% lub więcej)
• 2 łyżeczki oleju kokosowego (można pominąć).

Z podanych składników wychodzi około 20 - 25 eklerek.

Jak przygotować doskonałe eklerki

Najpierw upiecz ciasto:
1. Do garnka wlej mleko i wodę, dodaj masło, cukier i szczyptę soli. Podgrzewaj na średniej mocy palnika do całkowitego rozpuszczenia się masła.
2. Kiedy mleko będzie ciepłe, masło rozpuszczone, a na powierzchni zaczną się tworzyć bąbelki, wsyp mąkę i podkręć moc palnika.
3. Energicznym ruchem wmieszaj mąkę i drewnianą łyżką ucieraj ciasto przez kilka minut. Ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka. Im lepiej to zrobisz, tym bardziej puszyste będzie ciastko po upieczeniu.
4. Ciasto przestudź, a następnie dodaj do niego jajka. Należy robić to stopniowo, dodając po jednym jajku.
5. Jeżeli po wmieszaniu do ciasta 3 jajek, jego konsystencja nadal będzie bardzo gęsta, dodaj jeszcze jedno.
6. Konsystencja ciasta powinna być taka, aby utrzymywało ono kształt i nie ściekało ale jednocześnie, aby dało się je łatwo wycisnąć przez rękaw cukierniczy.
7. Piekarnik nagrzej na 180°C, wybierz funkcję górna i dolna grzałka. Nie używaj termoobiegu!
8. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z ząbkowaną końcówką. Wyciskaj paski o długości 6 - 7 cm. Ciastka twórz tak, aby był między nimi odstęp, ponieważ mocno urosną. Rzuć okiem na nasze przybory cukiernicze.
9. Ciastka możesz delikatnie pokropić zimną wodą lub posypać cukrem pudrem – zapobiega to popękaniu.
10. Eklerki piecz na dolnym poziomie piekarnika do uzyskania złotego koloru, około 35 - 45 minut. Przez pierwsze 25 minut absolutnie nie otwieraj piekarnika.
11. W przypadku ciasta parzonego, dobrze jest po upieczeniu od spodu w każdym ciastku zrobić małą dziurkę wykałaczką, aby wypuścić parę.
12. Kiedy eklerki będą już wystudzone, końcówką do szprycowania zrób dwie dziurki – na każdym końcu ciastka jedną.

Jak zrobić krem do eklerek?
1. Krem zacznij przygotowywać dzień wcześniej. Przełóż do garnka wszystkie składniki na krem oprócz śmietanki. Wszystko dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną i na średniej mocy palnika podgrzewaj ciągle mieszając do zgęstnienia. Następnie przykryj powstały budyń folią spożywczą tak, aby dotykała bezpośrednio budyniu. Wystudź i włóż garnek do lodówki.
2. Na drugi dzień do zimnego budyniu wlej śmietanę i ubij. Możesz dodać jeszcze cukru pudru.
3. Jeżeli masz ochotę, dodaj do kremu dżem (też z lodówki, wszystkie składniki muszą mieć taką samą temperaturę).

Dekoracja ciastek:
1. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i dodaj do niej olej kokosowy.
2. Wykorzystując zrobione dziurki napełnij eklerki kremem, aż ciastko zacznie delikatnie pęcznieć. Uważaj, aby nie dać zbyt dużo kremu, ponieważ albo zacznie on wyciekać, albo pęknie eklerka.
3. Połowę gotowego ciastka zamocz w czekoladzie i zanim zastygnie posyp liofilizowanymi malinami.
4. Na koniec udekoruj świeżymi owocami i podaj na talerzach.

Uwaga: po otworzeniu paczki owoce liofilizowane szybko pochłaniają wilgoć.