Do -20% na ogród | Zaoszczędź jeszcze dziś →
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Przepis na naleśniki z grzybami, szpinakiem i jajkiem

Ana Maria Davidovic
Ana Maria Davidovic
Bonami Blogger

Robisz czasami za dużo naleśników? Słoweńska influencerka Mateja Delakorda ma dla Ciebie świetny pomysł, jak wykorzystać je na drugi dzień.

Do przygotowania porcji dla 4 osób potrzebujesz:

  • 300 g pieczarek lub grzybów
  • łyżki masła
  • 1 ząbka czosnku
  • 200 g szpinaku
  • soli, pieprzu i odrobiny gałki muszkatołowej
  • 4 naleśników – można wykorzystać resztki lub usmażyć świeże
  • 4 jajek
  • sera cheddar

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni (dolna i górna grzałka). Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.

  2. Pokrój pieczarki i podsmaż je na maśle. Gdy woda odparuje, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Dopraw solą i wymieszaj. Gdy szpinak będzie ugotowany, dopraw pieprzem i gałką muszkatołową.

  3. Rozłóż warzywa na naleśnikach, ale nie do samych brzegów, ponieważ będziesz składać naleśniki ze wszystkich czterech stron w kierunku środka. Posyp tartym serem i zrób dziurkę w środku nadzienia i wbij do niej jajko.

  4. Piecz naleśniki, aż białka jajek będą ścięte, około między 15 a 18 minut, w zależności od piekarnika.
Bonami radzi: Najlepsze są jeszcze ciepłe, ale można je jeść także na zimno.