Zniżka 15% z kodem LUTY15 | Już tylko do północy →
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Przepis na eklerki w kształcie serca z malinowym i cytrynowym lukrem

Co powiesz na eklery w niecodziennej odsłonie? Mamy dla Ciebie przepis na eklerki w kształcie serca z pysznym kremem i lukrem. Upiecz jako niespodziankę dla swojej mamy na Dzień Matki.

Składniki

Ciasto:

  • 125 ml wody
  • 125 ml pełnotłustego mleka
  • 100 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • szczypta soli

    Nadzienie:
  • 250 ml mleka
  • 1/2 budyniu waniliowego*,
  • 60 g cukru
  • 1/2 laski wanilii (tylko ziarenka ze środka),
  • 3 żółtka
    *Zamiast budyniu można użyć skrobi kukurydzianej lub zwykłej mąki.

    Dodatkowo:
  • 250 g mascarpone
  • 50 - 100 g miękkiego masła
  • cukier waniliowy zmielony na puder
  • do smaku można dodać trochę przecieru malinowego

    Lukier malinowy:
  • 100 g mrożonych lub świeżych malin
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier puder

    Do dekoracji:
  • świeże maliny
  • suszone maliny
  • jadalne kwiaty
  • posiekane niesolone pistacje
  • Jak przygotować ciasto na eklery

    1. Umieść mleko, wodę, masło, cukier i szczyptę soli w rondlu i podgrzewaj na małym ogniu, aż masło całkowicie się rozpuści. Gdy mleko będzie gorące, a masło rozpuszczone i zaczną się tworzyć bąbelki, dodaj mąkę i zwiększ ogień. Mąkę mieszaj energicznie za pomocą drewnianej łyżki i pamiętaj, by ściągać ciasto także z brzegów garnka.
    2. Pozwól najpierw ciastu ostygnąć, a następnie wbij jajka – należy to robić stopniowo, jedno po drugim. Gdy wbijesz trzecie jajko, a konsystencja będzie bardzo gęsta, dodaj jeszcze jedno jajko lub tylko połowę rozmąconego. Konsystencja musi być w sam raz, aby utrzymać kształt, nie może być rzadka, ale też nie może być zbyt gęsta. Musi się łatwo rozprowadzać na blasze.
    3. Rozgrzej piekarnik do 180°C – górna i dolna grzałka. Nie używaj termoobiegu.
    4. Na papierze do pieczenia narysuj serca, np. za pomocą foremki do ciasteczek. Rysuj z odstępem ok. 5 cm, ciasto bardzo urośnie. Następnie odwróć papier na drugą stronę i za pomocą rękawa cukierniczego wyciśnij ciasto na kształt narysowanych serduszek.
    5. Serduszka na blasze możesz lekko pokropić zimną wodą lub wręcz przeciwnie, posypać odrobiną cukru pudru – oba sposoby zapobiegają popękaniu ciasta.
    6. Eklery piecz w dolnej części piekarnika przez 25 - 35 min do uzyskania złotego koloru. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, przynajmniej przez pierwsze 20 minut. Zmiana temperatury spowoduje natychmiastowe opadnięcie ciasta i nic go nie uratuje.
    7. Po upieczeniu dobrze jest zrobić małą dziurkę w spodzie każdego ciastka, np. wykałaczką, aby para wodna wydostała się na zewnątrz. Po całkowitym ostygnięciu serduszek, przetnij je na pół.

    Jak zrobić krem waniliowy i lukier

    Krem:
    1. Bazę do kremu – creme patissiere, należy przygotować dzień przed nadziewaniem
    2. Wszystkie składniki umieścić w rondelku, tj. mleko, budyń lub skrobię, wanilię, cukier i żółtka. Dokładnie wymieszać trzepaczką i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Bezpośrednio po ugotowaniu przykryć folią spożywczą, kładąc folię bezpośrednio na wierzchu kremu. Po ostudzeniu przechowywać w lodówce.
    3. Następnego dnia ubij przygotowany krem z mascarpone. Osobno ubij masło na puch. Następnie do kremu z mascarpone dodawaj po łyżce masła . Dodaj cukier waniliowy wedle uznania
    4. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego z prostą lub ząbkowaną tylką i nanieś krem na spód serca. Przykryj górną częścią serca i wstaw do lodówki do zastygnięcia.

    Lukier:
    1. Maliny zagotuj z sokiem z cytryny, a następnie przecedź przez drobne sito. Powstałe puree malinowe (gdy jest zimne) wymieszaj z cukrem pudrem. Dostosuj proporcje cukru i puree do tego, jak grubą chcesz mieć polewę. Jeśli chcesz mieć chrupiącą skórkę, zrób polewę bardzo cienką.
    2. Jeśli wolisz biały, cytrynowy lukier, wymieszaj cukier puder z odrobiną soku z cytryny.
    3. Rozprowadź lukier na wypełnionych eklerach i zanim wyschnie, udekoruj je kwiatami, owocami lub orzechami.

    6 zasad, dzięki którym ciasto parzone zawsze się uda

    1. Ciasto dokładnie odparuj gotując w garnku. Im lepiej to zrobisz, wynik będzie lepszy.
    2. Jajka dodawaj stopniowo, zawsze po wmieszaniu poprzedniego.
    3. Są dwa triki, aby ciasto nie pękało podczas pieczenia – skropienie ciasta na blasze wodą przed włożeniem do piekarnika lub oprószenie cukrem pudrem.
    4. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, nagły spadek temperatury spowodowałby opadnięcie ciasta. Gdy to się stanie, ciastek nie da się już uratować.
    5. Nie należy piec ciasta parzonego używając termoobiegu. Ustaw piekarnik na grzałkę góra-dół.
    6. Przygotowane surowe ciasto można również przechowywać w lodówce, zachowa świeżość przez 1 - 2 dni.

    Więcej wskazówek dotyczących pieczenia eklerów

  • Do nadzienia przygotowaliśmy podstawowy krem budyniowy. Jeśli chcesz by krem był lekki, ubij go z mascarpone.
  • Gdy ubijesz go z masłem, krem będzie bardziej stabilny, dłużej wytrzyma, a eklery nie będą nasiąkały.
  • Przy przygotowywaniu kremu ważne jest, aby składniki miały taką samą temperaturę. Dzięki temu krem się nie zwarzy.
  • Przygotuj bazę budyniową do kremu dzień wcześniej. Zawsze wstawiaj ją do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby wystarczająco stężała.
  • Jeśli krem Ci się zwarzy, możesz go jeszcze uratować ponownie krótko podgrzewając go kąpieli wodnej, albo przez 15 - 20 sekund w mikrofalówce. Następnie należy ubić krem ponownie.

    Trudność: umiarkowanie trudne
    Czas: około 2 h + czas chłodzenia
    Liczba porcji: 20 - 25 sztuk