1. Umieść mleko, wodę, masło, cukier i szczyptę soli w rondlu i podgrzewaj na małym ogniu, aż masło całkowicie się rozpuści. Gdy mleko będzie gorące, a masło rozpuszczone i zaczną się tworzyć bąbelki, dodaj mąkę i zwiększ ogień. Mąkę mieszaj energicznie za pomocą drewnianej łyżki i pamiętaj, by ściągać ciasto także z brzegów garnka.
2. Pozwól najpierw ciastu ostygnąć, a następnie wbij jajka – należy to robić stopniowo, jedno po drugim. Gdy wbijesz trzecie jajko, a konsystencja będzie bardzo gęsta, dodaj jeszcze jedno jajko lub tylko połowę rozmąconego. Konsystencja musi być w sam raz, aby utrzymać kształt, nie może być rzadka, ale też nie może być zbyt gęsta. Musi się łatwo rozprowadzać na blasze.
3. Rozgrzej piekarnik do 180°C – górna i dolna grzałka. Nie używaj termoobiegu.
4. Na papierze do pieczenia narysuj serca, np. za pomocą foremki do ciasteczek. Rysuj z odstępem ok. 5 cm, ciasto bardzo urośnie. Następnie odwróć papier na drugą stronę i za pomocą rękawa cukierniczego wyciśnij ciasto na kształt narysowanych serduszek.
5. Serduszka na blasze możesz lekko pokropić zimną wodą lub wręcz przeciwnie, posypać odrobiną cukru pudru – oba sposoby zapobiegają popękaniu ciasta.
6. Eklery piecz w dolnej części piekarnika przez 25 - 35 min do uzyskania złotego koloru. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, przynajmniej przez pierwsze 20 minut. Zmiana temperatury spowoduje natychmiastowe opadnięcie ciasta i nic go nie uratuje.
7. Po upieczeniu dobrze jest zrobić małą dziurkę w spodzie każdego ciastka, np. wykałaczką, aby para wodna wydostała się na zewnątrz. Po całkowitym ostygnięciu serduszek, przetnij je na pół.