Kiełki świetnie smakują w sałatkach, pastach do smarowania lub samodzielnie.
Nasiona i to co potrzebne, do uprawy microgreens.
Na rynku są dostępne specjalne podkładki, ale można wykorzystać też zwykłą gazę.
Żel do uprawy zatrzymuje wodę i nadaje się również do roślin microgreens.
Spróbuj również wyhodować kiełki – takie jak popularna fasola mung. Jak to zrobić?
1. Namocz fasolę mung w wodzie. Możesz na przykład umieścić ją w słoiku i zalać wodą. Przykryj pokrywką, zrób w niej dziurki i pozostaw do napęcznienia na około 12 godzin.
2. Następnego dnia odcedź wodę, opłucz i ponownie przykryj zwilżoną fasolę pokrywką.
3. Regularnie zmieniaj wodę i płucz fasolę, aby zapobiec jej gniciu.
4. Drugiego i trzeciego dnia można użyć kiełków.
1. Microgreens świetnie nadają się do wszystkiego, my uwielbiamy położyć je na chleb z twarożkiem.
2. Dodaj microgreens do swojej ulubionej sałatki.
3. Dobrze komponują się również z pieczonymi mięsami, serami, pastami do smarowania.
Kiełki możesz zrobić z różnych nasion.