Zniżka 15% z kodem WIOSNA15 | Zaoszczędź jeszcze dziś →
-20% na dywany Flair Rugs z kodem FLAIR20 | Zaoszczędź jeszcze dziś →
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Przepis na babkę cytrynowo-pomarańczową

Nóra Stefkovics
Nóra Stefkovics
Bonami Blogger

Szukasz łatwego w przygotowaniu, ale bogatego w nowe smaki deseru na Święta? Właśnie go znalazłeś! Dária Junger-Bálint przygotowała dla nas przepis, który łączy tradycyjne ciasto z cytrusową świeżością. Zainspiruj się i przygotuj wypiek, który pokocha cała rodzina!

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia (12 g)
  • 250 g cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 4 jajka
  • 100 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 1,5 łyżki gorzkiego kakao
  • starta skórka pomarańczy i grejpfruta
  • świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny – Dária dodała sok z połowy pomarańczy i połowy cytryny

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Wysmaruj formę do pieczenia masłem i posyp mąką.

  2. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą. Dodaj jajka, a następnie mleko i olej. Dobrze wymieszaj. Dodaj startą skórkę z pomarańczy i grejpfruta, sok pomarańczowy i sok z cytryny do smaku.

  3. Przelej jedną trzecią ciasta do innej miski i wymieszaj z kakao. Wlej białe ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy do pieczenia i wyłóż na nie kakaowe ciasto.

  4. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 50-60 minut i pozostaw do ostygnięcia w formie.
Wskazówki dotyczące dekoracji: Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i posypać ją na przykład małymi owocami.