Zniżka 15% z kodem WRZESIEN15 | Zaoszczędź jeszcze dziś →
50 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Przepis na ajwar i 5 pomysłów, jak go wykorzystać

Może miałeś okazję skosztować tej pysznej pasty warzywnej w czasie podróży po Bałkanach. Ajwar jest nie tylko pyszny i zdrowy, ale także bardzo prosty w przygotowaniu. Masz własne papryki w ogrodzie? Tym lepiej! Sprawdź jak przygotować ten przysmak.
Ajwar świetnie sprawdzi się jako dip do mięs i pasta na grzankę.

Ajwar świetnie sprawdzi się jako dip do mięs i pasta na grzankę.

Czym jest ajwar? To skarb bałkańskiej kuchni – pasta z papryki, cukinii i bakłażana. Świetnie smakuje jako pasta na pieczywo, a także jako dip praktycznie do wszystkiego: od krakersów aż po mięso. Można nim także doprawić zupę pomidorową, sos do spaghetti. Jak widać ajwar ma szerokie zastosowanie.

Składniki na ajwar:

  • 5 – 6 czerwonych papryk
  • 1 mniejszy lub średni bakłażan
  • 1 mniejsza lub średnia cukinia
  • 3 ząbki czosnku (jeśli lubisz, możesz dodać więcej)
  • 1 – 2 łyżki octu winnego – aby uzyskać wyraźniejszy smak możesz użyć octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • olej
  • sól i pieprz
  • chilli mielone do smaku

    Trudność: proste
    Czas: 1,5 godziny
    Porcja 800 – 900 ml

  • 1

    1

    2

    2

    3

    3

    4

    4

    5

    5

    6

    6

    Wykonanie krok po kroku:

    1. Przygotuj warzywa. Umyj je i oczyść. Papryki przekrój na pół, wyjmij gniazda nasienne. Cukinię pokrój w plastry, bakłażana pozostaw w całości lub przekrój na pół.
    2. Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym – najpierw cukinię i bakłażan, a na wierz połóż papryki.
    3. Delikatnie skrop warzywa oliwą i piecz przy temperaturze 200°C około 40 – 60 minut, do momentu, aż na papryce pojawią się czarne pęcherze. Aby łatwiej było obierać skórkę, po upieczeniu przykryj naczynie folią na 10 minut.
    4. Następnie ściągnij skórkę z papryki, z bakłażana wydrąż środek, a cukinię pozostaw ze skórką.
    5. Tak przygotowane warzywa, czosnek i soki, które powstały z pieczenia warzyw przełóż do blendera, dodaj ocet i wędzoną paprykę. Całość zmiksuj. Dopraw solą i pieprzem.
    6. Gotowy ajwar przełóż do słoiczków i zalej olejem, który zakonserwuje go i sprawi, że będzie dłużej przydatny do spożycia. Przechowuj go w lodówce, lub klasycznie zawekuj i przechowuj w chłodnym miejscu w spiżarni.

    Rada: Pamiętaj, że słoiki, do których przekładasz ajwar muszą być czyste, wysterylizowane i suche. Możesz je wyparzyć w piekarniku – połóż słoiki na blaszce z wodą i „piecz” w piekarniku przez kilka minut.

    Wskazówki, jak wykorzystać ajwar do gotowania i jako dodatek

  • Wykorzystaj ajwar jako dodatek do mięs. Idealnie sprawdzi się do steków, szaszłyków i kotletów mielonych.
  • Kochasz makaron? Dodaj do niego ajwar – będzie pysznie i kolorowo.
  • Ajwar świetnie sprawdza się jako dip. Możesz przygotować wersję klasyczną, pikantną oraz wymieszać go ze śmietaną i trzy pyszne dipy gotowe.
  • W Macedonii ajwar jada się na śniadanie. Albo sam, z pieczywem, albo jako dodatek do omletów.
  • Ajwar i grill idą w parze. Świetnie uzupełni nie tylko mięso, ale także tofu i grillowane sery.