1.Mleko podgrzej. Odłóż dwie łyżki mleka na rozczyn z drożdży, a w pozostałym mleku rozpuść masło i cukier waniliowy.
2.Następnie przygotuj ciasto: z drożdży zrób rozczyn – do małej miseczki wsyp łyżkę cukru i łyżkę mąki, dodaj drożdże i delikatnie wymieszaj z dwoma łyżkami letniego mleka. Odstaw rozczyn na kilkanaście minut, aby podwoił swoją objętość.
3.Do misy miksera wsyp mąkę, mak i skórkę z cytryny, następnie dodaj mleko i masło, dwa żółtka oraz rozczyn drożdżowy i wyrób na gładkie ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
4.Na nadzienie ubij razem masło, skórkę z cytryny i 5 łyżek powideł śliwkowych.
5.Rozwałkuj ciasto na długi prostokąt o grubości około pół centymetra. Posmaruj roztopionym masłem i zwiń prostokąt wzdłuż. Pokrój na bułeczki, dostosowując grubość do blachy.
6. Nastaw piekarnik na 180 stopni.
7. Przykryj bułeczki i pozostaw na blasze przez około pół godziny do ponownego wyrośnięcia, następnie piecz przez 30 do 35 minut.
8. Dwie minuty przed upieczeniem doprowadź mleko do wrzenia, dodaj rum lub likier amaretto. Polej bułeczki i wstaw blachę z powrotem do piekarnika, ale wyłącz piekarnik. Niech bułeczki odpoczywają w ten sposób przez 10 minut.
9. Najlepiej smakują na ciepło. Można podawać z sosem z zredukowanego i podgrzanego dżemu.
Porada: Jeśli lubisz słodsze wypieki, dodaj do mleka cukier.