Zniżka 15% z kodem WIOSNA15 | Zaoszczędź jeszcze dziś →
-20% na dywany Flair Rugs z kodem FLAIR20 | Zaoszczędź jeszcze dziś →
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Pasta jajeczna z twarożkiem

Marzy Ci się smaczna przekąska, którą zrobisz w kilka minut? A może nie masz pomysłu na śniadanie? W takim razie zainspiruj się pomysłem na pastę jajeczną, która w połączeniu ze świeżymi warzywami i ziołami zrobi prawdziwą furorę.

Przepis i garśc porad przygotowała dla Ciebie blogerka Kateřina Jašek.

Składniki na pastę:

  • . 220 g chudego twarogu
  • 80 g majonezu
  • 40 g miękkiego masła masła
  • 6 jaj o temperaturze pokojowej
  • 4 g musztardy Dijon
  • ½ czerwonej cebuli
  • kilka kropel soku z cytryny
  • świeży szczypiorek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

1. Zagotuj wodę. Gdy już się zagotuje, nałóż na łyżkę kolejno jajka i ostrożnie wrzuć je do wody. Gotuj jajka przez około 10 minut. Odcedź wodę, pozwól jajkom ostygnąć, a następnie je obierz.

2. Ostudzone jajka przekrój na pół, żółtko przełóż do miski, a białka odstaw na bok.

3. Żółtka ubij z masłem. Następnie dodać majonez, twaróg, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz i wymieszaj.

4. Drobno posiekaj cebulę oraz białka jaj i wymieszaj z pastą. Dodaj sól do smaku.

5. Podawaj ze świeżym pieczywem, udekoruj kanapki szczypiorkiem, kiełkami lub plasterkami rzodkiewki.

Bonami radzi:

Aby jajka nie popękały podczas gotowania, przed włożeniem do wrzątku powinny mieć temperaturę pokojową.

Rada, jak sprawić, by pasta miała kremową konsystencję

Aby uzyskać kremową konsystencję pasty, po ugotowaniu jajek na twardo należy oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodaj sól i utrzeć je z masłem. Tak przygotowaną bazę możesz wzbogacić do smaku twarogiem, ziołami itp. Na koniec dodaj do masy drobno posiekane białka.

Pasta jajeczna na 3 sposoby

Jeśli lubisz eksperymentować, wypróbuj inne łatwe przepisy na pastę jajeczną.

Pasta jajeczna z twarogiem lub ricottą

  • 4 ugotowane jajka, 250 g twarogu lub sera ricotta, łyżeczka musztardy Dijon, szczypiorek, sól, pieprz

Zmiksuj żółtka, dodaj ricottę, musztardę , doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec wmieszaj posiekane białka i szczypiorek.

Pasta jajeczna z awokado

  • 1 dojrzałe awokado, 4 ugotowane jajka, 1-2 łyżki soku z limonki, kilka listków świeżej bazylii, ulubione nasiona, sól, pieprz

Awokado dokładnie rozgnieć. Dodaj posiekane jajka, drobno posiekane listki bazylii, sok z limonki, sól i pieprz. Wymieszaj. Podawaj na chlebie tostowym i posyp prażonymi ziarnami.

Pasta jajeczna z burakiem

  • 4 jajka, 150 g świeżego serka homogenizowanego, 150 g pieczonych i drobno startych buraków, 1-2 łyżeczki musztardy Dijon, sól, pieprz, rzeżucha do dekoracji

Serek wymieszaj z pokrojonym burakiem, dodaj musztardę i posiekane jajka. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Podawaj na chlebie na zakwasie ze świeżą rzeżuchą.

Zdjęcia: Kateřina Jašek