1. Zagotuj wodę. Gdy już się zagotuje, nałóż na łyżkę kolejno jajka i ostrożnie wrzuć je do wody. Gotuj jajka przez około 10 minut. Odcedź wodę, pozwól jajkom ostygnąć, a następnie je obierz.
2. Ostudzone jajka przekrój na pół, żółtko przełóż do miski, a białka odstaw na bok.
3. Żółtka ubij z masłem. Następnie dodać majonez, twaróg, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz i wymieszaj.
4. Drobno posiekaj cebulę oraz białka jaj i wymieszaj z pastą. Dodaj sól do smaku.
5. Podawaj ze świeżym pieczywem, udekoruj kanapki szczypiorkiem, kiełkami lub plasterkami rzodkiewki.
Jeśli lubisz eksperymentować, wypróbuj inne łatwe przepisy na pastę jajeczną.
Zmiksuj żółtka, dodaj ricottę, musztardę , doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec wmieszaj posiekane białka i szczypiorek.
Awokado dokładnie rozgnieć. Dodaj posiekane jajka, drobno posiekane listki bazylii, sok z limonki, sól i pieprz. Wymieszaj. Podawaj na chlebie tostowym i posyp prażonymi ziarnami.
Serek wymieszaj z pokrojonym burakiem, dodaj musztardę i posiekane jajka. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Podawaj na chlebie na zakwasie ze świeżą rzeżuchą.
Zdjęcia: Kateřina Jašek