Do -20% na ogród | Zaoszczędź jeszcze dziś →
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Letni przepis: zupa krem z groszku i szpinaku

Lato to idealny czas na delikatną zupą z zielonego groszku. Piękny zielony kolor, wspaniały smak, a przy odrobinie wysiłku i dekoracji prawdziwe dzieło sztuki na talerzu.

Jeśli nie masz świeżego groszku, nie ma problemu, mrożony sprawdzi się równie dobrze.

Składniki

  • 400 g świeżego lub mrożonego groszku
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 100 g szpinaku
  • 1 cebula
  • 6 ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 800 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • Wykonanie:

    1. Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz czosnek. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, aby szybciej się ugotowały.
    2. Na patelnię wlej olej i dodaj cebulę. Smaż cebulę przez dziesięć minut. Dodaj czosnek na ostatnie 2-3 minuty.
    3. Gdy cebula zmięknie, dodaj ziemniaki i groszek i smaż przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając.
    4. Dodaj bulion, sól i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie i ugotowane.
    5. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj szpinak i wymieszaj. Gotuj wszystko przez kolejne 1-2 minuty.
    6. Odstaw do ostygnięcia, przełóż do blendera i miksuj do uzyskania kremowej konsystencji.

    Serwowanie:

    Wlej zupę do miseczek, dodaj śmietanę i udekoruj oliwą z oliwek, smażonym czosnkiem i świeżym koperkiem, jeśli lubisz. Podawaj z grzanką.