1. Wrzuć masło i czosnek na patelnię i duś przez kilka minut. Dodaj groszek, wodę, miętę i sól, przykryj i gotuj, aż groszek zmięknie.
2. Umieść wszystko w blenderze i dodaj crème fraîche. Włącz blender, od czasu do czasu zbierając masę z boków naczynia, aby upewnić się, że wszystko jest zmiksowane na gładki krem. Przecedź krem przez gęste sitko, aby usunąć wszelkie małe kawałki, które pozostały. Przykryj, aby krem pozostał ciepły.
3. Łososia oprósz solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i ułóż na niej filety z łososia skórą do dołu. Smaż przez 5 minut, następnie dodaj sos sojowy, syrop klonowy i olej sezamowy. Łyżką polewaj górną stronę łososia przez kolejne 2-3 minuty, aż się zrumieni. Jeśli chcesz, możesz włożyć patelnię do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na kolejne 5 minut, aby upewnić się, że wnętrze jest upieczone.