Do -20% na ogród | Zaoszczędź jeszcze dziś →
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Fine dinning w domu. Łosoś z kremem z groszku

Wyobraź sobie restaurację z doskonałą kuchnią. Używają składników, o których większość z nas może tylko pomarzyć i technik kulinarnych, o których możemy tylko przeczytać. Ale dlaczego nie przenieść trochę tej magii do własnej kuchni? Nie bój się eksperymentować, baw się prezentacją swoich dań, aby Twój talerz stał się prawdziwym dziełem sztuki, które zachwyci wszystkich Twoich gości.

A dzięki odpowiednim smakom poczujesz się, jakbyś siedział w luksusowej restauracji. Oczywiście prezentacja to połowa wrażenia, i tutaj Bonami wkracza ze swoimi pięknymi zestawami talerzy.

Składniki:

  • 4 filety z łososia ze skórą (około 180 gramów każdy),
  • sól morska,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • 4 łyżki stołowe sosu sojowego,
  • 1 łyżka stołowa syropu klonowego,
  • 1 łyżka oleju sezamowego.
  • Składniki na purée z groszku:
  • 500 gramów mrożonego zielonego groszku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 mililitrów wody,
  • około 10 liści mięty,
  • 2 łyżeczki soli morskiej,
  • 2 łyżki crème fraîche lub mascarpone.
  • Przygotowanie

    1. Wrzuć masło i czosnek na patelnię i duś przez kilka minut. Dodaj groszek, wodę, miętę i sól, przykryj i gotuj, aż groszek zmięknie.

    2. Umieść wszystko w blenderze i dodaj crème fraîche. Włącz blender, od czasu do czasu zbierając masę z boków naczynia, aby upewnić się, że wszystko jest zmiksowane na gładki krem. Przecedź krem przez gęste sitko, aby usunąć wszelkie małe kawałki, które pozostały. Przykryj, aby krem pozostał ciepły.

    3. Łososia oprósz solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i ułóż na niej filety z łososia skórą do dołu. Smaż przez 5 minut, następnie dodaj sos sojowy, syrop klonowy i olej sezamowy. Łyżką polewaj górną stronę łososia przez kolejne 2-3 minuty, aż się zrumieni. Jeśli chcesz, możesz włożyć patelnię do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na kolejne 5 minut, aby upewnić się, że wnętrze jest upieczone.

    Serwowanie:

    Nałóż krem z groszku na talerze, na brzegu połóż łososia. Udekoruj krem kiełkami groszku, świeżą miętą, marynowaną cebulą, jadalnymi kwiatami, kaparami, chipsami grzybowymi, groszkiem gotowanym w całości. W razie potrzeby można dodać kilka kropel ostrego sosu, takiego jak sriracha. Smacznego! :)