-15% na wszystko z kodem URODZINY15*Nie obowiązuje na przecenione i inne wybrane produkty.

-15% na wszystko z kodem URODZINY15*Nie obowiązuje na przecenione i inne wybrane produkty.

Wszystko o zakupach
Polski

3 pomysły na zdrowe śniadanie

Chcesz wreszcie poczuć się dobrze, zrzucić zbędne kilogramy i jeść zdrowiej? Zacznij już od rana! Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka wariantów słodkich i wytrawnych dań. Co więcej, dzięki odpowiednim akcesoriom kuchennym ich przygotowanie będzie kwestią kilku minut.

Nie czekaj więc i zainspiruj się nie tylko przepisami blogerki kulinarnej Kitchen Story, ale także naszymi poradami na zdrowe śniadania.

Zdrowe śniadanie #1 – Tosty z serem i gruszką

Tosty to śniadaniowy pewnik. A jeśli zrobisz je z wysokiej jakości, zbilansowanych składników, Twój organizm Ci podziękuje. Pełnoziarnisty chleb zapewni mnóstwo energii o poranku, a wysokiej jakości ser to dobre źródło białka i tłuszczu. Krótko mówiąc, to dobre zdrowe śniadanie, nawet na wynos.

Składniki:

2 porcje, przygotowanie 15-20 minut

  • 4 kromki chleba
  • 4 plasterki sera pleśniowego
  • ½ gruszki
  • 1 garść rukoli
  • musztarda
  • masło

Wykonanie:

1. Rozgrzej opiekacz do kanapek.

2. Kromki chleba posmaruj lekko z jednej strony musztardą.

3. Na dwóch kromkach chleba ułóż ser, plastry gruszki, rukolę i przykryj pozostałymi kromkami chleba.

4. Posmaruj górne kromki chleba masłem i umieść w rozgrzanym opiekaczu. Grilluj do uzyskania złotego koloru przez ok. 2 minuty.

Tosty podawaj z sezonowymi warzywami.

Zdrowe śniadanie #2 – Muffiny jabłkowe z owsianą kruszonką

Muffiny z jabłkami obalają mit, że zdrowe i słodkie śniadanie to tylko owsianka z jogurtem i owocami. Mąka orkiszowa dodaje niepowtarzalnego smaku i daje mnóstwo energii z węglowodanów, a jajka i kwaśna śmietana są źródłem białka i tłuszczu.

Składniki na ciasto:

2 sztuki, przygotowanie i pieczenie 30-40 minut

  • 3 mniejsze jabłka
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • ½ szklanki mleka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 proszek do pieczenia bez fosforanów
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

  • . ½ szklanki drobnych płatków owsianych
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 4 łyżki zimnego masła

Wykonanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż papilotkami formę do muffinek.

2. W pierwszej kolejności przygotuj kruszonkę. Z płatków owsianych, mąki, cukru, cynamonu i masła pokrojonego na mniejsze kawałki palcami wyrób kruszonkę.

3. Z jabłek usuń skórkę i gniazda nasienne, a następnie pokrój je w drobną kostkę.

4. W robocie kuchennym ubij jajka i cukier do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawaj olej, mleko i kwaśną śmietanę.

5. W misce wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli.

6. Połącz zawartość obu misek, wymieszaj na gładkie ciasto i dodaj pokrojone jabłka. Za pomocą łyżki przełóż ciasto do przygotowanej formy. Posyp kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz na złoty kolor, 20-25 minut.

Zdrowe śniadanie #3 – Ananasowe smoothie dla zabieganych

Jeśli potrzebujesz super szybkiego zdrowego śniadania, smoothie jest najlepszym wyborem. Ale nie zadowalaj się tylko owocami. Abyś był syty na dłużej, w Twoim napoju nie powinno zabraknąć białka, np. w postaci jogurtu greckiego lub mleka owsianego.

Składniki:

2 porcje, przygotowanie: 10 minut

  • ½ małego ananasa
  • ½ dojrzałego mango
  • 1 banan
  • sok z cytryny
  • 300 ml mleka kokosowego lub owsianego

Wykonanie:

1. Owoce oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.

2. Umieść je w blenderze kielichowym, dodaj sok z cytryny i wlej mleko roślinne.

3. Zblenduj na gładką konsystencję i podawaj w wysokich szklankach.

Bonami radzi:

Mleko migdałowe jest mniej kaloryczne niż mleko krowie, a jego konsystencja nadaje się do rozcieńczania napoju. Z kolei mleko owsiane pomaga zagęścić smoothie.

Co powinno zawierać zdrowe śniadanie?

Zdrowe śniadanie dostarczy Twojemu organizmowi wystarczająco dużo energii na początek dnia. Aby mieć pewność, że za kilka minut znów nie poczujesz głodu, Twój talerz powinien zawierać zbilansowaną mieszankę wszystkich makroskładników – białka, węglowodanów i tłuszczów. Nie bój się więc nakładać na swój talerz po trochu wszystkiego. Nie zapomnij też o owocach lub warzywach.

Odpowiednie źródła makroskładników zbilansowanego śniadania:

  • Źródła węglowodanów: płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty i na zakwasie, pumpernikiel
  • Źródła białka: szynka, ser żółty, serek wiejski, jogurt grecki, skyr, twaróg
  • Źródła tłuszczu: masło, jaja, orzechy i masła orzechowe, nasiona, awokado

Kluczem do zdrowego śniadania zdecydowanie nie są tylko zagraniczne superfoods, a wręcz przeciwnie. Chodzi o lokalne i sezonowe jedzenie. A także o delektowanie się posiłkiem w spokoju z najbliższymi. Dasz swojemu organizmowi przestrzeń na trawienie i łatwiej zauważysz, że już jesteś najedzony.

Rady Bonami na zdrowe śniadanie

Śniadanie na słono:

  • omlet jajeczny z szynką i serem, kromka chleba żytniego, warzywa
  • bułka pełnoziarnista z pesto bazyliowym, rukolą, mozzarellą i pomidorami
  • jajecznica, kromka chleba na zakwasie

Śniadanie na słodko:

  • płatki owsiane z owocami i cynamonem, koktajl proteinowy
  • naleśniki orkiszowe z twarogiem i bananem
  • twaróg z miodem, orzechami i owocami sezonowymi

Zdjęcia: Kitchen Story

Więcej inspiracji