Nie czekaj więc i zainspiruj się nie tylko przepisami blogerki kulinarnej Kitchen Story, ale także naszymi poradami na zdrowe śniadania.
2 porcje, przygotowanie 15-20 minut
1. Rozgrzej opiekacz do kanapek.
2. Kromki chleba posmaruj lekko z jednej strony musztardą.
3. Na dwóch kromkach chleba ułóż ser, plastry gruszki, rukolę i przykryj pozostałymi kromkami chleba.
4. Posmaruj górne kromki chleba masłem i umieść w rozgrzanym opiekaczu. Grilluj do uzyskania złotego koloru przez ok. 2 minuty.
Tosty podawaj z sezonowymi warzywami.
Muffiny z jabłkami obalają mit, że zdrowe i słodkie śniadanie to tylko owsianka z jogurtem i owocami. Mąka orkiszowa dodaje niepowtarzalnego smaku i daje mnóstwo energii z węglowodanów, a jajka i kwaśna śmietana są źródłem białka i tłuszczu.
2 sztuki, przygotowanie i pieczenie 30-40 minut
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż papilotkami formę do muffinek.
2. W pierwszej kolejności przygotuj kruszonkę. Z płatków owsianych, mąki, cukru, cynamonu i masła pokrojonego na mniejsze kawałki palcami wyrób kruszonkę.
3. Z jabłek usuń skórkę i gniazda nasienne, a następnie pokrój je w drobną kostkę.
4. W robocie kuchennym ubij jajka i cukier do uzyskania gładkiej masy. Stopniowo dodawaj olej, mleko i kwaśną śmietanę.
5. W misce wymieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli.
6. Połącz zawartość obu misek, wymieszaj na gładkie ciasto i dodaj pokrojone jabłka. Za pomocą łyżki przełóż ciasto do przygotowanej formy. Posyp kruszonką i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz na złoty kolor, 20-25 minut.
Jeśli potrzebujesz super szybkiego zdrowego śniadania, smoothie jest najlepszym wyborem. Ale nie zadowalaj się tylko owocami. Abyś był syty na dłużej, w Twoim napoju nie powinno zabraknąć białka, np. w postaci jogurtu greckiego lub mleka owsianego.
2 porcje, przygotowanie: 10 minut
1. Owoce oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
2. Umieść je w blenderze kielichowym, dodaj sok z cytryny i wlej mleko roślinne.
3. Zblenduj na gładką konsystencję i podawaj w wysokich szklankach.
Mleko migdałowe jest mniej kaloryczne niż mleko krowie, a jego konsystencja nadaje się do rozcieńczania napoju. Z kolei mleko owsiane pomaga zagęścić smoothie.
Zdrowe śniadanie dostarczy Twojemu organizmowi wystarczająco dużo energii na początek dnia. Aby mieć pewność, że za kilka minut znów nie poczujesz głodu, Twój talerz powinien zawierać zbilansowaną mieszankę wszystkich makroskładników – białka, węglowodanów i tłuszczów. Nie bój się więc nakładać na swój talerz po trochu wszystkiego. Nie zapomnij też o owocach lub warzywach.
Kluczem do zdrowego śniadania zdecydowanie nie są tylko zagraniczne superfoods, a wręcz przeciwnie. Chodzi o lokalne i sezonowe jedzenie. A także o delektowanie się posiłkiem w spokoju z najbliższymi. Dasz swojemu organizmowi przestrzeń na trawienie i łatwiej zauważysz, że już jesteś najedzony.
Śniadanie na słono:
Śniadanie na słodko:
Zdjęcia: Kitchen Story