Salon ze zniżką do 25% | Zaoszczędź jeszcze dziś →
Mamy nową aplikację | Odkryj korzyści z apki →
50 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Wiosenne ciastka z dżemem idealne na Wielkanoc

Poczuj wiosnę i przygotuj na Wielkanoc delikatne maślane ciastka z dżemem. Ciastka są szybkie w wykonaniu. Dodaliśmy również wskazówki, jak łatwo je udekorować, aby wnosiły do domu wiosenną atmosferę. Zapisz przepis lub wydrukuj i rzuć się w wir pieczenia.
Wielkanocne ciastka z wiosennym motywem zrobisz szybko i prosto.

Wielkanocne ciastka z wiosennym motywem zrobisz szybko i prosto.

Co będzie potrzebne?

Na ciasto:

  • 210 gramów mąki pszennej
  • 140 gramów masła
  • 70 gramów cukru pudru
  • 2 żółtka
  • wanilia i skórka z cytryny

Do nadzienia i dekoracji:

  • dżem morelowy lub inny dżem w pomarańczowym kolorze
  • posypka czekoladowa lub drobno posiekana czekolada
  • zielony lukier (można go zastąpić np. listkiem melisy)

Bonami radzi: Warto mieć w domu zestaw okrągłych foremek do wykrawania ciastek. Mniejsze foremki do wykrawania środka marchewki można zastąpić na przykład tylkami cukierniczymi.

Wykonanie:

  1. Z powyższych składników zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na minimum godzinę. Po wyciągnięciu z lodówki możesz od razu zacząć wałkować.
  2. Wytnij krążki.
  3. W połowie krążków wytnij kształt marchewki trzema mniejszymi kółkami (wzór będzie wyglądać jak odwrócony bałwanek).
  4. Włóż ciastka do piekarnika i piecz przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudź ciastka.
  5. Posmaruj upieczone krążki dżemem.
  6. Udekoruj powstałe marchewki cienkimi paskami posypki czekoladowej.
  7. Namaluj liście zielonym lukrem.
  8. Podawaj na ładnych półmiskach lub tacach. Możesz posypać ciastka cukrem pudrem.
1

1

2

2

3

3

4

4

5

5

6

6

7

7

8

8