1. Umieść wszystkie składniki na pierniczki w misce robota kuchennego, użyj końcówki do ucierania i mieszaj ciasto przez około 10 minut..
2. Zawiń gotowe ciasto w folię spożywczą lub woskowijkę i schłodź w lodówce przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.
3.Po tym czasie wyjmij ciasto, pozwól od począć w temperaturze pokojowej przez około 20 minut. Następnie rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy używając wałka na grubość około 5mm.
4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ustaw funkcję dolnej i górnej grzałki z termoobiegiem.
5. Użyjforemek do wykrawania i wytnij z ciasta ciekawe kształty.
6. Wycięte pierniczki przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 8-10 minut. Uważaj, aby nie dopuścić do ich przypalenia w trakcie pieczenia!
7. Lekko wystudź upieczone pierniczki i przełóż je na kratkę do ostygnięcia. Ciastka najlepiej dekorować kolejnego dnia
8. Przygotuj lukier. Najpierw dokładnie przesiej cukier, aby nie tworzył grudek w lukrze i nie zapychał rękawa cukierniczego.
9. W misce wymieszaj cukier, sok z cytryny i białko jajka za pomocą drewnianej łyżki do uzyskania gładkiej konsystencji.
10. Umieść worek cukierniczy w wysokiej szklance, wywiń krawędzie i i przełóż lukier do rękawa.. Udekoruj ciastka według uznania.