Salon ze zniżką do 25% | Zaoszczędź jeszcze dziś →
Mamy nową aplikację | Odkryj korzyści z apki →
50 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Przepis na wielkanocne pierniczki z idealnym lukrem

Zastanawiasz się czym zaskoczyć gości na Wielkanoc? Co powiesz na pierniczki wiosennych kształtach? Wystarczy, że upieczesz je kilka dni wcześniej, bo mamy dla Ciebie przepis, dzięki którego będą miękkie w mgnieniu oka.

Jeśli chcesz, aby były perfekcyjne skorzystaj z naszego pomysłu na lukier.

Składniki na wielkanocne pierniczki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 130 g cukru pudru, przesianego
  • 130 g miękkiego masła
  • 115 g miodu
  • 8 g proszku do pieczenia bez fosforanów
  • 3 łyżeczki dobrej jakości przyprawy do piernika
  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na lukier:

  • 1 białko jajka
  • 160 g przesianego cukru pudru
  • 5 kropli soku z cytryny

Przygotowanie:

1. Umieść wszystkie składniki na pierniczki w misce robota kuchennego, użyj końcówki do ucierania i mieszaj ciasto przez około 10 minut..

2. Zawiń gotowe ciasto w folię spożywczą lub woskowijkę i schłodź w lodówce przez co najmniej 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.

3.Po tym czasie wyjmij ciasto, pozwól od począć w temperaturze pokojowej przez około 20 minut. Następnie rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy używając wałka na grubość około 5mm.

4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ustaw funkcję dolnej i górnej grzałki z termoobiegiem.

5. Użyjforemek do wykrawania i wytnij z ciasta ciekawe kształty.

6. Wycięte pierniczki przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 8-10 minut. Uważaj, aby nie dopuścić do ich przypalenia w trakcie pieczenia!

7. Lekko wystudź upieczone pierniczki i przełóż je na kratkę do ostygnięcia. Ciastka najlepiej dekorować kolejnego dnia

8. Przygotuj lukier. Najpierw dokładnie przesiej cukier, aby nie tworzył grudek w lukrze i nie zapychał rękawa cukierniczego.

9. W misce wymieszaj cukier, sok z cytryny i białko jajka za pomocą drewnianej łyżki do uzyskania gładkiej konsystencji.

10. Umieść worek cukierniczy w wysokiej szklance, wywiń krawędzie i i przełóż lukier do rękawa.. Udekoruj ciastka według uznania.

Wskazówki Bonami jak zrobić idealny lukier

  • Białka przed wymieszaniem z cukrem powinny mieć temperaturę pokojową. Pozostaw je więc na jakiś czas na kuchennym blacie.
  • Do lukru używaj zawsze bardzo drobnego cukru. Nie będzie tworzył grudek.
  • Śnieżnobiały kolor lukru gwarantuje dodanie kilku kropel soku z cytryny, który zawsze przecedzasz przez sitko.
  • Nie próbuj ułatwiać sobie pracy, miksując lukier robotem kuchennym. Mieszanie ręczne pozwoli uniknąć napowietrzenia lukru przez które polewa mogłaby pękać.
  • Lukier ma odpowiednią gęstość, gdy po wyjęciu łyżki tworzy się czapeczka. Lukier nigdy nie powinien ściekać.
  • Aby zachować właściwą konsystencję i kolor, lukier nie powinien mieć kontaktu z metalowymi akcesoriami.
  • Ponieważ lukier gęstnieje, staraj się pracować z nim szybko. Dozuj go do worka w mniejszych porcjach. Niewykorzystany lukier włóż do lodówki.
  • Aby lukier w misce nie zrobił się twardy, przykryj ją wilgotną ściereczką.
  • Lukier należy z użyć tego samego dnia.

Rękawy cukiernicze do zdobienia:

  • Wybierz solidne worki cukiernicze z ostrymi rogami, w których można uciąć końcówkę. Odetnij końcówkę tak, aby lukier tworzył cienką stróżkę.

Wskazówki Bonami, jak upiec idealne ciastka

  • Jeśli nie lubisz rękawów cukierniczych możesz wybrać szprycę. Pamiętaj jednak, że powinna mieć ona bardzo cienką końcówkę.
  • Nałóż lukier na piernik tak, jak byś układał sznurek.
  • Podczas nakładania lukru nie opieraj ręki na stole.
  • Możesz również formować kropelki. Najpierw uformuj kropkę i powoli ją przeciągaj.
  • Aby polukrować większą powierzchnię, rozcieńcz lukier kroplą wody i nałóż ją na piernik za pomocą pędzelka lub wykałaczki.
  • Przed dekorowaniem większych powierzchni, najpierw narysuj na pierniczku kontur i pozwól mu wyschnąć. Następnie wypełnij środek.
  • Najłatwiejszym sposobem dekorowania pierniczków jest użycie grawerowanego wałka, który jeszcze przed pieczeniem odciśnie na ciastku ładny wzorek.

Jak przechowywać pierniczki, aby były miękkość

  • Gotowe pierniczki włóż do pudełka wyłożonego ręcznikami papierowymi.
  • Przechowuj pudełko w chłodnym i lekko wilgotnym pomieszczeniu. Idealnie sprawdzi się spiżarnia lub balkon.