Nastała kolorowa jesień – czas, kiedy zbiory są już za nami i możemy wreszcie cieszyć się owocami naszej pracy. Zbliża się dzień św. Marcina, który znany jest na świecie także jako święto młodego wina.
Zapoznaj się z naszymi wskazówkami i ciesz się w pełni smakiem nie tylko młodego wina.
Wino to znacznie więcej niż wykwintnie przetworzone winogrona, którymi delektują się smakosze na całym świecie – to słońce, ziemia, praca winiarza i tradycja. Wino to doświadczenie!
Wino powinno być traktowane ze szczególną uwagą, od wyboru butelki, nalewania, aż do ostatniej kropli. Ale żeby naprawdę się nim cieszyć, trzeba wiedzieć co nieco o winiarskim savoir-vivre:
Jeśli masz w domu butelkę starszego wina (zwłaszcza jeśli jest to wino czerwone), dobrym pomysłem pozwolić mu „pooddychać” przed podaniem lub wykorzystać w tym celu dekanter. Proces dekantacji usuwa wszelkie osady i pozwala winu oddychać.
Jak przeprowadzić dekantację? Wylej wino do dekantera lub szklanej karafki do wina, pozwalając mu spłynąć po szkle i zakręć naczyniem kilka razy. Następnie odczekaj 10-30 minut. Im dłużej wino pozostanie w karafce, tym więcej aromatów zostanie uwolnionych.
Rada: W przeciwieństwie do win czerwonych, większość win białych nie wymaga napowietrzania, dlatego zwykle dekantujemy tylko starsze wina białe.