20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanie20 zł dla CiebieKoszyk
Strona głównaStrona głównaInspiracje

Święto wina: jak i z czym je serwować

Nastała kolorowa jesień – czas, kiedy zbiory są już za nami i możemy wreszcie cieszyć się owocami naszej pracy. Zbliża się dzień św. Marcina, który znany jest na świecie także jako święto młodego wina.

Zapoznaj się z naszymi wskazówkami i ciesz się w pełni smakiem nie tylko młodego wina.

Winny savoir-vivre – podstawowe zasady picia wina

Wino to znacznie więcej niż wykwintnie przetworzone winogrona, którymi delektują się smakosze na całym świecie – to słońce, ziemia, praca winiarza i tradycja. Wino to doświadczenie!

Wino powinno być traktowane ze szczególną uwagą, od wyboru butelki, nalewania, aż do ostatniej kropli. Ale żeby naprawdę się nim cieszyć, trzeba wiedzieć co nieco o winiarskim savoir-vivre:

  1. Kiedy otwierasz butelkę wina, staraj się to robić cicho i dyskretnie.
  2. Podczas nalewania wina, trzymaj butelkę u jej podstawy.
  3. Napełnij kieliszek mniej niż do połowy i pozwól swojemu winu oddychać i rozwinąć swój najlepszy aromat.
  4. Trzymaj kieliszek za nóżkę lub podstawę.
  5. Przy wznoszeniu toastów, stukaj w czaszę kieliszka.
  6. Powąchaj i skosztuj wino.
  7. Bierz małe łyki i pozwól swojemu podniebieniu odkryć pełny smak wina.

Jak łączyć wino z jedzeniem?

Pełnię aromatu wina można osiągnąć poprzez wybór odpowiedniego kieliszka do wina, który podkreśli jego cechy. Każdy rodzaj wina wymaga towarzystwa innych dań, dlatego w przyszłości, planując posiłek z rodziną lub przyjaciółmi, zwróć uwagę na wybór wina.


Wino musujące – jako aperitif lub jako dodatek do deseru
Wina musujące podajemy jako aperitif, aby pobudzić kubki smakowe i uzupełnić smak potraw. Świeże, wytrawne wina musujące najlepiej komponują się z przystawkami z owoców morza, natomiast słodsze i bardziej aromatyczne wina musujące można podawać również do deserów.
Białe wino – do przystawek, ryb lub deserów
Lżejsze białe wina powinny być podawane z przystawkami, owocami morza i prostymi daniami rybnymi, a mocniejsze białe wina sprawdzają się z rybami gotowanymi w sosach. Słodkie białe wina doskonale uzupełnią desery z migdałami lub orzechami laskowymi, można je również podawać z kozim serem.
Wino różowe – idealne do przystawek i białego mięsa
Ze względu na swój lekki i świeży smak, Rosé można podawać z przystawkami, a także z wędzonym lub białym mięsem.
Wino czerwone – odpowiednie do serów i czerwonego mięsa
Czerwone wina najlepiej komponują się ze średnio lub mocno wyrazistymi serami oraz delikatnie przyprawionymi daniami z drobiu, cielęciny, jagnięciny i królika. Silniejsze czerwone wino podawaj do dziczyzny i dań z grilla, a młode czerwone wina do kaczki i gęsi.
Wino dojrzewające (barrique) o intensywnym smaku
To wina, które dojrzewają w specjalnych dębowych beczkach, gdzie nabierają pożądanych charakterystycznych aromatów (np. waniliowych, karmelowych, wędzonych itp.). Wspaniale uzupełniają potrawy o intensywnym smaku, takie jak dania z grilla, czerwona papryka i potrawy zawierające ser. Podawaj to wino ze szklanką wody.

Jak prawidłowo przechowywać wino?

Idealne warunki do przechowywania wina zależą w dużej mierze od wilgotności, ekspozycji na światło słoneczne i ewentualnych wahań temperatury. Dlatego zalecamy przechowywanie butelek w chłodnych, ciemnych i wilgotnych miejscach. Wino może być również przechowywane w lodówce lub chłodziarce do wina. Upewnij się, że butelki leżą w pozycji leżącej, ale jeśli planujesz wkrótce otworzyć wino, będzie dobrze, jeśli zostanie ono umieszczone na stojąco.

Jak przechowywać otwarte wino?

Otwarte butelki z winem powinny być przechowywane w lodówce, ale czerwone wina mogą być również przechowywane na blacie. W obu przypadkach powinny być szczelnie zamknięte. Wino musujące można pić do 3 dni po otwarciu, w przypadku wina czerwonego zaleca się picie od 3 do 5 dni, wino białe i różowe będzie zdatne do spożycia 5-7 dni.

Czym jest dekantacja wina?

Jeśli masz w domu butelkę starszego wina (zwłaszcza jeśli jest to wino czerwone), dobrym pomysłem pozwolić mu „pooddychać” przed podaniem lub wykorzystać w tym celu dekanter. Proces dekantacji usuwa wszelkie osady i pozwala winu oddychać.

Jak przeprowadzić dekantację? Wylej wino do dekantera lub szklanej karafki do wina, pozwalając mu spłynąć po szkle i zakręć naczyniem kilka razy. Następnie odczekaj 10-30 minut. Im dłużej wino pozostanie w karafce, tym więcej aromatów zostanie uwolnionych.

Rada: W przeciwieństwie do win czerwonych, większość win białych nie wymaga napowietrzania, dlatego zwykle dekantujemy tylko starsze wina białe.

Więcej inspiracji