Zniżka 15% z kodem WIOSNA15 | Zaoszczędź jeszcze dziś →
-20% na dywany Flair Rugs z kodem FLAIR20 | Zaoszczędź jeszcze dziś →
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Na słodko i słono. 2 proste przepisy z cukinią

Masz w ogródku cukinie? Poznaj nasze dwa przepisy z tym warzywem w roli głównej. Są szybkie i poradzą sobie z nimi nawet początkujący. Przygotowaliśmy dla Ciebie słone galette i puszyste ciasto z kremem.

Galette z cukinii z cytryną i mascarpone

Cukiniowe galette świetnie sprawdzi się jako luksusowe śniadanie, prosty letni obiad, a także jako szybki posiłek w lunchboxie lub na pikniku. Świetnie smakuje na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale równie pyszne będzie schłodzone i orzeźwiające. To również doskonały pomysł na przyjęcie i grilla z przyjaciółmi. Można się nim delektować samodzielnie, z sałatką warzywną, peklowaną szynką lub jako dodatek, na przykład do mięs lub grillowanego sera.


Bonami radzi: Tradycyjnie zarówno wytrawne, jak i słodkie galettes przygotowuje się z ciasta kruchego, ale jeśli wykorzystasz gotowe ciasto francuskie, też będzie pysznie.

Mascarpone można zastąpić mniej tłustą ricottą lub serkiem śmietankowym. Do tego przepisu najlepiej wykorzystać małą i cienką cukinię, która nie ma nasion w środku. Pokrój ją w bardzo cienkie plasterki, aby ugotowała w tym samym czasie co ciasto.
Składniki:
  • 300 g ciasta francuskiego lub kruchego (przepis poniżej)
  • 150 g mascarpone
  • ½ cytryny
  • 2 małe cukinie
  • sól, biały pieprz

    Wykonanie:
    1. Wymieszaj mascarpone ze skórką z cytryny i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Pokrój cukinię na bardzo cienkie plasterki, idealnie sprawdzi się tutaj mandolina.
    2. Ciasto rozwałkowujemy na placek (można też użyć gotowego ciasta francuskiego) i wycinamy dowolnej wielkości kółka, np. używając talerza. W naszym przypadku jest to talerz o wymiarach 20 cm i 18 cm.
    3. Rozłóż nadzienie mascarpone na środku każdego koła, zostawiając około 2 cm od krawędzi. Rozłóż plasterki cukinii w dwóch warstwach na mascarpone, posyp cukinię solą i zawiń brzegi ciasta do wewnątrz. Posmaruj brzegi ciasta roztrzepanym jajkiem, możesz również posypać je solą i sezamem.
    4. Piecz galette w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 175°C, aż brzegi będą złotobrązowe, około 15 - 25 minut.
  • Jak zrobić kruche ciasto?

    Będziesz potrzebować:
  • 200 g mąki pszennej
  • 110 g zimnego masła
  • 1 żółtko jajka
  • 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta soli

    Wykonanie:
    1. Mąkę i sól wymieszać z masłem na kruszonkę, dodaj żółtko i wodę, wyrób zwarte ciasto.
    2. Pracuj szybko, aby masło nie zaczęło się zbytnio topić.
    3. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na co najmniej godzinę, lub przez całą noc. Przed rozwałkowaniem pozwól mu się na chwilę odpocząć w temperaturze pokojowej, ale tylko na tyle, aby można było z nim pracować. Musi być wystarczająco schłodzone nawet podczas rozwałkowywania.

    Trudność: łatwe
    Czas: do 1 h
    Liczba porcji: 3 mniejsze galette
  • Ciasto z cukinii z kremem czekoladowym

    Cukinia jest tak wszechstronna, że świetnie nadaje się również do słodkich wypieków, gdzie nadaje ciastu cudowną miękkość. Mamy dla Ciebie przepis na ciasto, które będzie luksusowym deserem, a jeśli udekorujesz je świeżymi owocami, ciasto będzie ucztą dla oczu.

    Składniki na ciasto:
  • 80 g miękkiego masła
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 2 łyżeczki ekstraktu lub pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka mielonej kawy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 2 szklanki startej cukinii (to około 1 średniej o wadze 300 - 350 g).

    Składniki na krem:
  • 200 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 160 g czekolady (min. 45%)
  • 200 g mascarpone

    Do dekoracji:
    Świeże owoce, jadalne kwiaty itp. według własnej wyobraźni i gustu.

    Wykonanie:
    1. Masło z cukrem ubij na puch, po chwili dodaj jajko i ekstrakt waniliowy.
    2. Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli, a następnie wmieszaj z masłem. Na koniec dodaj startą cukinię, również z sokiem, jeśli nie wyciekło go zbyt dużo. Delikatnie wymieszaj i rozprowadź ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i oprószonej mąką. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C przez 20 - 30 minut.

    Przygotowanie ganache:
    1. Umieść śmietankę w rondelku i podgrzej ją na małym ogniu. Gdy zaczną tworzyć się pierwsze bąbelki, zdejmij śmietankę z kuchenki i dodaj posiekaną czekoladę.
    2. Gdy czekolada się rozpuści, dokładnie wymieszaj masę, aby uzyskać gładką konsystencję.
    3. Przykryj ganache folią spożywczą, umieść ją bezpośrednio na czekoladzie. Gdy całość ostygnie włóż rondelek do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
    4. Na koniec ubij schłodzony ganache z mascarpone i rozprowadź krem czekoladowy na upieczonym cieście. Udekoruj według uznania.

    Trudność: łatry
    Czas: do 1 h + czas chłodzenia
    Liczba porcji: około 12 porcji