Cukinia jest tak wszechstronna, że świetnie nadaje się również do słodkich wypieków, gdzie nadaje ciastu cudowną miękkość. Mamy dla Ciebie przepis na ciasto, które będzie luksusowym deserem, a jeśli udekorujesz je świeżymi owocami, ciasto będzie ucztą dla oczu.
Składniki na ciasto:
80 g miękkiego masła
120 g cukru trzcinowego
1 jajko
250 g mąki pszennej
50 g kakao
2 łyżeczki ekstraktu lub pasty waniliowej
1 łyżeczka mielonej kawy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli
2 szklanki startej cukinii (to około 1 średniej o wadze 300 - 350 g).
Składniki na krem:
200 ml śmietanki kremówki (30%)
160 g czekolady (min. 45%)
200 g mascarpone
Do dekoracji:
Świeże owoce, jadalne kwiaty itp. według własnej wyobraźni i gustu.
Wykonanie:
1. Masło z cukrem ubij na puch, po chwili dodaj jajko i ekstrakt waniliowy.
2. Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli, a następnie wmieszaj z masłem. Na koniec dodaj startą cukinię, również z sokiem, jeśli nie wyciekło go zbyt dużo. Delikatnie wymieszaj i rozprowadź ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i oprószonej mąką. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 175°C przez 20 - 30 minut.
Przygotowanie ganache:
1. Umieść śmietankę w rondelku i podgrzej ją na małym ogniu. Gdy zaczną tworzyć się pierwsze bąbelki, zdejmij śmietankę z kuchenki i dodaj posiekaną czekoladę.
2. Gdy czekolada się rozpuści, dokładnie wymieszaj masę, aby uzyskać gładką konsystencję.
3. Przykryj ganache folią spożywczą, umieść ją bezpośrednio na czekoladzie. Gdy całość ostygnie włóż rondelek do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
4. Na koniec ubij schłodzony ganache z mascarpone i rozprowadź krem czekoladowy na upieczonym cieście. Udekoruj według uznania.
Trudność: łatry
Czas: do 1 h + czas chłodzenia
Liczba porcji: około 12 porcji