Mid Season Sale | Zaoszczędź do 50% →
Wiosna w domu i na zewnątrz | Zainspiruj się →
20 zł dla CiebieRejestracjaLogowanieKoszykMenu

Letnia babka z truskawkami i czarnym bzem

Andrea Pavić
Andrea Pavić
Bonami Blogger

Zawitało do nas lato, a wraz z nim nie tylko słoneczna pogoda, ale także sezonowe owoce i wakacyjne smaki. Dla wielu z nas ciasto z truskawkami to ulubiony letni deser, który przypomina dzieciństwo. Mamy dla Ciebie przepis na babkę, która oprócz owoców skrywa w sobie także czarny bez. Zainspiruj się pomysłem chorwackiej blogerki, której instagramowe konto Domaćica Sanja pełne jest pięknych wypieków.

Składniki:
3 jajka
150 g cukru
1 cukier waniliowy
skórka z jednej cytryny
200 ml jogurtu pitnego
150 ml oleju
220 g mąki pszennej
1 proszek do pieczenia
100 g truskawek + 50 ml syropu z czarnego bzu
Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzej do 180°C , truskawki pokrój i wymieszaj je z syropem z czarnego bzu. Jeżeli chcesz, możesz także dodać kwiat czarnego bzu.
2. Formę na babkę wysmaruj masłem i delikatnie posyp kaszą manną.
3. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym.
4. Dodaj pozostałe składniki (oprócz truskawek) i wymieszaj.
5. Na koniec delikatnie wmieszaj do masy truskawki wraz z syropem z czarnego bzu.
6. Ciasto przelej do formy, włóż do piekarnika i piecz przez 40 minut. W razie potrzeby możesz trochę wydłużyć czas pieczenia, aby ciasto łatwo dało się wyciągnąć z formy.
7. Wystudzoną babkę możesz posmarować odrobiną soku z czarnego bzu, posypać cukrem pudrem, polać rozpuszczoną czekoladą lub lukrem.
Rada: Jeśli tak jak my wybierzesz mniejszą formę na babkę, zostanie Ci trochę ciasta. Możesz przelać je do papilotek na muffiny i upiec razem z babką.